måndag 7 november 2011

Hari Raya Haji

Så var det dags igen - ytterligare en röd dag i almanackan och en ny högtid att fira!

Idag firar vi Hari Raya Haji eller Eid Al-Adha som  jag har lärt mig att det också heter. Det är ju detta som är så fantastiskt med att bo så här, det dyker upp en massa nya ord och begrepp som jag inte hade en aning om att de fanns. 

Eftersom jag nu i vanlig ordning, tar för givet att det är många av er som inte alls kan förstå hur ni har klarat er i alla år utan att veta vad det här är, så kommer en förklaring så att ni kan sova lugnt i natt!

Eid Al-Adha är en muslimsk högtid och den markerar slutet på pilgrimsfärden. Den infaller ca 70 dagar efter ramadan och ska inte förväxlas med Hari Raya Puasa som firas i slutet av ramadan.

Det som firas är att Ibrahim skulle offra sin son Ishmael till Allah, men eftersom han var så lydig så han faktiskt tänkte offra honom på riktigt, och Ishmael i sin tur var så lydig så att han kunde tänka sig att bli offrad, belönade Allah dem på så vis att sonen inte behövde offras. I stället räckte det med att Ibrahim offrade sitt bästa djur till Allah.

Så den här högtiden ska varje familj som har råd offra sitt bästa djur, ko, get, får eller kamel till Allah. Sedan ska man dela upp djuret i tre delar. En tredjedel äts av familjen, en tredjedel ges bort till vänner och grannar och en tredjedel till fattiga och behövande. (I min värld låter det som om det skulle bli väldigt många tredjedelar utdelade till höger och vänster, eftersom jag antar att det finns många grannar och vänner som alla ska offra något djur...)

Så nu vet ni det! (Kanske något förenklat, men ändå...)

8 kommentarer:

 1. Mkt firande blir det!! Så kul o låasa om allt du är med om. Ja läser en blogg som heter...(där glömde jag det oxå...)Bokkaféet i byn, tror jag det ar. Iaf, ni 2 skriver lika målande om vad ni upplever!! Så spännande o följa med på din resa!
  lakrisen smakade gott kan jag tänka mig c",)
  âr du som jag när du får nåt svenskt, sparar lite xtra länge, annars tar det ju slut så fort!

  Klem Anna

  SvaraRadera
 2. Jag firar också :) Bästa med att undervisa i en internationell skola :) Idag är jag alltså ledig.

  SvaraRadera
 3. Jojo...så kan man ju fira också.
  Jag firade denna helg med lugn och ro :)
  Kram på dig!

  SvaraRadera
 4. Om man alltså har många goda vänner står man där med en himla massa tredjedelar vid dagens slut?

  SvaraRadera
 5. Anna: Jodå, jag sparar och gnetar så det ska räcka lääänge!

  Trillingnöten: Härligt - hoppas du har en bra dag!

  Camilla: Jag kan ju säga att min Hari Raya har också varit väldigt lugn.

  Elle: Mmm, lite så tänkte jag också, många tredjedelar kan det bli...

  SvaraRadera
 6. Visst är det roligt att få uppleva alla dessa nya högtider, lite sådär på sidan om! Sedan lägger man till några av sina egna!

  Kram

  SvaraRadera
 7. Här firas den också för en hel del muslimer från olika delar av världen bor i området. De olika nationaliteterna klär sig olika och har olika sedvänjor...

  SvaraRadera
 8. Jag tror jag ska uppfinna en del egna högtider, det är alldeles för lite sådana här i norden tycker jag!
  kram

  SvaraRadera