tisdag 31 januari 2012

Singapore - en hotad nation?

Att det försvinner svindlande summor till det militära världen över är väl ingen större överraskning, men att Singapore tillhörde de 10 nationer (av153) som spenderar mest i procent av BNP:n var väl lite mer överraskande.

I rena pengar ”leder” USA top 10 stort, följt av Kina, Storbrittanien, Frankrike, Ryssland, Japan, Tyskland, Saudiarabien, Italien och Indien. 

Om man däremot tittar på hur mycket av ländernas BNP som spenderas på det militära förändras tågordningen lite. Den ligan leds istället av Eritrea, sedan kommer Saudiarabien, Oman, Kina, Förenade Arabemiraten, Chad, Georgien, Irak, USA, Kuwait och Singapore, som delar tiondeplatsen med Ryssland.

I rena pengar hittar man Sverige på 32:a plats, men i ”procentlistan” hamnar de någonstans runt plats 120.

Nu är frågan varför jag, som egentligen inte tycker om siffror över huvud taget, har fastnat i det här träsket!? Jo anledningen var väl egentligen just att Singapore, detta lilla välmående land tydligen anser sig behöva försvara sig med näbbar och klor mot omvärlden. Sedan gick det av ”bara farten” och det var lite intressant att se vilka länder som fanns i toppen och det verkar ju uppenbarligen finnas ett visst samband mellan höga försvarskostnader och olja......

Eftersom jag är lite allmänt allergisk mot siffror, så kan jag säkert ha läst fel någonstans, men i stort är det i alla fall så här. Sedan är det väl som det är med statistik, den brukar man kunna läsa som fan läser bibeln om man vill, men en fingervisning om hur det ligger till ger det säkert i alla fall.

Om någon skulle känna sig lite sysslolös och vilja läsa mer om detta och studera det hela lite närmare, så finns alla siffror att läsa på nätet hos SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute)

19 kommentarer:

 1. Såna här siffror kan vara väldigt intressanta! Inte visste jag att Sverige var på plats 32/120...32 innebär ju ganska mycket pengar kan jag tycka...för Sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. det handlar troligen om en hel del pengar.

   Radera
 2. Ops, siffer allergiker som jag är...men det lät mkt. Alltså pengar! Men lite intressant är det ju trots allt.
  Undrar vart Norge ligger...med all olja o fält de finner ute i havet?

  Klem Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. då kan du få vara med i min klubb för sifferallergiker;)
   lite spännande med norge som du säger, med tanke på oljan...får kanske gå in och kika på det.

   Radera
 3. Intressant koppling till oljan! Går inte in och kollar den sidan utan litar blint på dig och tackar för sammanställningen!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. alltid trevligt att någon tror på mig... ;) som sagt man ska väl inte tro på all statistik, men något borde det ju ligga i det i alla fall1

   Radera
 4. Blir alltid arg då jag ser hur mycket pengar som slösas bort i olika länders försvarbudgettar och tänk att allt egentligen handlar om "manligt/kvinnligt kontra makt" okej, faktorer som styrt den männskliga biologsika utvecklingen i 4 miljoner år nu, men har inte den mänskliga hjärnan kommit längre, är det inte dags för "människa 2.0" att tas i bruk.
  Drm vidare Peter har folk alltid sagt till mig sedan jag var liten.....ja jag drömmer vidare att alla försvarsbudget pengar gick till medicinsk forkning istället!
  Tog redan som 18 åring stälning emot allt som har med "krig" att göra....det har "kostad" mig mycket, man anses då som helt suspekt och jag vet vad jag talar om jag är Sveriges enda befäl som gjort helt om och blivit vapenfri! Hmmm....nu kom jag igång ordentligt! (ler)
  Klokt och fint inlägg du gjort!
  Kram ifrån Oumberlige Peter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste säga att det var en fantastisk dröm och om vi alla kunde drömma samma dröm, så kanske det skulle fungera...

   Radera
 5. Intressant att du tar upp detta! Det finns mycket att ta ur och från under ytan hos de äldre Singaporianerna, historien är intressant. Vi pratar ofta om detta då vi är i Singapore, vi har anställda och samarbetspartner där som är född där. Hos en del av dem, de äldre finns det fortfarande en "Malaysia rädsla" och man pratar väl inte så gott om grannlandet.. Singapores militär ser upp till den Israeliska varianten och tränar många av sina soldater fortfarande där, tror jag. Min spekulation och resonerande tanke, är att man är kanske rädd att Malaysia ska tillbaka Singapore? Mycket av just historiska "saker" ligger nog kvar i Singapore´s tid än idag. Läs gärna en mycket intressant bok av Singapores första premiär minister, Kuan Yew Lee, en memoar bok, jag tror den heter "historical.. Singapore, nånting. en mycket intressant person som berättar om Singapores framväxt, från hans perspektiv. Verkligen en intressant person och läsvärd bok, om du nu inte redan läst den..

  SvaraRadera
 6. Jag älskar statistik och siffror! Om allt möjligt! jag går då och då in på Statistiska Centralbyråns hemsida för att kika om det inkommit några nya spännande siffror och använder mig gärna av matte för att åskådliggöra något intressant.

  Det som du skriver var mycket intressant och samtidigt så oändligt sorgligt. Tänk om det lades lika mycket pengar på att rädda världen som det läggs på vapen/krig...

  SvaraRadera
 7. helt plötsligt la "svara-funktionen" av, men det går väl att lösa på gammalt beprövat vis!

  Katarina: Något säger mig att det finns fler länder runt omkring som kan kännas som ett hot - det finns ju några stycken... boken verkade intressant, ska försöka få tag i den!

  Joanna: matte använder jag mig däremot så lite som möjligt :p fast ibland är det ju faktiskt kul med statistik och då innebär det ju siffror...

  SvaraRadera
 8. Tack för dina snälla ord om mitt bloggande...
  blir så glad och rörd...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Och jag menade dem, allihop! det är alltid lika trevligt.

   Radera
 9. Hur kan det vara möjligt att så mycket pengar går till krigsmaterial? Vi lever i en sjuk värld.

  SvaraRadera
 10. Ett annat gemensamt drag hos "BNP"-länderna är att flera av dem har inte speciellt demokratiska statsskick. I sådana länder brukar militärens inflytande vara ganska starkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske är så att "ensam inte är så stark" när allt kommer omkring...

   Radera
 11. This is really a nice post.This is full with information .

  SvaraRadera