tisdag 1 mars 2016

Abu Dhabi


Under besöket i Dubai blev det även en dagsutflykt till Abu Dhabi, huvudstaden i UAE. Även här dräller det av höga och flotta byggnader som blänker i solen. Och en av de platser som blänker mest var ett av våra mål den dagen, nämligen Emirates Palace.


Det här är ett hotell, och inte vilket hotell som helst, utan ett som enligt utsago sträcker sig "beyond 7-stjärnigt". Officiellt finns det ju inte så många, utan man får snällt acceptera att det får de möjliga fem stjärnor som är maxtaket för ett hotell. Det finns hotell som säger sig ha fler stjärnor, och i Dubai ska "världens enda sju-stjärniga hotell" finnas (varför inte!?), men egentligen finns det inga sådana, men det behöver man kanske inte bry sig om...


Emirates Palace har alltså officiellt fem stjärnor, men visst skulle man kunna hitta fler. Här är det guld och marmor överallt! det är som att kliva in i ett jättepalats som som blänker och gnistrar överallt. Och som pricken över i-et kan man beställa en cappuccino med 24-karats guldflagor i. Nu är frågan varför man skulle komma på idén att göra en sådan, och det enda rimliga svar jag kan komma på är "därför att man kan".


Utanför hotellet, som omgärdas av en jättepark, så finns en 1.3 km lång privat strand. En strand som fyllts upp med importerad sand från Algeriet och det låter ju fullt naturligt att importera sand för ett land som är byggt på sand! Ibland förstår man liksom inte allt, men även här kanske svaret är "för att man kan..."


Flott värre är det i alla fall och fantastiskt roligt att ha fått se det hela, men det kan kanske vara så, att om jag skulle komma på idén att övernatta i Abu Dhabi, kan det nog bli på ett annat hotell.


Stopp nummer två och dagens nästa mål var en annan imponerande byggnad, nämligen Sheik Zayed Grand Moské.

En fantastisk byggnad som rymmer drygt 40 000 "worshippers" samtidigt. Med andra ord skulle det kunna bli någon slags gudstjänst i kolossalformat om man skulle vilja det. Nu fick fick vi inte vara med om någon sådan, men det kanske var lika bra.


Innan vi fick tillträde var det bara att ställa sig i kön för att få låna "abaya" så vi täckte oss från opp till tå. Det var med andra ord inga färgglatt klädda damer som ombytta och klara kom ut till raden av väntande män.Desto mer ljus och vacker var moskén. Helt fantastisk! Och i kvällsljuset blev det nästan magiskt.

Med sina 200x300 meter och fyra minareter är det UAE:s största moské och ytterligare en byggnad som gick i guld marmor.Sammanfattningsvis kan jag säga att det var en Dubaivistelse som gav oss väldigt mycket. Vi fick se och uppleva oerhört mycket på kort tid. En plats där det verkligen är lätt att få nackspärr och ordet "wow" är rätt flitigt använt, "en annorlunda artificiell plats med mycket sand och utan någon väldans lång historia"...22 kommentarer:

 1. Svar
  1. Så kan man också uttrycka det ;)

   Radera
 2. Det blev många "Varför? " där. Och svaret alltid detsamma: "Därför att man kan". Fascinerande, men oj så off jag skulle känna mig i den miljön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och på vissa platser "kan man mycket"...

   Radera
 3. Snacka om överdåd! Och naturligtvis kan de inte nöja sig med fem stjärnor... Fascinerande, men man kan ju inte låta bli att undra över prioriteringen av resurser ibland. Och hur är det med gästarbetare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag ingen större koll på det där med gästarbetare i Dubai med omnejd, men en gissning är att det är ungefär som i Singapore, alltså de som bygger.

   Radera
 4. Bara för att man kan! En bra devis som jag ska försöka använda mig av.
  Att dricka capuccino med guldflarn i....hur smakade guldet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I ärlighetens namn smakade det inte mycket alls, man märkte liksom inte av att det fanns, men vi visste ju...och vi gjorde det "bara för vi kunde"...;)

   Radera
 5. Man blir litet lätt överväldigad av alla dessa påkostade byggnader och annat "flådigt".
  Ja, varför inte - "för att man kan". :)

  SvaraRadera
 6. Intressant och spännande, men man kan ju inte hjälp att tänka att med denna enorma rikedom måste det ju finnas en enorm fattigdom, någonstans i världen. Skulle vara enormt roligt att se, men kanske lite för mycket lyx för mej. Men väldigt intressant att se dina bilder. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som du säger, kul att ha sett men inget ställe jag skulle vilja stanna på. Det lockar betydligt mer med "en liten hydda på en strand någonstans".

   Radera
 7. Instämmer - WOW! Överdådig till max, men kan man så kan man...

  SvaraRadera
 8. FA blir nog aldrig mitt semestermål. Enligt Wikipedia: Bland annat tillåter Dubai servering och inköp av alkohol som serveras på samtliga större hotell och kan inhandlas i speciella spritbutiker. Låter ju ändå förhållandevis liberalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo då, på hotellen finns det att köpa plus små butiker någonstans i utkanten och på flygplatsen förstås, så man kan "bunkra" hemma.

   Radera
 9. Men så vackert!
  Ska till Dubai om ett par veckor, funderar på om det är värt att klämma in en sväng tilll Abu Dhabi...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu såg ju inte vi så mycket av Abu Dabi, men jag skulle faktiskt tro att det kan vara värt ett besök.

   Radera
 10. Men herre gud, så galet flådigt! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det är nog bara förnamnet...

   Radera