Innan jag hastigt blev "hemkallad" till Sverige hann jag med att göra en "liten tur" till Bali. Det kom ju besök från Sverige och då passade vi på att tillbringa några dagar på den härliga ön i Indiska oceanen. Det har under våra singaporiska år blivit ett flertal besök på Bali och en orsak är naturligtvis att det är nära. Det är enkelt och billigt att ta sig dit vilket helt klart inte är någon nackdel.
Bali är en av de närmare 20 000 öar som Indonesien består av och här bor drygt fyra av landets 255 miljoner invånare. Det är ju ansenlig mängd människor om man säger så, och med dessa miljoner så innehar landet plats fyra bland världens länder i fråga om folkmängd. Med undantag för Bali där över 80% är hinduer, så är Indonesien det land i världen där det bor flest muslimer, med 87% som har islam som sin religion.
Den här gången hade vi bokat in oss på ett hotell i Seminyak, en av de platser som ligger utmed sydvästra strandremsan och börjar med Kuta för att sedan övergå i Legian för att så småningom bli Seminyak. Det är med andra ord en flera kilometer lång strandremsa där de olika platserna mer eller mindre växt ihop.
Det är ett naturligtvis ett fantastiskt hav att bada i med underbart varmt vatten. Att ligga i en solstol och lyssna på vågornas brus (eventuellt med någon väl vald kall dryck att smutta på) är ju aldrig fel.
De obligatoriska strandförsäljarna finns naturligtvis och de bär tålmodigt runt sina varor som man erbjuds att köpa ett oräkneligt antal gånger varje dag.
Här finns också en välkänd, helt underbar solnedgång, som människor samlas på stranden för att bevittna varje kväll och den är verkligen magisk!
Inne i själva Seminyak finns ett antal affärer och restauranger att besöka. Det är billigt och maten är väldigt bra så det är ett rätt bra sätt att fördriva tiden när man tröttnat på strandlivet.
Nu bör det tilläggas att om man är ute efter att simma omkring i de ljumma vågorna så är den här delen av Bali inte rätt ställe att åka till. Här är det för mycket strömmar och för höga vågor för det ändamålet. Det är mer det paradis många surfare vill ha. För oss "vanliga turister" är det mer "hoppa i vågorna" som gäller.
Sedan är det tyvärr så, att just på grund av de kraftiga strömmarna och olika vindar så finns här alldeles för mycket spår av människans drällande av diverse skräp som hamnar i havet. Det är fruktansvärt skrämmande att bevittna allt som flyter upp på stranden. Sådant som absolut inte hör hemma i havet och som bara kan ha hamnat där av en anledning - att tvåbenta varelser dumpat det där!
För er som vill se andra sidor av Bali rekommenderar jag varmt bloggen 29GRADER av Christine som har sett betydligt mer av ön än vad jag har gjort.
Ännu en gång konstaterar jag; så lite jag kan och vet om den värld jag lever i. Tack för att du hela tiden fyller i luckorna.
SvaraRaderaDen där solnedgången skulle jag gärna velat uppleva.
Den är speciell - helt fantastisk!
RaderaÄlskar Bali. Vi tillbringade ett par månader där för 20 år sedan. Surf, god mat, vänliga människor, spännande utflykter, shopping. Vi hade Kuta som bas men reste runt en del. Tråkigt att det blivit så skräpigt i havet. Mycket har säkert förändrats sedan vi var där.
SvaraRaderaJag skulle tro att mycket är annorlunda men maten och människorna är säkert detsamma. Men det där med skräpet, det är bara så tragiskt...
RaderaJag håller med Steve. Varje gång så lär jag mig också någonting nytt om den här världen.
SvaraRaderaBali var aktuell igår kväll på tv-n när de visade Hundraåringen som hoppade ut genom fönstret och försvann.
Alltid härligt att kunna bidra!
RaderaKul att läsa om dina tankar vad gäller Bali. Ön verkar ändå vara ett paradis om du frågar mig. Solnedgången var verkligen magisk!
SvaraRaderaVisst är det fortfarande ett paradis - på sitt sätt...
RaderaKan ingenting om Bali men bloggvärlden är ju så bra på det sättet att man alltid lär sig något nytt. :)
SvaraRaderaVilken vacker solnedgång! Förstår att människor kommer för att titta på dessa.
Jo, när det drar ihop sig mot kväll då är stranden full med människor som njuter av skådespelet.
RaderaDet ser fantastisk fint ut och låter härligt! Men sååå trist med allt skräp, det ser vi också mycket av runt om i världen tyvärr...
SvaraRaderaDet här med skräpet i havet är något fruktansvärt tragiskt och måtte vi vakna upp innan det är för sent!
RaderaMagiska solnedgångar är jag magisk mot. Under många år hade jag dem utanför mitt eget fönster.
SvaraRaderaTrist med allt "skräp" i havet.
De kanske inte alltid är så kul, men vackra är de...
Radera80% hinduer på Bali, det var intressant i detta muslimska örike.
SvaraRaderaVisst är det, där har de liksom samlats...
RaderaMen så kul att du länkar till mig. :)
SvaraRaderaHåller med om att Bali är både paradis och inte paradis. Och det där med skräpet är ju ett enormt problem, framförallt det som flyter iland med regnperioden. Men Bali satsar faktiskt en hel del på att få bukt med nedskräpningen nu och på bara ett år så ser vi skillnad inåt ön. Vilket är väldigt kul. Så med tiden lär sig nog även Balineserna. Kan ju tilläggas att så sent som 1964 rekommenderades vi i Sverige att lägga sten i soppåsen och sen kasta den över bord. Galet! "Problemen" försvinner ju inte bara för att man inte ser dem.
https://www.youtube.com/watch?v=XrcrX9Qaw2o
Det kändes lite som att du har betydligt mer att tillföra om någon vill veta mer om Bali än jag har :)
RaderaVisst börjar man få upp ögonen lite överallt när et gäller skräpet i havet, och vi i vår del i världen är inte alls oskyldiga till att det ser ut som det gör! Det som är lite "spännande"(eller vad det är) är att så många gnäller på skräpet efter att ha besökt någon semesterö, men den stora delen av skräpet, som på vissa mindre öar är väldigt svårt att bli av med, består av plast- och glasflaskor som just vi turister har förbrukat innehållet i... Det var så skönt att se på Gili T när vi var där att man börjat försöka få turisterna att köpa en "flergångsflaska" som de sedan kunde fylla vatten i mot en mindre summa pengar istället för att köpa en ny plastflaska varje gång.