fredag 27 januari 2017

Så blev det nyår igen!


Det är helt fantastiskt att få uppleva det där med att leva i ett mångkulturellt samhälle. Dels naturligtvis för att det är intressant och sedan är det ju ingen nackdel att det innebär en himla massa extra helgdagar och firanden av allehanda slag. Vi har ju liksom olika anledningar att fira i de olika religioner och kulturer som vi omger oss med.
Nu har alltså turen kommit till det kinesiska nyåret. Eftersom kineserna står för drygt 70% av Singapores befolkning, så är just nyåret den största högtiden här. Det firas i flera veckor och det pyntas med allehanda, mestadels röda, mer eller mindre vackra saker.


De lejon som vaktar olika entréer förses med röda rosetter och stora apelsinträd ställs ut.Det finns oerhört många "måsten" kring den här högtiden, mat som ska köpas, diverse seder som återupprepas varje år, kläder som ska inhandlas för att man ska vara fin, det städas och fejas och i ärlighetens namn påminner det i mångt och mycket om vår egna hysteriska tid innan det blir jul.


Sedan är det ju alltid så att man har olika idéer om hur saker och ting går till beroende på bakgrund och kultur. Och runt det kinesiska nyåret finns det väldigt många spännande och, sett med våra västerländska ögen, mer eller mindre konstiga seder.Eftersom jag har haft några år på mig att berätta om allt det som händer och varför det händer så får det bli ett antal länkar till tidigare inlägg för den som vill veta eller glömt vad det beror på att man tar in bambu, att man ska äta melonkärnor, varför man inte får dela maten eller varför allt ska gå i rött och guld, så kan ni klicka här så finns lite förklaringar samt vidarelänkar som gör att allt blir glasklart.Det finns även en möjlighet att få reda på varför man köar i timtal för att köpa torkat fläsk som man sedan ger bort.Eftersom det finns så många "måste-ha-saker" inför den stundande helgen så är många priser plötsligt högre än vanligt. Det är till exempel väldigt svårt att köpa apelsiner som inte har skjutit i höjden prismässigt. För att fira utan apelsiner är formligen en omöjlighet, det om något måste vara att utmana ödet något alldeles oerhört.Till och med Chinatowns egne och ständige gatumusikant har satt på sig finkäder och försett sig med tuppar.


Som vanligt, och som ni sett vid det här laget så finns det gott om människor, saker och färger i Chinatown vid den här tiden. Och eftersom det är så gott om tuppar så känns det nästan lite påsklikt just år, men frågan är om vissa saker bara är kvarglömda, eller om de är där för att uppväga påskkänslan? (Alternativt så var det någon som hade otur när han tänkte...)


I år tänker vi stanna kvar i Singapore på "nyårsafton" så vi får väl se om vi hittar några fyrverkerier att titta på...det kan ju vara så att inte bara vårt vanliga 2017 firas in med raketer, man kanske välkomnar tuppen på ett liknande sätt.

Gong Xi Fa Cai

23 kommentarer:

 1. Vilken färgprakt! Och så klart väldigt vackra bilder. Jag blir så nyfiken på vad det är i alla burkar och förpackningar. Problemet är väl att om man köper så vet man inte hur det ska hanteras sedan för att bli ätbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I de flesta burkar och förpackningar som säljs här är det kakor, "frön" och godis av olika slag.

   Radera
 2. Det låter intressant med tuppens år. Tuppar är väl stolta och vill vara ensam herre på täppan. Går runt och sprätter och gal. Det stämmer in rent politiskt tycker jag!

  Hyllorna har börjat fyllas här i affärerna inför chinese new year. Mycket varor jag inte har en aning om vad det är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm...den första meningen får mig osökt att tänka på en speciell herre, undrar om han kan vara tupp ;)

   Radera
 3. Bara trevligt med "same same". Det kan aldrig bli tråkigt att åter igen uppleva det jag aldrig på plats upplevt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vid det här laget har du ändå firat kinesiskt nyår en himla massa gånger!

   Radera
 4. Det låter som hysterin innan vår Jul. Allt ska inhandlas och pyntas innan firandet. Så färgsprakande bilder. Jag hade gärna velat se det med egna ögon. Jag är så glad du delar med dig av firandet. Ha det bra🤗🤗

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är som hysterin före jul - i kvadrat!!

   Radera
 5. Det låter som hysterin innan vår Jul. Allt ska inhandlas och pyntas innan firandet. Så färgsprakande bilder. Jag hade gärna velat se det med egna ögon. Jag är så glad du delar med dig av firandet. Ha det bra🤗🤗

  SvaraRadera
 6. Åh jag är grymt avis, var med om detta ett år i Bangkok och det var sannerligen en upplevelse. Skulle väldigt gärna vilja vara med om det en gång till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en speciell händelse, och enormt färgsprakande!

   Radera
 7. Ett helt underbart inlägg och en otroligt behövlig färginjektion här hemma.
  Å vissa saker tål att upprepas hur många gånger som helst:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu är det inte speciellt grått här, så det kan komma att bli lite mer färger kanske, vem vet...

   Radera
 8. Detta var det verkligen intressant och kul att läsa om! Snart får jag ju uppleva det själv, inte sååå långt från dig ... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Det ska bli väldigt kul att följa med dig till Malaysia!

   Radera
 9. Saknar verkligen att vara på plats i Kina även om nyårsfrirandet där kändes som om man var mitt i en bombattack med alla smällare och fyrverkerier.
  Läser ditt inlägg med stor glädje, njuter och minns. Vi lämnade oftast Peking efter ett par dagars firande för jag var ledig och andra delar av Asien väntade. Men å andra sidan firades det en månad så vi hann vara med en hel del.
  Underbara bilder som ger mig fina minnen.
  "Xi nian kuai le"; Gott Nytt År.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi stannade kvar i Singapore hela helgen första året vi var här, sedan har vi rest iväg varje år. I år gör vi ingen längre tripp utan det blir en golfweekend med en övernattning.

   Radera
 10. Vilken färgprakt!
  Så annorlunda jämfört med vad vi har här i västvärlden.
  Det måste vara en upplevelse att se allt detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. visst är det! En fantastisk upplevelse!

   Radera
 11. Vad söt han är den lille spelande gubben i sina nyårskläder.
  Hade hoppats på en bild på bloggerskan själv iförd nyårsstass ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej du, inga finklädda bloggerskor här inte ;)

   Radera