torsdag 26 januari 2017

Ett galet år att vänta?

Nu är det dags att säga farväl till apan och välkomna tuppen! Med andra ord dags att fira nyår igen. Ni som varit med ett tag vet att det där med kinesiska nyåret är jättestort och att det firas under flera veckor med allehanda utsmyckningar och inte minst naturligtvis i Chinatown. Här exploderar det i färgprakt (mestadels lyckofärgen rött förstås), för att inte prata om alla tuppar som just nu invaderat området.


Den största tuppen är den som ståtligt poserar precis innan man kommer till Chinatown. Här hittar man alltid årets djur i jätteformat.


Sedan kan man som sagt hitta tuppar av alla de slag, alltid kan man väl hitta någon som passar in där hemma...


Den kinesiska zodiaken består alltså av djur, närmare bestämt 12 stycken, och för att inte behöva upprepa mig så många gånger tar jag den lata vägen i år och föreslår er som är intresserade av myten bakom samt vilket djur ni själva är, att klicka här, där jag för några år sedan, då det var drakens tur att göra entre, skrev om just detta.


Du som är född i en 12-årsintervall från 2017 är alltså en tupp (1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993...).


Som lite information, bara så alla ni som är tuppar ska ha lite koll, så är era lyckonummer 5, 7 och 8. Lyckofärger är guld, brunt och gult, samt riktningar att satsa på är sydväst, nordväst och väst.


Det ni istället bör akta er för är talen 1, 3 och 9, färgerna vitt och grönt och undvik att gå åt öster eller norr.


I övrigt så är en tupp bland annat ärlig, smart och ambitiös. De flesta tuppar är dessutom vackra vid födseln och älskar att klä upp sig.


Den bästa partnern för en tupp är oxe eller orm. Däremot ska tuppen akta sig för att binda upp sig med  en råtta, kanin, häst, tupp eller hund.


För egen del har jag nu utökat vår egen djursamling med djur nummer åtta, tuppen. Ett djur för varje singaporianskt år. När vi kom var det tigern som var huvudaktör och nu har vi alltså tagit oss ända till tuppen, och med tanke på det är just en tupp kan vi förmodligen förvänta oss ett galet år...


17 kommentarer:

 1. Mycket intressant med denna cykel av djurår. Gillar alla de vackra tupparna. Att tupparna var ärliga, smarta och ambitiösa var dock något nytt.
  Tack för trevlig inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En tupp kanske inte är så dum, vem vet...;)

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Nu känner jag igen mig när du är tillbaka där borta i firandets förlovade rike.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du känner igen dig! Förmodligen känner du igen det mesta kring kinesiska nyåret också, det är ju lite "same same" om man säger så, hoppas att du står ut med lite upprepande.

   Radera
 4. Åh, kinesiska nyåret! Ja, vi hann med fem i Peking varav fyra hela år och hann innan dess med ett även i Singapore. Har alltid saknat detta firande , men det räckte med några dagar...
  Vad gäller Singapore så har vi där alltid bott med gångavstånd till Chinatown så jag bet vad du menar när du skriver. Visst blir det ett galet år i år! Och ett roligt år förstås. Är avis på dig som är just här just nu. Kunde gärna själv också vara både i Peking och i Singapoer men får hitta något lämpligt kinesuskt i Torrevieja i Spanien. För lite kines är jag ändå.
  Xinián kuàilè.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir säkert så att en del småsaker kring detta firande kommer jag att ta med mig till Sverige en dag.

   Radera
 5. Det blev nästan lite påskigt, där! Haha! Men jag förstod vad du menade för nu börjar MITT år! Visste redan att jag var tupp, har kollat tidigare att mannen min är get så det ska gå rätt bra. Tur det då...!

  Jag gillar din samling med djur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns väldigt mycket påsk skulle jag vilja påstå!

   Radera
 6. Ett härligt inlägg igen. Minns dina tidigare tankar om det kinesiska nyåret och älskar dom - tankarna alltså:-) Å det första jag tänkte när jag började läsa ditt inläggvar just om du skulle köpa en tupp. Å det gjorde du ju!
  Är ju född i råttans tecken. Tror att jag nu ska kolla upp om maken (som inte är tupp) är född oxe eller orm. Hoppas på oxe, då jag har ormskräck;-)

  SvaraRadera
 7. Me again: Alltså maken är kanin. Å kaniner ska helst paras med getter och grisar - ooooops.

  Jag som är råtta passar bäst ihop med drakar och apor - oooops igen;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan ju säga som så, att min man och jag har inte heller några bra förutsättningar enligt det kinesiska systemet, men det går ju rätt bra ändå ;)

   Radera
 8. Härom dagen när jag var ute och gick tänkte jag att nu får de väl lugna sig lite, påskpynt redan! Sen kom jag på att de bryr sig ju inte alls om påsken här, tuppens år det är däremot värt att firas, förstås.
  Även här i Bangkok finns det många kineser och massor av thailändare har kinesiskt påbrå, så kinesiskt nyårsfirande är stort här också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ser väldigt påskigt ut tycker jag. Förresten såg jag en liten gullig sak (dock väldigt blommig!!) när jag var ute på tuppjakt, det var en tupp som red på en elefant och jag inbillar mig att det var någon slags kompromiss då de som hade ståndet såg väldigt thailändska ut.

   Radera
 9. Det var många färgglada tuppar. :)
  Spännande med det kinesiska nyåret.
  Jag är tydligen oxe så då passar tuppen verkar det som.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och de verkar ju dessutom vara väldigt trevliga ;)

   Radera