söndag 9 juli 2017

Sommarens tur till Balchik


Även i år blev det en tur till "vårt lilla gökbo" i Balchik. Jag har sagt det förut och jag säger det igen, Balchik är en himla mysig liten stad, där den ligger vid Svarta havet. Och lite häftig är den ju, den där Hollywoodinspirerade skylten uppe på de vita klipporna. Det är just de vita klipporna som inspirerat till smeknamnet "den vita staden".Knappt en mil från Balchik ligger Albena, en av Svarta havets fina sandstränder. Den cirka sex kilometer långa stranden är vid högsäsong rätt full med turister som bor i de omkringliggande hotellen. Som sig bör så är det fullt med solparasoller och stolar som man kan hyra. Det är rätt gott om svenska och norska turister just här, och jag vet att Ving flyger hit, om det finns fler svenska chaterbolag som gör det, får vara osagt.


Om man nu skulle föredra att tillbringa dagen på en lite lugnare del av stranden finns det även sådana om man väljer utkanterna där det är hotellfritt, men ändå lika fin strand.


Mellan Albena och Balchik kan man ta bussen för en billig peng och den går hela dagarna vilket underlättar. Eftersom vårt hus är beläget mitt emellan så fungerar det väldigt bra för vår del. Man kan ju även promenera, men om det är drygt 30 grader så är det i varmaste laget, men står man ut i 45 minuter så är man framme vid stranden och kan slänga sig i havet.


Att ta en morgonpromenad uppe i bergen med utsikt över hela området är fantastiskt.


Här blir naturen väldigt speciell och när det plötsligt dyker upp en livs levande fåraherde med sin hjord är det nästan som man känner sig placerad i en saga av något slag.Om man är intresserad av golf finns här en helt fantastisk golfbana. Den är minst sagt spektakulär! Den går högt upp med utsikt över Svarta havet och att spela den är en utmaning av sällan skådat slag! Den här gången spelade vi inte, men ett tidigare inlägg från golfbanan Thrasian Cliffs finns här och många vackra vyer utlovas.

Det här året gjorde vi inte heller något besök i den botaniska trädgården, men text och bilder från förra årets utflykt till den vackra parken finns här.

Balchik är som sagt en mysig liten stad med alla sina trappor och murar. Här finns gott om trevliga restauranger och fik och en promenad genom staden ska vi ta i nästa inlägg från Bulgariens pärla vid Svarta havet.


16 kommentarer:

 1. Vackert! Molnen gör det lite dramatiskt medan den näst sista bilden får mig att tänka på Öland och dess Alvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt, nästan lite Ölands-känsla över den naturen.

   Radera
 2. Låter som ett trevligt ställe! Hoppas ni har fortsatt fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett trevligt ställe och visst blev det en bra vecka.

   Radera
 3. Ert lilla gökbo är inte så litet tycker jag, men väldigt fint! Balchik är betydligt mysigare en det Sunnt Beach med omnejd som vi besökte på 1980-talet.

  Emma tänker på Öland när hon kommenterar "landskapsbilderna". Det första jag tänkte på var konstigt nog norra England där min man kommer ifrån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite hedlandskap är det ju så jag kan förstå de att tankarna går till norra England.

   Radera
 4. Jättetrevligt att via dig komma tillbaka till Bulgarien. Jag har varit i Albena, (när seklet var ungt) och då var dte inte diret någon turistort, men vi åkte då dit med Ving på en charterresa i två veckor oc det var på 70-talet. Ert gökbo ser verkligen fint ut men vad gäller blderna i övrigt skulle jag kunnat gissa på Rumänien eller Bulgarien om du inte berättat. Kanske ungern...
  Hoppas på mer...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle vara väldigt kul att få veta vad du skulle säga om du kom dit idag. Lite skillnad är det nog!! Fast några av de gamla hotellen finns faktiskt kvar i mer eller mindre samma skepnad. Nu verkar man ha kommit igång på allvar och rustar upp ordentligt och med tanke på att Bulgarien fortfarande är ett väldigt billigt land att vara i så kan det säkert locka många turister däråt.

   Radera
 5. Ser verkligen superfint ut där! Har aldrig varit i Bulgarien överhuvudtaget... Finns såååå många ställen jag skulle vilja besöka!
  Ha det toppenbra :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att Bulgarien fortfarande är väldigt billigt att vara i så kan det kanske vara värt ett besök. Och de delar vi har sett av landet är verkligen trevliga.

   Radera
 6. "Ert lilla gökbo" verkar definitivt vara värt mera än ett besök per år, men är man globetrtotter så...
  Det där med en livs levande fåraherde med sin hjord gillar jag extra mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem vet, det kan kanske bli mer än så så småningom, vem vet...det finns ju så mycket att se och att göra...;)
   Och det där med herden var verkligen häftigt, som taget ur en film. Tyvärr hade jag gått ifrån den "stora kameran" så det blev ingen bra bild på honom och hans fårhjord.

   Radera
 7. Ser helt underbart ut. Berg och vatten är en oslagbar kombination.
  Känner nu att jag saknar golf.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det fascinerande att just berg och vatten kan man (i alla fall jag) tillbringa väldigt lång tid genom att bara titta på.

   Radera