torsdag 29 mars 2018

Dymmelonsdagen och kylan består...

Idag är det dymmelonsdagen och nu börjar den riktigt allvarliga tiden inför påsken. Från idag till lördag så var det enligt den gamla folktron viktigt att ta det lugnt. Speciellt försiktig skulle man vara då det gällde hjul av alla slag, för allt som snurrade eller svängde skulle göra så att frälsarens pina skulle bli värre än den redan var. Dessutom gäller det att se upp den här veckan, för det är nu som häxorna är speciellt farliga - bara så ni vet!

Bortsett från att det just nu är onödigt kallt så är det rätt bra, ljuset är på gång och solen börjar värma så snart är det vår! Lite kul är det när alla plötsligt upptäcker att solen värmer. Genast gäller det att hitta en bra vägg att stötta, gärna med en kaffemugg i högsta hugg! Nu är det ju så gott om snö också så att takdropp blir det, förmodligen så det räcker till och blir över.


Vädret inbjuder absolut till promenader och trots att jag gärna går med näsan i vädret, riktad mot solen sådana här dagar så kan jag inte undgå att titta lite på omgivningarna och det där med broar är lite grejen här i stan. Nu blev inte alla planerade broar färdiga, men man kan se att tanken fanns en gång. Bland annat kan man hitta fästen som har legat kvar sedan 1920-talet då man tänkte bygga en bro, men det "bidde ingen bro här, det bidde en annan bro istället".


Däremot så finns Sveriges längsta stenvalvsbro här, den mäter 168 meter och med sina 12 valv så är den lite av Karlstads stolthet.


En man vid namn Anders Jacobsson ledde brobygget som tog drygt 30 år och bron invigdes 1797. Enligt sägnen så var han inte säker på att bron skulle bära, så full av de tvivlen begick han självmord genom att kasta sig i älven... Nu var det inte riktigt så dramatiskt, utan bron bar och herr Andersson dog en fullt naturlig död i sitt hem i början av 1800-talet.


Här lyser i alla fall Lasse Sandbergs karlstadssol hela tiden och visst blir man lite glad när man ser den!?


12 kommentarer:

 1. Så himla skönt att det bara var en skröna om brobyggaren och att han dog en naturlig död i sin säng och inte kastade sig i älven. Vacker är bron! Och solen i Karlstad med.
  Tur är det också att häxorna drar iväg till Blåkulla, så vi inte behöver akta oss för dem. Eller ska vi dra iväg vi också Marina? Tar du kaffe med så tar jag kakor :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hänger gärna på en sväng till Blåkulla, och det låter bra att jag får stå för kaffet, för annars kan det bli ont om kakor ;)

   Radera
 2. Jättekul med en liten - tyvärr snötyngd - rundvandring i Karlstad. Men du visade ju en fantastisk blå himmel också, så sightseeingturen och infon om broarna blev genast mycket roligare att läsa:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den blå himlen gör väldigt mycket för välbefinnandet!

   Radera
 3. Roligt och fint med både Lasse Sandbergs "sola i Karlstad" och den mer reella. Sen antar jag att även den andra "Sola" utanför stadshotellet står kvar. Karlstad har ju öfr mig kommit att bli en stad jag verkligen yycker om, mycket p.g.a. mina resejobb dit. Men en fin stad är det och med sin historia.
  Bron här jar jag sett men inte riktigt vetat om dess historia. Nu vet jag och har antecknat så att jag kan berätta öfr mina resegäster i sommar. För det blir även då ett stopp i Karlstad.
  Tack för den fina och uppfriskande promenaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo då, "den riktiga sola" står där hon ska utanför stadshotellet. Och när det gäller stenbron så är vi väldigt stolta över den, så berätta gärna om den ;)

   Radera
 4. Jaså, ska man ta det försiktigt med hjul? Jag som har fyra V75-omgångar att ta mig an i Påsk. Där snurrar ju sulkyhjulen friskt vad det nu kan få för följder. Jag kanske sätter en V7:a. "Sooner or later" har jag ju sagt länge nog nu.

  Jag älskar stenvalvsbroar och har hittat en favorit i Åtorp där den utgör gräns mellan våra län, men den har ju inte ens hälften så många valv som den i Karlstad. GLAD PÅSK!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även här ska sulkyhjulen snurra så jag tröstar mig med att det var ju inte för påskkärringarna det skulle betyda otur, så eftersom jag räknar in mig i den skaran så hoppas även jag på att sjuan ska sitta nu! Vi håller tummarna för oss!

   Radera
 5. En fin gammal bro med en spännande men falsk historia. Lite krydda skadar nog inte.
  Hoppas det fina vädret håller i sig under påskledigheten.
  Glad påsk ☺

  SvaraRadera
  Svar
  1. Extra krydda är aldrig fel ;)
   Glad Påsk!

   Radera
 6. Påsk finns knappt här i USA så inget man ens behöver tänka på. :)
  Och häxor är det nog också dåligt med.
  Fin promenad i solskenet i Karlstad trots kyla. Tar vintern aldrig slut hos er?
  Glad Påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I år verkar vintern ha slagit klorna i oss ordentligt!!!

   Radera