tisdag 3 oktober 2017

Den som finner

Jag hade en period i mitt liv då jag plöjde allt som skrevs av Stephen King och riktigt frossade i alla hans mer eller mindre ruskiga berättelser och älskade i stort sett allt. Alla kommer jag inte ihåg, men det finns vissa klassiker som satt sig djupare än andra. Nu är det inte de jag ska berätta om, utan en av hans nyaste böcker som jag råkade ramla över, nämligen "Den som finner".

Det visade sig vara andra boken i en trilogi om den före detta polisen Bill Hodges som inte riktigt vill gå i pension. Trots att den första boken, "Mr Mercedes", fortfarande är oläst av mig, gick det alldeles utmärkt att läsa den här ändå.

Precis som i några av hans tidigare böcker, är det på grund av litteraturen som det begås brott. En författare mördas av en av sina trogna läsare därför att han slutar ge ut böcker. Mordet begås i slutet av 70-talet och parallellt med att läsaren får följa turerna kring mordet får man veta hur en pojke, Pete Sauber, cirka 30 år senare hittar en koffert med ett innehåll som kan komma att rädda hans föräldrars äktenskap. Frågan är om han ska våga använda sig av innehållet eller inte. Så småningom vävs allt ihop och dåtid hinner ikapp nutid och frågan är om Pete ska lyckas hålla undan för den fara som närmar sig...

Om någon skulle betvivla herr Kings förmåga att skriva deckare utan en väldigt massa mystik och övernaturliga fenomen så kan jag säga att det kan han absolut. Mot slutet kanske lite av hans vanliga genre lyser igenom, men inte så att det stör på något vis och eftersom nummer tre i serien, "Sista vakten" nu har kommit ut kan det nog vara så att den står på listan över böcker som ska läsas av mig under hösten.

13 kommentarer:

 1. Precis som du slukade jag Stephen Kings böcker under 1980-talet tror jag det var. Sedan slutade jag läsa dom. Vet egentligen inte varför.
  Att han nu skriver deckare visste jag inte. Så stort TACK för tipset - jag älskar ju deckare:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker absolut att du ska testa de här böckerna - jag blev i alla fall inte besviken.

   Radera
 2. Alla läste väl Stephen King under slutet av 80- början av 90-talet! Precis som BP slutade jag också, vet inte heller varför. Tack för tipset! Han har ju även skrivit fantasy (The Gunslinger) som nu finns som film. Såg att någon brittisk kanal på TV-skulle ha Stephen King-maraton nu när det nu var.

  SvaraRadera
  Svar
  1. The Gunslinger har jag missat, kanske skulle testa "Kings Fantasyvariant" också. Däremot var jag faktiskt och såg "It" på bio förra veckan, helt ok faktiskt.

   Radera
 3. Jag läste också Stephen King när jag var yngre. Allra mest gillade jag en novellsamling där en av novellerna handlade om ett flygplan som hamnade fel i tiden, så när de landade var de tio minuter (eller nåt) efter allting hänt. Hela tiden. Haha. Den du berättar om låter ju lite intressant trots allt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag inser nu att det finns ett antal böcker jag missat, något flygplan känner jag inte igen, kanske dags att börja om ;)

   Radera
 4. Jag har läst både ettan och tvåan. Tyckte nog mest om ettan. Ser fram emot avslutande delen. King behärskar många genre. Såg om ex. "Stand by me" i förra veckan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska försöka läsa ettan innan jag ger mig på del tre.

   Radera
 5. Vi var nog många som under 80-talet slukade Stephen King så också jag men nu var det länge sedan. Kanske dags igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det vara, och den här boken var långt från såväl "jurkyrkogården", "Varsel", "Cujo" och alla de andra ;)

   Radera
 6. Jag känner att det är dags att läsa Stephen King igen och med lite mera erfarenhet i bagaget även om den, erfarenhetn inte klingar särskilt väl överens med den verklighet i de böcker jag redan har läst. Fast jag har en trave som ska plöjas igenom allra först. Lägger Den som finner bakom örat, den har jag inte läst ännu. Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stephen kIng har jag också läst, men för länge sedan. Tack för ditt fina tips och fina recension. Boken är noterad och finns på min lista. En lista som tyvärr inte har krympt så där väldigt mycket. Men läst har jag, men inte det som finns på listan.

   Radera
  2. Pettas: Frågan är om jag skulle ta och testa någon av de böcker som jag slukade när det begav sig för att se vad jag tycker idag...

   Ditte: Precis så känner jag att jag också gör, alla underbara boktips bli "staplade på hög" men jag kommer liksom aldrig dit.

   Radera