lördag 12 maj 2018

Se till mig som liten är

I Dag Öhrlunds fjärde bok om polisen Ewert Truut, "Se till mig som liten är", kastas Truut dramatiskt  in i händelserna genom att han håller på att bli skjuten av en ung kvinna som hittas sittande på en parkbänk. Det visar sig att kvinnan har varit utsatt för en fruktansvärd tortyr och frågan är av vem och varför. Fallet har kopplingar till människohandel och fruktansvärda pedofilbrott. Utredningen sker av Ewert tillsammans med kollegorna Måns och Carolina, och ju längre de kommer i sin utredning, desto klarare står det att det finns förgreningar högt upp i samhällsskiktet där det finns starka krafter som till varje pris vill stoppa utredningen.

Det är en ruskig bok som tar upp fruktansvärda teman som människohandel och barn som utsätts för oerhörda handlingar. Vissa delar är så detaljerat beskrivet så att det får sig att vända sig i magen. Sedan finns naturligtvis alla sedvanliga ingredienser i svenska kriminalromaner, poliser med kärleksbekymmer och personliga problem som gör att många runt omkring blir lidande. Vissa delar känns som om det skulle skalas ner i längd till fördel för de delar av boken som verkligen känns relevanta. De delarna däremot, gör verkligen boken till en riktig bladvändare.

Det här är den andra boken om Ewert Truut som jag läser, och jag vet att jag tyckte att den tidigare "Tryggare kan ingen vara" innehöll alldeles för många och ingående beskrivna sexscener, de finns här också, men nu är de inte alls lika många och definitivt inte lika detaljerat beskrivna vilket känns som ett klart lyft.

En helt ok kriminalroman som verkligen tar upp ett aktuellt och skrämmande samhällsproblem.

10 kommentarer:

 1. Har inte läst Dag Öhrlunds böcker, men de verkar ruggiga, burrr.
  Önskar dej en skön lördag!

  SvaraRadera
 2. Har läst de första två böckerna, men inte den här än. Men nu när jag läst din recension kommer även den att köpas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har som sagt bara läst två, men av de två så var den här absolut bäst.

   Radera
 3. Ditt tips om boken "Björnstad" för en tid sedan fick mig att för första gången köpa en ljudbok. Jag gillar den nya läsupplevelsen.Har inte lyssnat klart ännu, men det jag hittills hört får högt betyg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va kul! Hoppas den fortsätter att leva upp till det betyget.

   Radera
 4. Läste "Tryggare kan ingen" vara" och håller med dig. Väl detaljerat i mångt och mycket. Men nu blev jag intresserad av denna. Bra med mindra våld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var absolut betydligt mindre av de väldigt detaljerat beskrivna sexscener som fanns i överflöd i den förra boken...

   Radera
 5. Har också läst Tryggare... och blev så jäkla trött på alla sexbeskrivningar att jag bestämde mig för att inte följa Evert och Carolina mer. Kanske gör jag nu det ändå, dina tips brukar ju vara bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte precis som du, men kom inte på förrän efter ett tag att det var en bok i samma serie, och då ville jag ju veta hur det gick...men den här var klart bättre.

   Radera