onsdag 4 maj 2011

Punggol - en annan del av Singapore


Singapore är rent, stilrent, konstgjort och alltid jättetrångt...eller...?

Vi tog en liten "måfå-utflykt" med bilen i helgen och hittade faktiskt en del av ön där samtliga ovanstående ingridienser saknades. Vi åkte till Punggol.


Punggol ligger i det nordöstra hörnet av Singapore och var tidigare ett område med kyckling-, gris- och fiskfarmer, samt grönsaks- och orkidéodlingar. Av dessa finns inget mer än någon fiskodling kvar, resten har fått ge plats åt höga lägenhetskomplex. (sista grisbonden fick klappa ihop sin verksamhet 1990) Att döma av det vi såg, plus det jag läst, så kommer det att byggas ytterligare massor av hus.

Hur som helst, så verkade det vara lite som en "bortglömd del" av Singapore. Det finns en smal strandremsa där det var många som fiskade och här drogs det upp såväl fisk som krabbor. Här fanns det tydliga spår efter de som picknickat kvällen före, man kunde se vad de ätit och druckit. Med andra ord, väldigt osingaporianskt. Det fanns ingen som städat upp här, vilket även det är väldigt osingapoianskt. Det var också väldigt lite människor ute och gick, så det var inte trångt en enda gång. I och för sig var det väl inte så där väldigt mycket att se heller, om man inte uppskattar oljehamnen i Malaysia...


Hur det än är, så kag kan inte låta bli att tycka att det är synd, även om det är lite "tråkigt och skräpigt", att det inte kan bevaras något av det naturliga. Att hela Singapore måste bli en enda stor flashig och artificiell ö...men det är väl så det kommer att bli, antar jag...

Så småningom nådde vi fram till änden av strandpromenaden, och där fanns det flera restauranger, bland annat en som enligt skyltarna var "Singapores bästa fiskrestaurang". Vet inte om bedömningen har gjorts av dem själva, eller om de har fått hjälp. Antar att det är fler människor här kvällstid än dagtid, annars är det nog svårt att få affärerna att gå ihop!

Det här är väl ett av Singapores nästa stora projekt om man ska tro alla affischer och alla löften. Här ska byggas rekreationsområden och den nu 5 km långa cykel/promenadvägen är en del i den framtida 150 km långa bana som ska gå runt ön. Lite häftig är det ju, att på 15 mil, kunna ta sig runt ett helt land!

Här finns också platsen för "Pungol Beach Massacre", platsen där japanska styrkor 1942 dödade 400 civila kineser. Inte för jag vet hur kul det kan vara att veta detta, men nu gör ni det i alla fall...kan väl läggas i "mappen för onödigt vetande"...5 kommentarer:

 1. Hmm...men du har ingen snö i alla fall...Idag skiner solen, men det var minusgrader när jag steg upp. Huga!

  SvaraRadera
 2. Hahaha...jaha...ja..då skriver jag upp det ;)
  Undrar just om det var själva restaurangen som kom på idén,att dom ska vara Singapores bästa fiskrestaurang.
  Eller har du ätit där så du vet?
  Hur länge har du bott där nere?
  Kram på dig!

  SvaraRadera
 3. Jag har bestämt för mig att det inte ska vara minusgrader i maj...

  SvaraRadera
 4. Fast en massaker på 400 personer glömmer man nog inte så lätt. Det finns säkert någon dramatisk story kring händelsen.

  SvaraRadera
 5. Camilla: Nej, jag har inte ätit där, utan bara läst informationen på skylten utanför, och just nu har jag väl inga planer på att testa den, men man vet aldrig...(Har varit här i ett och ett halvt år)

  Per-Anders: Du har säkert rätt, och någon gång kanske jag ska ta reda på vad som hände.

  SvaraRadera