söndag 18 september 2011

Kräftskiva utan tröja!

Hederlig svensk kräftskiva i Singapore - går det? Jojomän! och nästan allt kan vara precis som vanligt, kräftor, nubbe, pappersmånar, sånghäfte och allt annat som hör till - det enda som kan tänkas skilja sig åt skulle väl vara vädret då. Det är ju svårt att ha en svensk kräftskiva utan tröjor och jackor, men här kan jag lova att det går!


Sedan är det ju naturligtvis en himla tur att Ikea finns, för annars kan det ju vara lite svårt att få tag i alla förnödenheter som är ett måste till kräftskivan.

Visste ni förresten att det fanns en tid  i Sverige då man inte åt kräftor? Anledningarna till detta var dels att det i bibeln finns ett förbud mot att äta "djur med flera fötter" (3Mos 11:42) och dels för att kräftorna ansågs vara asätare och åt drunknade lik på sjöbotten.

Lite av själva "kräftskivekänslan" försvann i och med att kräftpremiären togs bort. Kan ju påminna om, för er som förträngt det och tror att det var förra året det hände, att det är nästan 20(!) år sedan detta hände. Numer kan man ju faktiskt köpa kräftor i juni, fast frågan är hur kul det är att hänga upp kräftmånar i midsommarstången?


Att nubben till fyller sin funktion till kräftorna är det väl inte tu tal om!? I alla fall inte om man ser Albert Engströms valaffisch inför omröstingen om rusdrycksförbudet i Sverige 1922. Om det var Alberts hot om att man var tvungen att avstå från kräftor om man inte röstade nej på valdagen, som gjorde att nej-sidan vann med ynka 2% får man väl aldrig veta...

Albert Engström - Kräftor kräva dessa drycker!

9 kommentarer:

 1. Jag var på en kräftskiva för fyra år sedan, jag ansågs för berusad för att få följa med min Frus Färdtjänst hem, så jag fick gå, gick åt fel hål, dessutom kräktes den kvinnliga sjuksköterskan som vinglade med mig på mina skor!
  Har inte varit på någon kräftskiva sedan dess, fast när jag ser detta inlägg så börjar det "pirra" lite i kräfttarmen!
  Ha en fin Söndag!
  Kram ifrån Oumberlige Peter!

  SvaraRadera
 2. Hej Oumberlige Peter här igen!
  Måste erkänna en "synd" denna Söndag!
  Jag har just haft "lust" till min nästas blogg, i detta fall till din eminenta blogg!
  Jag har stulit korv i våffla bilderna och använt dem på min blogg, självklart har jag länk till din blogg och även angivit dig som källa!
  Nu är frågorna många, har du i din tur stulit bilderna? Om det är dina bilder får jag "stjäla" dem till detta inlägg? Kanske du inte vill förknippas med min blogg?
  Ha en fin fortsatt Söndag eller om det redan är måndag hos dig, har inte riktigt koll på vart du befinner dig idag och det här med tidszoner är inte hller min "påse" då jag alltid dricker ordentligt då jag flyger övertygad om att det är det sista jag gör i livet varje gång!
  Kram ifrån Oumberlige Peter!

  SvaraRadera
 3. Hej Peter!
  Kul att du gillade bilderna! Det är mina alldeles egna och du får hemskt gärna använda dom - dom är väl inte speciellt vackra...men speciella (precis som denna matsätt...)!
  När det gäller kräftskivor så är dom alltid speciella, fast jag måste erkänna att just idag känns det som om det kvittar med kräftor!
  Ha en bra dag - ska kika in till dig sen!

  SvaraRadera
 4. Kräftskiva utan en massa tjocka kläder vill jag också ha!! Blev ursugen på kräftor nu...
  Fina bilder du tar!!
  Kram

  SvaraRadera
 5. IKEA for president of the world!

  SvaraRadera
 6. TJUGO år sedan???
  Näääää! Jag hade gissat på sju-åtta...

  SvaraRadera
 7. Jag hävdar fortfarande att kräftor är undervattensinsekter...
  kram

  SvaraRadera
 8. Själv har jag inte bejakat kräftskivetraditionen så mycket under årens lopp. Däremot har jag varit med om desto fler surströmmingsskivor. Undrar om ded senare skulle funka i Singapore.

  SvaraRadera
 9. Lippe: Kräftskiva iklädd kort ärmlös klänning var en upplevelse bara det!

  Trillingnöten: Kamprad visste vad han gjorde han...

  Nilla: Jojomän, tydligen är det så...fast vi kan ju hoppas på att det var ett tryckfel!

  DOB: Igår hade jag villigt hållit med dig...

  Per-Anders: Tja, man vet aldrig, fast jag tror inte jag tänker testa. Med tanke att det är Durian-förbud på tunnelbanan just på grund av doften, är det kanske bäst att låta bli.

  SvaraRadera