tisdag 28 januari 2014

Chinese New Year

Chinese New Year är en jättestor högtid här och alla (i alla fall väldigt många) håller på att härjar runt för att få allt inköpt i tid. Det är mycket som ska inhandlas minsann! Inte nog med att allt det gamla ska städas ut, det ska ju in nytt också. Och som med det mesta när det har med den kinesiska världen att göra, så handlar det om lycka välgång och rikedom.


Det är nu det börjar den där roliga "apelsinbytarhistorien", ni vet det där att man lämnar bort två mandariner/apelsiner när man är bortbjuden och får två andra med sig när man går hem tillbaka. De flesta av de där apelsinerna som vandrar runt under högtidligheterna tror jag gör sig bäst som vackra prydnader istället för att ätas, det kan ju hinna infinna sig viss torrhet hos väl bevandrade apelsiner...

För övrigt så dignar Chinatown under alla "måste-införskaffas-saker" plus alla människor som är där för att handla. Här finns allt man kan tänkas behöva inför helgen och lite till: godis, hang baos, bambu, melonkärnor, körsbärsblommor, torkat kött, anka, kakor, pomelos och en hel massa annat. 

Ni som har glömt, eller ni som inte vet och vill veta mer om "konstigheterna" (sagt av någon som dansar kring ett lövat trädkors och låter som en groda, eller sörplar kräftor med papphatt på huvudet...), så finns det mer att läsa om betydelsen av bambunötter melonkärnor och annat godiskinesisk nyårsmat eller varför det är så mycket i rött och guld kring nyår i tidigare års blogginlägg.

Och med tanke på den låda(!) maken förärats på sitt arbete så lär vi bli väldigt lyckliga ett tag framöver - och rätt trötta på apelsiner...


9 kommentarer:

 1. Jag blir smått matt av blotta tanken på allt som "måste" införskaffas. Men, trevligt verkar det ändå vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den hysteri som råder i affärerna den här tiden får vår julhandel att te sig tämligen lugn!

   Radera
 2. Härliga bilder. Dockc kan jag bli påmind om alla småmögliga apelsiner som man fått i minut och parti av L´s kinesiska kollegor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis en sådan låda är det vi förärats med just nu och tyvärr så är de inte ens goda, utan mest torra och tråkiga

   Radera
 3. Kul med andra länders traditioner! Lustigt det där med apelsinerna!
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det där med apelsinerna är väldigt lustigt i en utomståendes ögon.

   Radera
 4. Det verkar vara en häftig högtid. :-)
  sv:
  Ja, det är tur att vi inte har kalas med dem oftare än vi gör. Då hade jag varit JÄTTESTOR!!! :-O
  Hmmm Dubbdäck på Harleyn...? Ingen dum idé... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en häftig högtid som varar länge!

   Radera
 5. Det där med apelsinerna har jag aldrig hört förut. Fina bilder!

  SvaraRadera