söndag 21 februari 2016

Dubai del II

Tack vare våra eminenta värdar och guider fick vi oss fantastiskt mycket till livs under våra dagar i Dubai. Vi hann se och uppleva väldigt mycket och jag ska försöka återge i alla fall en del av det.


Som sagt, det där med byggnader, det är väldigt speciellt här och det är inte helt enkelt att hitta något håll att titta åt utan att det är höga hus, såväl färdiga som halvfärdiga, överallt. Och det mesta ser väldigt nytt ut, och till och med en del av det som ser gammalt ut är nytt, men byggt i sådan stil att det ska se gammalt ut.
Ett exempel på just det är Bastakiya, ett område som efter att ha blivit förstört byggts upp igen i gammal stil. Här finns massor med mysiga caféer och restauranger samt olika gallerier med härlig konst av olika slag. Att flanera kring här och ta en fika eller lunch (eller varför inte och?) är absolut att rekommendera.Desto mindre folktomt var det då vi i samma område besökte Dubai Museum, inhyst i Al Fahidi Fort som byggdes 1789 och därmed är Dubais äldsta byggnad. Här trängdes vi med ett antal busslaster människor med samma planer som vi. Trots att det var rätt trångt om saligheten så var det kul och intressant att göra ett besök där. Det är ett rätt lagom stort museum och det räcker med 20-30 minuter så har man sett det man behöver för att få en liten inblick i Dubais historia.


Något annat som var himla mysigt var att ta en båt över the Creek för att besöka Dubais souker, det vill säga marknader. De är belägna i det distriket Deira, och det finns kryddor, guld, tyger och allt annat man kan tänkas behöva. Det gäller dock, precis som på så många andra marknader där det passerar turister, att utrusta sig med en stor portion tålamod för att orka säga nej till alla försäljare som anser att man behöver utrusta sig med just deras varor.

Men helt tomhänt kan man ju inte komma därifrån, och om man nu förälskar sig i en stor lila sjal med en kamel på, då gör man det...


Det mesta som går att se och uppleva i det här landet verkar ha epitetet "världens någonting" och "Dubai Mall" är inget undantag. Trodde jag i alla fall. Det skulle vara "världens största shoppingmall", men nu har jag hittat något där det står att det finns ett större i Canada, men det har ju inte jag sett, så det är i alla fall "världens största som jag har sett"...


Innanför de här väggarna huserar 1200 butiker, restauranger och fik. Här finns även ett "undervattens-zoo, vilket vi inte besökte utan bara såg från utsidan, men något säger mig att det är rätt stort.


Dessutom finns det också en ishockeyrink och jag antar att det är här "Dubai National Hockey League" avgörs. Men med tanke på antalet sittplatser på läktaren kanske det inte är en sådär väldans stor och publikdragande sport. Men nu finns det ju i alla fall en rink, om det skulle bli det så småningom, alltså...


Utanför finns världens största (varför inte, liksom...) koreograferade fontän. En fontän som sprutar vatten i takt till musik vid vissa bestämda tider.


Och om man tröttnar på att vandra omkring bland byggnader och affärer, kan man ju alltid ta sig en simtur eller sola lite på stranden mitt i stan. Eller varför inte ta en liten kamelritt fram och tillbaka mellan solstolarna?


På andra sidan vattnet kan man se det överdådiga hotellet Atlantis som ligger på "the Palm", vilket är konstgjorda öar som byggts i formen av en palm med hus på alla bladen. Här nöjer man sig inte med att kalla det för "världens största något" utan här har man tagit i lite mer och skulle vilja ha det till "världens åttonde underverk". Ska det vara ska det vara rejält, om man säger så...

26 kommentarer:

 1. Tack igen Marina, för ett intressant och eminent inlägg om Dubai.
  Första bilden är jättefin, man kan känna stämningen och dofterna som jag i och för sig aldrig har känt eftersom jag inte har varit till Dubai, men du lyckas nästan lura mig med den bilden. Alla bilder är förstås fina men den första doftar extra mycket.
  Kamelburgare! Givetvis! Så måste det ju bli. Där.
  En sjal med en kamel på måste man ju förälska sig i och varför inte då falla för frestelsen.
  Fontänen är magnifik.
  Som de mesta är i inlägget.
  Trevlig fortsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa frestelser är det helt ok att falla för - som en kamelsjal ;)

   Radera
 2. Tusen tack för denna förmiddagstripp till Dubai! Kram/Annelie

  SvaraRadera
 3. Oj vilken fantastisk rundvandring jag blev bjuden på här inne!! Tack för den!
  Kram

  SvaraRadera
 4. OMG and WOW! Tack för den fantastiska rundvandringen i Dubai. Jag älskar ju skyskrapare så jag hade trivts väldigt bra där. De fejkade gamla husen påminner lite om Las Vegas, men kul med blandningen där.
  Mallen påminner om nya Mall of Scandinavia som är en miniversion tycker jag.
  Båtarna ochsSouken är sig lik = äntligen nå't jag känner igen från vårt besök...
  Å Atlantis hotellet är ju helt fantastiskt - fast även det påminner om fejk i Las Vegas.

  Tack för ett toppen reportage. Hoppas på fler:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det mesta känns "lite fejk" men det är häftigt ändå!

   Radera
 5. Det känns som att man kan sammanfatta landet med "världens största" och "kameler" (fast kanske inte de två fraserna tillsammans då ;))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om världens största kamel ska finnas någonstans så är det säkert där!

   Radera
 6. Det är bara att konstater att de slår på stort.
  Man blir nästan litet överväldigad av allt "stort" och "mycket".
  Hoppas att du inte gick vilse inne i den enorma "Dubai Mall"! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kom i alla fall ut därifrån ;)

   Radera
 7. Coolt och intressant! Skulle gärna åka dit någon dag. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är faktiskt klart värt ett besök. Lagom för en mellanlandning på några dagar på vägen någon annanstans.

   Radera
 8. Kamelburgare kan jag räkna ut vad det kan vara men kamelmilkshake? Är det kamelmjölk i :) vacker bild där med skyskraporna i soluppgången (eller nedgång).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller kanske milkshake med en kamel i?

   Radera
 9. Precis som BP så fick jag OMG på läpparna.
  Dubai NHL var en nyhet för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu tror jag väl inte att Dubai har någon hockeyliga, men man vet aldrig, rätt som det är kanske de har världens bästa...;)

   Radera
 10. Kul läsning om Dubai som ju är tämligen obekant för mig. The Palm har jag faktiskt hört talas om. Camel Burger är väl knappast kamelkött. Väl?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag faktiskt att det är, finns nog mer kameler att göra burgare av än kossor i detta land.

   Radera
 11. Intressant och jättefina bilder. :)

  SvaraRadera
 12. Tack för ett fint reportage.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid roligt om någon tycker om det jag skriver :)

   Radera
 13. Intressant läsning. Så otroligt mycket onaturligt på ett ställe! Maxi-Las Vegas !!!
  Byggt av importerade nästan-slavarbetare fr
  Indonesien, Indien, etc. etc. Tyvärr!!

  Ruth i Virginia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, samma variant av "gästarbetare" som bygger Singapore.

   Radera