fredag 3 januari 2014

"Drömmen förde dig vilse"

2013 års sista lästa bok blev en deckare, eller "spänningsroman" som det verkar heta för det mesta numer, med titeln "Drömmen förde dig vilse" skriven av Anna Jansson.

Det är den elfte boken om Maria Wern som arbetar på gotlandspolisen där hon löser alla mystiska mordfall. Det har ju mördats ett antal människor sedan den första boken kom 2000, men det verkar finnas ett gäng gotlänningar kvar som går en oviss framtid till mötes.

Här byggs spänningen upp till stor del kring en gammal myt om hur havsfrun lockar med sig män ner i djupet. Många är det som verkar ha något otalt med detta väsen. Den huvudmisstänkte trasslar in sig mer och mer samtidigt som vi får följa mördarens inre monolog.

Det är en helt ok bok som håller bra som den spänningsroman den enligt beskrivningen ska vara. Ett litet tips är dock på sin plats om någon tänkt läsa den; skippa baksidestexten! Där avslöjas nämligen vem som blir den sadistiske mördarens första offer.8 kommentarer:

 1. Åh det är ett bra tips att skippa baksidestexter, i synnerhet på deckare! Ännu värre är recensioner som berättar handlingen. Hemskt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en anledning till att jag läser såväl baksidestexter som recensioner lite försiktigt.

   Radera
 2. Kanske ett nyarslöfte?! Att läsa mer böcker. Det har det verkligen blivit för lite av under 2013.
  Hoppas ditt 2014 startat bra och att det fortsätter sa!
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett nyårslöfte som låter riktigt bra!

   Radera
 3. Sådant är jag allergisk mot. När de avslöjar för mycket på baksidan eller ännu värre i en recension. Jag har själv råkat ut för det med "Mina fotsteg i ditt hjärta". Inget man kan göra något åt i efterhand. Önskar dig ett bra 2014.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår att det känns tråkigt när det händer!

   Radera
 4. Har nog också läst alla böcker med Maria Wern i huvudrollen. Måste dock säga att jag tröttnat på slutet, eller rättare sagt de senaste 3-4 böckerna. Det är ju bar max en tredjedel som handlar om krimarbete, resten är ju "privat sörja".
  Det är tyvärr inte bara Anna Jansson som har den tendensen i sina böcker, resterande kvinnliga deckarförfattare går i samma spår. Synd tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller absolut med, det är alldeles för mycket "privata problem" i kriminalromanerna, och det tenderar att ta över handlingen helt.

   Radera