torsdag 27 mars 2014

Vårkänslor på distans

Idag blir det ett inlägg som egentligen inte har så mycket med Singapore att göra alls, utan mer om att befinna sig någon annanstans, vad som nu är "någon annanstans"...

Det har varit vårdagjämning och bilder med vårblommor och sol basuneras ut på facebook, instagram och bloggar. Just sådana bilder kan göra att jag känner den klara härliga vårluften och jag kan känna hur vårsolen börjar värma ordentligt där man sitter på en stol insvept i en filt och avnjuter en kaffe i solhörnet. Härliga tider!


Ok, jag har sol och jag har blommor och jag har värme, men jag har ingen vår! Ja, jag saknar årstiderna och det är troligen en bidragande orsak till att jag ibland längtar hem till Sverige och att jag har väldigt svårt att tänka mig att bosätta mig någon annanstans för alltid. Missförstå mig rätt, jag skulle inte vilja vara utan åren utomlands, aldrig i livet, men det finns för mycket jag saknar hemifrån.


Lite vårsentimalitet såhär på torsdagsmorgonen alltså. Det kan lätt bli det när vi har haft besök och de lämnat oss igen. Det blir alltid så tomt och saknaden av allt det svenska gör sig mer påmint just då. Plötsligt blir saknaden efter nära och kära så påtaglig och tomheten känns inifrån på ett väldigt speciellt vis. Att inte ha familjen på ett ställe kan vara jobbigt, och ibland känns det att vi är väldigt långt bort. (Vem vet, jag kanske var vallhund i ett tidigare liv!)


Nu är det ju i alla fall så att vi kommer att få ytterligare besökare innan sommaren är här, och sedan är det ju nästan dags att styra näsan hemåt för sommarvistelse, så egentligen är det inte ett dugg synd om mig!


Och om jag börjar bläddra i almanackan så är det snart midsommar och då vänder det ju igen så då behöver jag ju inte bekymra mig över saknade vårupplevelser...

Om det finns en lösning 
på problemet är det
onödigt att oroa sig
Om det inte finns en lösning
på roblemet är det
meningslöst att oroa sig

                           (Dalai Lama)

14 kommentarer:

 1. Önskar verkligen att jag kunde följa Dalai Lamas förståndiga ord....men ibland är det svårt. Just nu oroar jag mig för att inte mina yngsta barnbarn ska känna igen mig när vi ses I sommar....har inte träffat dem sen förra sommaren, snyft.
  Vitsippeängar är balsam för själen....även om det bara är ett foto

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du, tänk om man kunde leva efter allt förståndigt som den mannaen har sagt, men man kan ju i alla fall försöka lite grann...

   Radera
 2. Men så bra att du hittade till min blogg....så att jag hittade hit till dig! Intressant läsning här, gillar det där höga "växthuset"!! Det är alltid intressant att läsa andra utomlandssvenskars "förhållande" till Sverige, det där med att känna saknad med jämna mellanrum. Jag bor i Spanien sedan mer än 20 år sedan och under de första 10 åren jobbade jag så mycket att jag knappt aldrig kunde åka till Sverige. Främst på våren och vid jul kom den där saknaden smygande. Skogen, årstiderna, lugnet, tystnaden, "ordning och reda" (hihihi, det finns absolut inte i Spanien). Numera tillbringar jag sommarmånaderna i Småland, jättehärligt. Ha det gott!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis det, skogen, lugnet, tystnaden och årstiderna är något av det mest saknade från Sverige. Sedan finns det naturligtvis mycket som inte är så saknat också, och vad det är lär jag bli varse så småningom.

   Radera
 3. Ahhh... som jag känner igen dom där känslorna. Liksom alla utlandssvenskar. Precis sa är det. Vid vissa tillfällen eller tidpunkter kommer dessa saknadskänslor upp och det blir lite extra jobbigt. Vid speciella högtider, när det bildbombas om ngt speciellt pa fb, insta..., när man reser ifran Sverige eller när man haft sverigbesök och det sen blir sa tomt sa tomt. Att bo utomlands ger sa otroligt mycket men visst finns det ocksa mycket saknad i ens liv.
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det, men man kan kanske inte begära att man ska ha kakan och äta den hela tiden...

   Radera
 4. Inte konstigt alls att du känner så vid vissa tillfällen. Olika årstider är inte dumt. Det blir alltid tomt när nära vänner försvinner iväg till sitt. Nästa vår sitter du kanske i Värmland och fryser. :) Fina bilder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det alldeles säkert bli - påminn mig gärna då om vad det var jag sa ;)

   Radera
 5. Dalai Lama är klok, väldigt klok.
  Förstår dina känslor, speciellt vid den här årstiden. Tycker man ska "fly Sverige" mellan november t o a mars. Sedan är hemma bäst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, en mycket klok man. Och du har väldigt rätt i vilka månader som Sverige är minst attraktivt.

   Radera
 6. Det finns för- och nackdelar med allt. :-)
  sv:
  Ja, det är sant! Det är roliga "järn", så därför är det ok, men det är lättare att det blir för mycket när det är roliga saker.
  Får försöka hitta en balans. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kanske tur att det är så, att man kan hitta såväl för- som nackdelar i det mesta.

   Radera
 7. "Be careful with what you wish it might come true" kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan mycket väl vara så, och då får det vara det...

   Radera