fredag 15 januari 2016

Fish Head Curry

Ytterligare något på temat "typiskt singaporianskt" är maträtten "Fish Head Curry". Mat är något oerhört viktigt över huvud taget i Singapore, och en av de olika lokala rätter man kan hitta är just curryrätten med ett fiskhuvud som huvudingrediens.


Rätten har funnits i sin nuvarande form i drygt 50 år, då den först serverades på en liten indisk restaurang. Att servera fiskhuvud i curry var restaurangägarens sätt att försöka tillgodose den kinesiska befolkningens önskemål och med en blandning av indiskt och kinesiskt så blev resultatet en typisk singaporiansk rätt, nämligen "fiskhuvudscurry".

Det är precis vad det låter som, ett fiskhuvud i sås. Det serveras oftast tillsammans med ris. Glöm nu inte att curry i det här fallet innebär en stark sås med massor av olika kryddor, inte alls som vi svenskar tänker oss curry (så glöm alla associationer med  "kyckling i curry", det är en helt annan smak).

Det finns förvånansvärt mycket kött på ett fiskhuvud. Man börjar med att skrapa ur kinderna, fortsätter att skrapa av resterande kött tills bara det bästa av allt återstår på den här gastronomiska upplevelsen, nämligen ögonen!

Jag har ätit rätten ett antal gånger och ja, det är gott och det är absolut något man bör testa om man är här. Nu måste jag erkänna att jag har svårt för mat som tittar på mig, och jag har inte riktigt förstått tjusningen med att tugga i sig ögonen, men man måste ju inte ta till sig alla seder...

20 kommentarer:

 1. En rätt som det inte alls känns som nåt måste att testa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men den är god - jag lovar, och man kan ju alltid blunda när man äter ;)

   Radera
 2. Jag skulle inte ha något emot att testa. Gillar fisk och kryddiga maträtter. Är kanske inte så sugen på ögonen, men i övrigt låter det helt ok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan faktiskt låta bli ögonen! Jag har testat, men jag klarade inte att "löpa linan ut".

   Radera
 3. Håller med Freedomtravel. Jag gillar äventyrliga maträtter (fårtestiklar, kalvhuvud) så den firren äter jag gärna.

  Dessutom gillar jag inte "kyckling i curry". Tråkigare maträtt får man ju leta efter. Det ska vara "sting" i såsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du gillar sting i maten så är det här absolut något för dig!

   Radera
 4. Svar
  1. Det ska helst vara "röd snapper" och jag måste erkänna att jag har egentligen ingen större koll på vad det är för fisk, men den är vanlig i Asien och väldigt god.

   Radera
 5. Verkar gott! Skulle gärna testa det. Kanske skulle ha lite svårt för ögonen, men allt måste ju testas, annars vet man ju inte.
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har testat, jag kom så långt att de hamnade i munnen, men sen gick det inte, men som sagt, jag har i alla fall testat...

   Radera
 6. Jag föredrar att inte vara uttittad nerifrån när jag äter. Snabbt hade jag tryckt på ESC-knappen på min insulinpump. Det var värre förr med annan insulinterapi. Jag har skrivit ett kåseri om en sådan händelse. Då hade jag tur och kunde byta mattallrik. Jag föredrar chokladlinser. :)
  Trevlig söndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan vara så att chokladlinser kan vara att föredra i vissa situationer...

   Radera
 7. Säkert en delikatess men är inte säker på att jag kommer att testa.
  Om jag gör det får nog ögonen vara i fred.

  SvaraRadera
 8. Har du inte ätit ögonen! Jag förstår dig. Kineserna äter allting, som det verkar. Kycklingfötter och vad det nu är. Nej, då föredrar jag hellre norllandspölsa - om jag måste välja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan kanske vara ett bra alternativ, vem vet...!?

   Radera
 9. Låter intressant men också litet speciellt.
  Att äta fiskögon låter litet magstarkt skall villigt erkännas.
  Det är stora skillnader mellan olika delar av världen och vad människor äter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stora skillnader, vilket kan innebära väldigt mycket intressanta smakupplevelser bara man vågar testa.

   Radera
 10. Där går nog gränsen för vad jag skulle kunna äta...ögonen. Om köttet på huvudet skrapats bort och lagts på en annan tallrik så kanske jag kunnat prova på resten, men det lutar nog mest åt att jag fått hålla mig till såsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen så är det väl såsen som är den stora smakupplevelsen, så det kan vara ett helt ok sätt att äta det hela på...

   Radera