söndag 28 april 2019

Båten som blev ett matvrak

Den stora snackisen här i stan i vinter har varit restaurangen som sjönk. Jo då, ni läste helt rätt. Visserligen var den rätt öde när den sjönk, men ändå...

I ungefär 25 år har det funnits en restaurangbåt förankrad vid kajen i centrala Karlstad. Den har gått under olika namn, men mest känd är den nog som "Pråmen". Här har serverats såväl mat som underhållning och många är vi som suttit och lapat sol på däck med en kall öl i handen. Men nu är den tiden förbi, den 24 januari sjönk båten och har sedan dess varit ett av Karlstads med diskuterade och fotograferade ämnen.


Det ska väl sägas att redan innan den välte så var det ett väl diskuterat ämne. Båten har delat Karlstads befolkning i två läger, för och emot den. Många har ansett att det varit ett fruktansvärt fult inslag i stadsbilden, medan andra har tyckt att det varit ett mysigt ställe att gå till och att den har fyllt en funktion där den stått, men nu är den diskussionen över.

Idag, tre månader senare, finns den fortfarande kvar efter otaliga, mer eller mindre lyckade försök att ta den därifrån. Och eftersom den fortfarande är kvar, kan ni själva räkna ut att försöken att bärga båten så här långt har varit mindre lyckade.


Eftersom vi människor älskar konspirationsteorier så har det naturligtvis florerat ett antal sådana, åtminstone i början, vem som sänkte den och varför. Något svar har vi naturligtvis inte fått, men gissningarna har varit många. Förmodligen lika många som försöken att få den på rätt köl. Första april bad man allmänheten om hjälp då man skulle lyfta den med hjälp av uppblåsta foliepåsar från bag-in-box-lådor. Jag har ingen koll på hur många som kom till undsättning, men lite kul var det.


Nu äntligen, 92 dagar efter förlisningen, har man lyckas fått upp den på rätt köl och nu återstår att se hur lång tid det tar innan man lyckas bärga den därifrån. Vem vet, det kanske kommer att finnas ett matvrak i centrum under ytterligare en tid framöver...


18 kommentarer:

 1. Haha...lite roligt är det i alla fall även om matvraket gick till botten. Någonstans kände jag till det här tidigare, kanske från tv, kanske från någon tidning men då mera liksom i förbifarten. Tänk ändå så intressant det kan bli runt någonting som finns i vars och ens hemmaknutar. Vin-baginbox...underbart och roligt!
  Heja Matvraket! Nu måste du hålla oss uppdaterade Marina. Jag vill i alla fall veta hur det går för båten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi är många som väntar med spänning för att se om det kommer att gå att forsla bort den något blöta restaurangen. Fortsättning följer...

   Radera
 2. Matvraket har jag sett när jag varit i Karlstad men jag har aldrig varit ombord och visst heller inte att den sjunkit. Spännande värre både att få den på rätt köl och vad som ska hända med den.
  Skrattade gott åt försöket att ta hjälp av "bag-in-box". Men kreativt var det.
  Ser fram emot fortsättningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu lär det vara lite sent att prova den restaurangen... Visst är det kul med kreativa aprilskämt!

   Radera
 3. Det var då ett riktigt roligt aprilskämt. Det hade varit kul att få se publiktillströmningen till räddningsaktionen av matvraket. Hoppas du håller oss uppdaterade om hur man går vidare med pråmen.
  Undrar också vem som fick båten att sjunka, eller vad som var orsaken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den lilla frågan har gett upphov till ett antal konspirationsteorier här i stan...

   Radera
 4. Kul att du är tillbaka igen! Har tittat in hos dig med jämna mellanrum. :)
  Ja, det var ju en minst sagt en ovanlig historia med restaurangbåten som sjönk.
  Som andra skrivit, håll oss uppdaterade vad som sker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska jag göra. Vi är många som undrar när (och om!) den kommer att forslas iväg.

   Radera
 5. Haha, kul aprilskämt! Nu sätter ju hjärnan igång, undrar om det skulle fungera? Hur många skulle behövas? Men framför allt: hur många om dit med sina tömda påsar? :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tyvärr inget svar på den frågan, men visst hade det varit underbart om det hade kommit dit ett gäng och börjat blåsa upp sina påsar ;)

   Radera
 6. Inte många städer kan stoltsera med ett sådant matvrak i centrum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, så är det ju...även om det där matvraket ser allt annat än stolt ut för tillfället.

   Radera
 7. Båtar som sjunker känns ju alltid lite obehagligt tycker jag ... Men metoden för att försöka ta upp den!!???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här har det varit många olika varianter på sätt att få upp den, men nu verkar det faktiskt som om de lyckats...

   Radera
 8. Roligt och intressant inlägg även om det inte var roligt att den sjönk... Och himla kul aprilskämt. Hos oss försäkte de lura att grundvattennivån blivit ännu lägre på grund av ett hål i sjön som nu räddningstjänstenes dykare skulle försöka laga.
  Ha det gott! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha! Det var också ett kul och lite annorlunda skämt, undrar om det fanns några som började fundera på hur det skulle gå ;)

   Radera
 9. Jag tycker den verkar mer spännande och intressant som vrak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske ligger något i det...

   Radera