torsdag 11 februari 2016

Dubai del I

Då kan jag tillföra Dubai till platser som blivit besökta. Inte för att det blir sådär väldans stor yta som blir täckt på kartan över "besökta platser", men vilket häftigt ställe! Nu är det ju så, att jag kan berätta för er som eventuellt är lika ovetande som jag var innan resan, att Dubai är bara en liten del i det som heter UAE och består av sju Emirater, varav Dubai är det ena och den största staden. Vi fick även göra ett besök i huvudstaden Abu Dabi, samt i Ras Al Khaimah där vi tillbringade en dag på golfbanan. På vägen dit passerade vi genom Sharjah, så jag kan ju säga att jag var i fyra av de sju Emiraterna. Om någon inte vet, och vill öka på sitt UAE-vetande, så är de övriga tre Ajman, Fujaira och Umm Al Quwain.


Vi tillbringade fem dagar här och tack vare våra fantastiska värdar som tog oss med överallt fick vi se och uppleva massor på den tiden.


Jag vet att jag hävdar med jämna mellanrum att Singapore är en enda stor byggarbetsplats, men nu vet jag att det finns en större sådan. Att försöka ta kort i Dubai utan att få en lyftkran med är i det närmaste omöjligt. Fast å andra sidan, så finns det ju rätt mycket öken kvar runt omkring och där finns det fortfarande ytor utan byggen, fast frågan är hur länge.Det byggs verkligen överallt och hur mycket som helst och frågan man kan ställa sig är verkligen om det här kommer att hålla, kommer alla byggnader att kunna fyllas eller kommer Dubai vara en enda stor öde spökstad om 20 år? Om det nu är så, så får jag vara glad att jag hann uppleva allt det här häftiga innan det händer.


Dubai grundades 1833 och var fram till 60-talet en liten fiskeby, men sedan råkade ju någon upptäcka lite olja och resten är historia, som man brukar säga. Efter det känns det som om någon fick en rätt kraftig släng av storhetsvansinne och började bygga och bygga och bygga och...


1979 var den första skyskrapan, World Trade Centre, klar och med sina 149 meter var den förmodligen jättehög och helt enorm. Idag är den väl "sådär", det finns ju ett antal något högre byggnader som man säger så. I slutet av 90-talet tog byggandet fart på allvar och 2013 fanns det nästan 100 byggnader med höjden 200 meter eller högre. Kronan på verket är naturligtvis Burj Khalifa som med sina 828 meter och 163 våningar är väldens högsta. (Jag kan inte låta bli att fundera över om någon räknade fel på ett par meter så man fick bygga till ett litet extra spröt på toppen, eftersom byggnaden tydligen är 830 meter om man räknar in just den lilla pinnen på taket)


Här kan man ju naturligtvis köpa biljett för att få åka upp och titta på utsikten från våning 124, men vi gjorde faktiskt inte det. Vi nöjde oss med att titta nerifrån, så nej, jag har inte varit inne i världen högsta byggnad, men jag har sett den!


Det här var en liten inledning om Dubai, och ni har säkert räknat ut att det kommer mera...

15 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Malmö kan m a o slänga sig i väggen med sitt Turning Torso.
  Just P-plats där nere på sanden.
  Oj, så skönt det känns att bo här ute på vischan. Lite lagom lugnt och lågt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Parkering för fordon som går på miljövänligt bränsle ;)

   Radera
 3. Spännande!! Burj Khalifa ser ut som ett torn med plåtburkar staplade på varandra.
  Ha en fin dag! Kram/Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske var precis det som fick stå modell åt byggnaden.

   Radera
 4. Älskar inlägget! Japp, staden har förändrats en hel del sedan vi var där kan jag säga och det är toppen att s utveckligen. Jag är ju barnsligt förtjust i skyskrapare. Tycker de är underbara, men är inte säker att jag skulle vilja bo på 800 meters höjd.

  Vi bodde förresten i Ras Al Khaimah som då hade ett hotell modell större och ett pyttelitet hotell med levande musik i baren. Resten bestod av en genomfartsgata med bland annat två restauranger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg inte sådär jättemycket av Ras Al Kaimah, men av det lilla jag såg kan jag säga att det finns betydligt mer där nu.

   Radera
 5. Milde tid, vilka byggnader.
  De gör sig verkligen på bild.

  SvaraRadera
 6. Ja, milda limpa säger jag!
  Det kallar jag höghus!
  Tack för Dubai-titten!

  SvaraRadera
 7. Kan inte bestämma mig för om jag vill dit eller inte. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är jätteglad att vi åkte dit, och det var så häftigt, men jag är inte säker på om jag kommer att åka dit någon mer gång. "Been there - done that"...

   Radera
 8. Märkligt ställe. Känns det inte väldigt humhum oäkta, liksom? Artificiellt?

  SvaraRadera