onsdag 3 februari 2016

Chinese New Year 2016
Att göra en promenad genom Chinatown med kameran runt halsen när det drar ihop sig mot det kinesiska nyåret är ett årligt göromål. Det har ju blivit några sådana promenader nu och många av er känner troligen igen det mesta. Men en färgsprakande Chinatownpromenad har jag utlovat, och en sådan ska det bli!


Några veckor innan det är dags för själva nyårsfirandet kläds stora delar av Singapore i rött och det säljs allt möjligt som man absolut måste ha inför den stundande helgen. Och i Chinatown är det en fullständig explosion av allt det där nödvändiga!Det mesta som införskaffas ska finnas där för att det kommande året ska bli ett bra år och föra med sig välstånd och lycka, så vem törs chansa på det motsatta? Nej, med tanke på folkmängden som rör sig överallt är det nog inte många som törs utmana ödet och låta bli.


Körsbärsblommor är bra! De för lycka med sig och eftersom de flesta dessutom är fejk, så skräpar de ju inte speciellt mycket heller, plus att man faktiskt kan använda samma blommor år efter år.


Mat är jätteviktigt och speciellt "hel mat". En ingrediens som inte får saknas på nyårsbordet är "Fish of Fortune", det vill säga fisk som serveras hel, med huvud och stjärt, en symbol för "helhet med en början och ett slut". Även ankan serveras med huvud och fötter. Att skära i något under nyårsfirandet betyder otur och man kan sätta familjens tur på spel. Det innebär att om man ska servera mat som behöver skäras upp ska helst detta vara gjort i förväg.
Nötter, kakor och godis är några andra viktiga delar för att allt ska bli bra. Nötter står för "Flower of Life" och representerar ett långt och bra liv. I år hittade jag dessutom jordnötter med en himla massa olika smaker. Fast det kanske inte är så underligt, om man har haft likadana nötter år efter år kanske det är dags att variera sig. Vem vet, rätt som det är kanske vi kan hitta julnötter med vitlökssmak hos oss till jul...Melonkärnorna får vi ju inte glömma heller. De symboliserar fertilitet och rikedom och ju fler man äter, desto fler barn får man. Jag får väl erkänna att det känns rätt ofarligt för egen del, jag kan nog mumsa melonkärnor fritt utan att behöva bekymra mig om barnmängden det kan föra med sig...


Mycket annat som bör införskaffas finns naturligtvis också, citrusfrukter, lyckoknutar, röda lyktor, godis...det känns som en aldrig sinande lista på saker.
Och naturligtvis finns det speciella påsar som man kan lägga sina två "ge-bort-apelsiner" i.


Sist men inte minst så får vi ju inte glömma årets nya djur - apan. Den finns i alla möjliga varianter och överallt.

Även hos mig naturligtvis, nu sitter apan som djur nummer sju på kylskåpet tillsammans med övriga djur som passerat under våra Singaporeår.


23 kommentarer:

 1. Tack för den härligt färgsprakande promenaden!!
  Och Gott Nytt År!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gott Nytt År på dig också! Visst är det käckt att få säga det flera gånger varje år ;)

   Radera
 2. Jag tackar också för en färgglad promenad så här på morgonkvisten. Kram/Annelie

  SvaraRadera
 3. Gott Nytt År! Kul att se!

  SvaraRadera
 4. Vilken härlig promenad.
  Nyårsmaten ser väl "så där" ut, tycker jag.
  Gott nytt ap-år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns väl delar av maten som är bättre än just de där ankorna kanske...;)

   Radera
 5. Det är alltid lika fascinerande med allt detta överdåd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det underligt att det ska behövas så vansinnigt mycket saker så fort det drar ihop sig till något speciellt...

   Radera
 6. Tack för färggrann promenad!
  Det är alltid lika trevligt att få se hur
  andra firar sitt nyår.

  Gott nytt Ap-år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olika kulturer och traditioner är alltid lika spännande. Gott nytt ap-år till dig också!

   Radera
 7. Vad kul att du skriver om detta för i morse pratade man både länge och väl om det stundande kinesiska nyåret, så jag hade lite bakgrundsinfo redan.
  Söt apa och vackra färgsprakande bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att det passade så himla bra!

   Radera
 8. Vilket härligt inlägg! Det är alltid både roligt och mycket intressant att läsa om traditioner och ett nyårsfirande som man inte riktigt kan föreställa sig som västerlänning. Bra att din blogg finns.

  PS. Är väldigt äventyrligt lagt vad gäller mat, men dessa torkade fiskar och ankor vet jag inte riktigt hur jag ska förhålla mig till... DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det finns kanske gränser för vad man "måste" testa...

   Radera
 9. Nu har jag haft en trevlig längre stund med att läsa ikapp i din blogg och nu hamnade jag på "nutid". Det är alltid intressant att följa dina äventyr. Jag uppskattar din bloggmix. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Bosse - kul att du tycker det!

   Radera
 10. Verkligen färggrant när man firar nyår hos dig.
  Maten som hänger vet jag inte om den ser så aptitlig ut men jag vet ju att man äter andra saker i de trakterna.
  Aporna är söta. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man behöver kanske inte äta just den maten om man inte vill...

   Radera
 11. Oj vad mycket intressant man kan hitta... Härligt med all färg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det läckert med allt det färgglada!

   Radera
 12. Oj, har du varit där i sju år. Gott nytt år får jag önska dig. Vilken du tur du har som får fira flera gånger. Kalas ofta om du vill. :)

  SvaraRadera