måndag 5 juni 2017

Så blev det en "Swedish squeezeday" igen

Idag är det en klämdag! En slags dag som jag vet att det finns många som önskar att de kunde införa i sina länders almanackor. Jag har ingen riktig kontroll på (egentligen ingen kontroll alls om jag tänker efter) hur många länder som har det här fenomenet, och som dessutom satt ett namn på det. Jag har förstått att Tyskland har en motsvarighet i sina "Bruckentagen", och det är ju alltid något.

Det vore ju lite gulligt om Norge skulle börja kalla de här dagarna för "klemdagar" eftersom "klem" betyder kram på norska kunde det ju bli riktigt mysigt en sådan dag. Nu kan det ju vara mysigt ändå, utan att det behöver heta kramdagar, ni kan ju kramas ändå om ni skulle tycka det är kul...


Ordet klämdag har funnits i svenska språket sedan 60-talet även om det enligt en artikel i SvD alltid klämdes in ett s k framför ordet ända fram till någon gång på 90-talet. För ytterligare lite onödig information kan jag meddela att ordet funnits med i Svenska Akademiens ordlista sedan 1986.

Klämdag eller inte, nu är det ju en himla tur att fenomenet finns eftersom det inte är några röda dagar kring pingst. Nu blev det ju en långhelg för många ändå tack vare vår lilla "Swedish squeezeday". Så oavsett om ni firar klämdag eller pingst får ni ha en riktigt bra klämdagsmåndag allihop :)

23 kommentarer:

 1. Trevlig klämdag till dig också. Jag slapp jobba i dag, så jag är glad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du fick en bra leding klämdag!

   Radera
 2. Haha! Ja just det, klemdag i Norge blir ju kramdag! Det har jag aldrig tänkt på :)
  Ha en bra klämdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kanske ska införa kramdagar istället...;)

   Radera
 3. Jag är nu så fjärran ( i tanke om än inte i tid) kommen från när jag ff jobbade så jag har inte förrän nu, när jag läser ditt inlägg, noterat denna klämdag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får väl erkänna att eftersom vi inte jobbar just nu så har vi också lite svårt med "dagkontrollen".

   Radera
 4. Här i Spanien struntar dom högaktningsfullt i pingsten. I alla fall när det gäller helgdagar. Men dom "hittar på" många andra istället, så det jämnar ut sig :-)

  Själv tycker jag att man skulle ha gjort midsommarafton till Sveriges nationaldag - då vet vi svenskar hur man ska fira rejält :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen dum idé alls om du frågar mig!

   Radera
 5. När jag jobbade älskade jag dessa "squeezedays". Vissa år fick man ju hur många som helst, medan andra år inte bjöd på några alls. Det var alltid det första alla kollade vilka dagar julen inföll till exempel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så. Arbetar man så är det viktigaste hur många lediga dagar det finns under året.

   Radera
 6. Vilket härligt engelskt ord "squeezeday" och hoppa Norge tar efter och där kan det ju bli lite extra roligt en sådan dag.
  Vad gäller vår nationaldag har jag tyvärr inte mycket till övers för den eftersom det är oklart varför den firas och helt sonika byttes ut mot "Svenska flaggans dag". Norge har ett rejält firande och där vet man ju också (även i mpnga andra länder) varför dagen firas. I Sverige tycker jag precis som Ama att midsommarafton varit bättre.
  Men dock inget jag kan påverka. Tycka kan jag ju...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, ibland är vi så himla bra på att fira, men just nationaldagen är väl ingen sådan, även om vi blir bättre och bättre.

   Radera
 7. Och nu är klem-en förbi när jag tittar in men ha en väldigt trevlig fortsättning på den svenska nationaldagen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hade en mycket trevlig, varm och härlig nationaldag, hoppas ni hade detsamma.

   Radera
 8. Detsamma. Jag uppskattar att kramas alla dagar. utom med boaormar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, man ska väl kanske välja den man kramas med...;)

   Radera
 9. Klämdagar existerar inte här i UK tyvärr. Underbar bild, den sista!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får försöka framföra alla fördelar med "klämdagsfenomenet"...;)

   Radera
 10. Gillar tanken på den norska kram-dagen!! Kramar kan man aldrig få för många av. Nu när jag är egen företagare märker jag inte av helger på samma sätt. Kan bokföra på helgen och vara ledig på en vardag. Jobbar när jag har tid och lust. På gott och ont.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl så, det finns såväl för- som nackdelar med det mesta.

   Radera
 11. För mig som jobbat i landstingsvärlden har det aldrig varit aktuellt med klämdagar och numera har jag ingen som helst koll på dem.
  Våra svenska gäster hade i alla fall stor nytta av både nationaldag och klämdag i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Huvudsaken är ju att man kan ha någon fördel av dem ;)

   Radera
 12. Hi, hi! Nu har jag lärt mig lite extra. :)
  Synd bara att de där klämdagarna inte spelar någon roll i mitt jobb (de finns inte, knappt röda dagar ens), men det är en helt annan femma. Men å andra sidan väljer jag gärna bort dem för att ha möjligheten att kunna vara ledig långa delar av året istället.

  SvaraRadera