måndag 9 juli 2018

För att kunna leva

"För att kunna leva - En Nordkoreansk flickas resa till friheten" om och av Yeonmi Park är berättelsen om den 14-åriga flickan som 2007 tillsammans med sin mamma flyr från Nordkorea och som ett par år senare lyckas ta sig till Sydkorea.

I boken beskriver Yeonmi hela förloppet från när beslutet tas tills dess att målet nås. Läsaren får veta hur det är att leva i Nordkorea, hur man uppfostras att tro på allt, hur man hela tiden invaggas i tron om att det är där man har det bäst, hur man använder sig av USA som hemska exempel i undervisningen och hur man hela tiden tror att det är den nordkoreanska ledningen som är det mest vördnadsfulla som finns.

Den unga författarinnan beskriver hur hon inte flydde till friheten, eftersom hon inte visste vad det innebar, utan hur de flydde för att svälten blev för svår efter att pappan hamnat i fångläger. Flykten går via Kina där såväl mor som dotter hamnar i klorna på människosmugglare och råkar ut för trafficing. När de väl lyckas ta sig till slutmålet beskriver Yeonmi vidare de problem det för med sig då man aldrig haft någon frihet tidigare. Hur det är att plötsligt ha valfrihet utan att ens ha hört talas om ordet innan...

Det är en gripande berättelse som i kronologisk ordning beskriver händelseförloppet rakt upp och ner utan några invecklingar och krusiduller. Det är ingen bok som glänser med sitt språk, men det är en fantastiskt fascinerande berättelse och vid flera tillfällen fick jag påminna mig själv om att det handlar om nutid, inte speciellt längesedan alls och att det fortfarande händer i världen här och nu!

13 kommentarer:

 1. Tack för en fin recension av boken. Har läst den, två gånger och med stor behållning. Så bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen en bok som påverkar...

   Radera
 2. Jag har läst några böcker med Nordkoreakoppling, men inte just denna. Jag sätter upp den på listan.
  Jag har oxå fått påminna mig själv att det rör sig om nutid, att detta fasansfulla äger rum här och nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen svårt att tro att det handlar om nutid när man läser och vansinnigt skrämmande när man inser hur "hjärntvättade" människorna där är.

   Radera
 3. Det första jag tänkte på när jag läste ditt inlägg är boken "Inte utan min dotter" av Betty Mahmoody. Absolut inte samma bakgrund, jag vet, men ändå.
  För att kunna leva kommer även sättas upp på min lista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår din tankegång där.

   Radera
 4. Jag har inte läst just denna bok men ett par andra på damm tema. Hemska öden.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste din kommentar Lena och jag håller absolut med dig! Nu är det så, att jag råkade radera av misstag, man ska aldrig ha för bråttom när man trycker på knappar här i världen, det blir liksom inte bra då...;)

   Radera
 6. Intressant och hemskt! Jag har inte läst denna boken, men flera andra just om/från Nordkorea.

  SvaraRadera