fredag 21 december 2018

Juldekorationer på gator och torg

Att julen närmar sig har troligen inte undgått någon. Dels så har det spelats julmusik i alla affärer i säkert minst en månad redan och dels så har alla juleljus tänts på gator och torg. Plus naturligtvis att den traditionella granen har kommit på plats framför residenset på torget. Det är något viss med den där granen och den pryder absolut sin plats.


Alla städer har ju sina egna speciella dekorationer och förra året pryddes torget i Karlstad för första gången av vargfamiljen som återigen är på plats i år. Det är en fyra meter hög vargmamma med sina små ungar som lyser upp torget i andra änden. Man hade vissa farhågor förra året då de skulle tändas för första gången att det kunde vara känsligt på grund av den pågående vargdebatten, men det verkade som alla tyckte det var en ok idé med tanke på att vargen trots allt är Värmlands landskapsdjur.


"Sola i Karlstad" har fått ett upplyst träd till granne och det gör att hon syns ändå bättre där hon står framför Stadshotellet.


Nu är det ju inte alla juldekorationer som upplevs som vackra av alla. Smaken är ju trots allt lite olika. Och inte bara smaken, utan även fantasin kan vara lite olika. Vi har sedan ett antal år tillbaka en dekoration som verkar ha delat karlstadsborna i två läger, de som tycker den är vacker och de som tycker den är fruktansvärt ful. Några säger att den ser ut som en droppe, andra tycker den ser ut som något annat... Vad ni tycker den ser ut som, tja, vem vet...

12 kommentarer:

 1. Tack Marina för fina funderingar om julbelysning. Jag tycker att det är fint att ni låter ert landskapsdjur lysa extra mycket till julen. I Geta, har vi en get och naturligtvis så har vi en upplyst getabock vid kyrkan varje jul.
  Den sista "droppen" i ditt inlägg...ja, vad är det egentligen? En slags kristallkrona, en påse...och det är ju det som gör det intressant. Folk får fundera till lite extra. Vacker? Nja..smaken är som baken.
  En fin fredag önskas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kristallkrona...tja, det var en ny variant. Det kan vara så att jag kan tycka den blir lite vackrare om jag ser den som en sådan.

   Radera
 2. Granen är verkligen praktfull där den står. Som ett vykort.

  Den sista ... Känns som något vackert som har gått lite fel. Det är inte en droppe för då borde den varit spetsigare upptill. En kristallkrona precis som Pettas skriver är väl det mest "lämpliga" men för att få bort fallosaktigheten borde den varit bredare där den är som bredast nu.

  Ha en trevlig fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm...jag förstår hur du tänker...;)

   Radera
 3. Så fint med granen framför Residenset. Som ett vykort! Vargfamiljen gillar jag, här finns det tyvärr bara älgfamiljer i varje hörn.
  Sedan skrattade jag gott åt Emmas "analys" av droppen som alltså inte är en droppe. Nu är jag ju vida känt för min livliga fantasi, men en fallos är det sista jag tänkte på. Det jag såg var en relativt enkel juldekoration. På sin höjd kan jag sträcka mig till en uppochnedvänd mikrofon eller ett ölglas med mycket skum, även det uppochnedvänt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det vackert på vårt torg just nu. Hoppas bara att det får vara lite vitt över julen så "vykortskänslan" håller i sig. (Här är det nog rätt många som är inne på Emmas väg...)

   Radera
 4. Jag hade ju förmånen att vara i Karlstad året till nyår, jobbresa och såg då vargfamiljen på toregt, liksom granen. Minns också att det där spelades discomusik fram till (klockan 04 på morgonen. Vi bodde på stadshotellet och musiken hördes.)
  Fint att "Sola" fått ett träd med fin belysning så att hon lyser än mer. Såg det just till första advent när jag på jobbresa besökte din fina stad. Återkommer gärna hit.
  Tack för besökte för nu. Jättefina bilder från en fin stad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte bara på hotellet det spelas musik. De som bor runt Drottninggatan och den vackra(?) hängande dekorationen har julmusik spelandes hela dagarna och kvällarna och är vid det här laget rätt trötta på det. Jag kan nog tycka att de har lyckats bra med att få julstämning på torget i år.

   Radera
 5. Julpungen ovanför Soltorget är gräslig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns som en analys gjord av en Karlstadbo av de som tillhör falangen "tycker inte om den"...;)

   Radera