måndag 10 december 2018

En tur till Dobrich

"När andra ljuset brinner är snart Lucia här..." Jodå, andra advent och snart Lucia, visst är det så. Nu kan vi inte direkt skryta med något härligt vinterväder här så jag tänkte koncentrera mig på något annat än trist adventsväder och bege mig tillbaka till sommaren.

Under sommarens resa till Bulgarien och Balchik gjorde jag en ny bekantskap, nämligen Dobrich, en stad som ligger cirka 35 kilometer bort. Med buss betyder det en resa på mellan 30 och 40 minuter och en bussutflykt någon annanstans är alltid trevligt. Nu var det inte sommarens vackraste dag vi företog oss denna resa, men utanför bussfönstret lyste i alla fall solrosorna upp tillvaron.


Dobrich är en stad med en rätt brokig bakgrund med olika namn och varierande landtillhörighet. Genom diverse krig bakåt så har staden ibland tillhört Bulgarien och ibland Rumänien, men sedan 1940 har Dobrich varit bulgariskt och planen är väl att den ska så förbli. Här bor ungefär 100 000 människor och av de är cirka 85% bulgarer och de resterande procenten består av turkar och romer.

Annat som minner om de krig som rasat är den stora militära kyrkogård som finns där det vilar i runda slängar 3000 stupade soldater som deltog i första världskriget. Det som är lite speciellt är att det är soldater av sju olika nationaliteter. Något annat som skvallrar lite om militära aktioner är det enorma torg som ligger mitt i staden. Planen var att det skulle kunna genomföras stora militära marscher här.


Här finns stora kontraster. Allt från flotta affärer och vackra alléer till väldigt ruffiga bakgator. När det gäller byggnader så syns det att man försöker rusta upp staden, men på något sätt så blir det inte riktigt klart, utan det gamla finns kvar mitt i. Och nu pratar vi inte om gamla vackra byggnader, utan sådana där gamla ruffiga som verkligen behöver lite uppfinning.


Att det inte är sådär väldigt gott om turister märks med tanke på att det mesta bara står på kyrilliska, vilket kan medföra vissa problem om man inte har det så bra som jag hade, det vill säga har med sig någon som förstår.


Lite spännande är det i och för sig att beställa mat och försöka gissa vad man ska få på tallriken...


En fin park finns det mitt i stan med många vackra växter. Vi hittade också den här dikten (eller vad det är) och den är säkert mycket vacker.


Som jag sa, så visade inte sig inte Dobrich från sin bästa sida eftersom regnet stundtals verkligen tömde ner och jag kan ju inte direkt påstå att vattnet verkade ha så många flyktvägar utan det var bara att plocka av sig skorna för att försöka ta sig över gatan.


En spännande bekantskap även om jag måste säga att jag föredrar Balchik, men man vet aldrig, det kan säkert bli ytterligare någon utflykt till Dobrich någon gång. Det kan ju vara spännande att se staden från den soliga sidan också.16 kommentarer:

 1. Blir ju så himla nyfiken på den där skylten i rabatten! Har kommit fram till att längst ned till höger står det "sista" någonting. Ska kolla om mannen min vill/kan/orkar/har lust. Han är ju serb och kan kyrilliska fast det är inte riktigt samma i Bulgarien som jag har förstått det. Framför allt är det ju inte samma språk men han fattar nog mer än vad vi gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom jag också är väldigt nyfiken på den skylten får du väldigt gärna meddela om din man lyckas lista ut vad det är!

   Radera
  2. Han tog sig en titt nyss och svor eftersom det är kyrillisk handskrift, det är inte samma som tryckta. Har hört honom svära över det förr ...

   Han kunde dock hitta några ord. Det första ordet är Rosa, alltså ros. Och längst ned, ovanför namnteckningen, så står det något som kan översättas till Sista lyckan. Troligen heter författaren Jordain eller Kordain eller något ditåt. Har försökt men inte hittat något vettigt.

   ... EN STUND SENARE ...

   Fasen att man ska vara så envis då! Han heter Yordan Yovkov och är en bulgarisk författare. Last Joy ar titeln på en bok.

   Radera
 2. Dobrich påminner mycket om Polens landsbygd. Där ser det ut ungefär som i Dobrich, både vad gäller bakgatorna och skyltar/matsedlar utan översättning. Det sistnämnda gillade jag dock skarpt, då vi ofta blev positivt överraskade utan att ha vetat vad vi beställt. Sedan går du ju alltid bra att peka på en maträtt som en annan gäst har på bordet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart så kan det bli riktigt spännande om man chansar på något som låter bra...

   Radera
 3. Alltid spännande att besöka helt okända platser. Kan väl påstå att det vilar ett typiskt öststatsstuk över Dobrich.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din känsla där är helt riktig, Det var mycket ”öststatiskt” över den staden.

   Radera
 4. Helt oavsett vädret så var det trevligt att följa med hit och för er säkert att vidga vyerna med en busstur. Log när jag såg matsedeln. Känner igen detta med att peka och se vad man får både från Bulgarien. Ryssland och en del länder i Asien. Skönt att under alla omständigheter ha med någon som kan och förstår språket Underlättar helt klart.
  Och jag har fått se lite nytt av Bulgarien. Har varit där ett par gånger..Både vinter och sommar. Testade skidåkning där 1973. En upplevelse i sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt också åkt skidor i Bulgarien, dock något senare. Nyår för 10 år sedan firades in i Borovetz, en skidort i bergen i närheten av Sofia.

   Radera
 5. Kul! Jag har aldrig besökt Bulgarien eller länderna runt omkring, men har en tanke att göra det någon gång inte alltför långt fram i tiden.
  Kyrilliska skulle man förstås behöva kunna, men...Ja, jag gör nog som du pekar och ser glad ut och ser vad jag får att äta.
  Tack för en ny geografisk bekantskap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bulgarien är helt klart ett trevligt land och värt att besöka!

   Radera
 6. Bulgarien är helt outforskat för mig, kanske blir det en resa dit i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut värt ett besök om du frågar mig!

   Radera
 7. Jätte bra blogg! Tack så mycket :)

  SvaraRadera
 8. Vad spännande att utforska ett sådant resmål dit inte alla turister hittar. Rumänien har jag varit i (på 70-talet!) men inte Bulgarien. Solrosfältet såg fantastiskt ut men menyn hade jag inte velat ställas inför med min glutenintolerans, haha ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, då kan det vara lite vanskligt med dessa lite kryptiska bokstäver kanske...

   Radera