torsdag 20 december 2018

Höstdåd

Den skånska landsbygden, ett stenbrott, ett gäng nybakade studenter och en natt då inget riktigt blev som det var tänkt är ingredienser i Anders De la Mottes bok "Höstdåd". Ett kompisgäng som ska träffas för att spendera en festlig kväll tillsammans innan de skingras efter sommaren, slutar med att en av dem påträffas död i vattnet morgonen efter och frågan är vad som egentligen hände.

Fortfarande, efter närmare 30 år,  är händelsen fortfarande något man inte pratar om. Den är som ett sår som täckts över utan att vara läkt. Det hela utreddes som en olycka, men det är inte alla som är övertygade om att det var så.

Boken är bitvis skriven med två parallellhandlingar. Dels får läsaren följa ungdomarna fram till den tragiska händelsen sommaren 1990 och dels får man följa polisen Anna Vesper i nutid som kommer från Stockholm för att ta över efter den gamle polischefen.

Förutom att Anna brottas med sina egna problem så kastas hon in i händelser som gör att hon måste öppna det gamla fallet med drunkningen i stenbrottet. Det ses inte med blida ögon av många och hon får det inte lätt.

Det är en helt ok kriminalroman. En lättläst bladvändare, precis som det ska vara. Dessutom är inte allt som det verkar vara, vilket är ett extra plus...

4 kommentarer:

 1. Den har jag (såklart) läst. Har slukat Anders de la Mottes senaste tre böcker och han levererar. Han har en egen "stil", och det gillas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst två av hans böcker, och det kan nog bli ytterligare någon.

   Radera
 2. Har inte läst Anders el la Motte, så tack för förslaget.
  Vill önska dej en riktigt God Jul, Nadolig Llawen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som "trivsam kriminalroman" är han ett rätt bra val.

   Radera