söndag 19 juni 2011

Guttaperka

Så var det dags för ytterligare ett inlägg i kategorin "onödigt vetande", och den här gången ska det handla om något så spännande som "guttaperka"!

Jag antar att det finns någon mer än jag som har hört uttrycket att "någon är som en guttaperkaboll" dvs hoppar upp och ner och har svårt att sitta still. Om inte, så har ni hört det nu... Jag har ju i alla år levt i ton om att det bara var ett uttryck som egentligen inte betydde något alls, men nu har jag förstått att det faktiskt finns något som heter så!

Guttaperka är ett gummiliknande material som tillverkas främst av ett träd som heter (hör och häpna!) Guttaperkaträdet! Ett träd som kan bli 6-15 meter och förutom att bidra med material till isolation i sjökablar, även bidrar med ingridienser till kinesisk medicin.

Blad och blommor av guttaperkaträd.


Ok, sjökablar och medicin, men bollar då? Jo, det var faktiskt så, att just detta material gjorde revolution inom golfen när det kom guttaperkabollar i mitten av 1800-talet. Innan dess hade man spelat på läderbollar fyllda med gåsfjädrar (kokta och insydda i lädret). Eftersom dessa bollar var fruktansvärt dyra, omsatt till vårt penningvärde idag, skulle det röra sig om ca 150 kronor per boll (Himla kul att slå bort ett gäng sådana i skogen...), så blev de billigare guttaperkabollarna en succé.Succé och välkomnat av alla utom av golfens förste professionelle spelare, skotten Allan Robertson som tillverkade fjäderbollar, vars verksamhet slutade blomstra när den nya "guttie-bollen" kom.Sådär, nu behöver ni inte gå och fundera över detta mer, för jag antar att just detta vad en "guttaperka" egentligen är, har orsakat er många sömnlösa nätter...

14 kommentarer:

 1. Som en guttaperkaboll, brukar vi säga. Jag visste att det funnits en boll som hette så och att den var gjord av något slags gummi. Nu fick jag hela historien! Tack!
  Jag tycker sådant här värdelöst vetande är jättekul!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Jag har aldrig hört talas om Guttaperka som uttryck eller träd :) Det låter superkul! Och vilken trevlig historia bakom. Att det verkligen finns ett Guttaperkaträd! Jag kanske kommer att börja använda uttrycket så småningom :) Just för att det låter så roligt!

  SvaraRadera
 3. äntligen har jag fått förklaringen på det som min mormor kallade mig när jag var barn och härjade runt!! Nu känner jag att det här är en upplyst dag! Tack!

  SvaraRadera
 4. Faktiskt intressant. Jag visste faktiskt att det handlade om ett sorts material, men inte detaljerna kring det.

  SvaraRadera
 5. *skrattar*

  Har hört ordet i min ungdom och inte haft en aning om vad det är...
  Det heter ju att den som lever får se (eller lär sej), så det var verkligen värt att stiga upp idag ;o))

  Älskar allt sånt här "onödigt" vetande...

  SvaraRadera
 6. Kul! Igår hörde jag om golf att ordet skulle komma från "Gentlemen only Ladies forbidden" :), men det är bara en skröna - var tvungen att kolla upp det...

  SvaraRadera
 7. Lippe: Ja, oftast är det ju det värdelösa vetandet" som fastnar bäst!

  Trillingnöten: Det får bli ett av mina framtida uppdrag: att hitta ett guttaperkaträd!

  Den ofrivillige bloggaren: Tack så mycket, det är inte ofta jag får känna mig som "den stora upplysaren"!

  Per-Anders: Då hade du i alla fall mer koll på det än vad jag hade...

  Tina: Håller med, onödigt vetande är kul!

  Eva: Hade faktiskt jag också hört!

  SvaraRadera
 8. Hej, kul historia du bjöd oss alla på, frågade just min Love om guttaperka och han som vet allt berättade en del av det du skrivit om här....tänkte att nu finns det en sak som jag vet men inte han...haha så fel man kan ha....en annan gång kanske ....ha det gott och tack för titten på min blogg/ Monica

  SvaraRadera
 9. Jo, ibland vet dom mer än man tror...

  SvaraRadera
 10. Haha, NUUU förstår du - nu kommer jag in och är lite skittuff ;-)Det där visste jag redan ... eller lite av det i allafall ... åtminstone det där med att det är ett gummiliknande material. Jodå, man är glad för vad som fastnar där uppe på översta våningen i min ålder :-)
  Svar: Kul att du kikade in hos mig,. jag återkommer nog hit också :-D

  SvaraRadera
 11. Tack för upplysningen - hade jag ingen aning om!
  Nu är vi på samma kontinent, brrrr, fast det är inget problem nu kan man ju faktiskt stanna inomhus utan att skämmas/S

  SvaraRadera
 12. Jag har aldrig hört talas om Guttaperka.Varken som uttryck eller träd.
  Men det var kul att få läsa vad det kommer ifrån.
  Nu kan jag ju ännu ett ord. Tänk...man lär sig alltid något nytt :)
  Kram på dig!

  SvaraRadera
 13. Stattinskan: Du är så välkommen - skittuff eller inte!

  Susanna: Välkommen till svenska sommaren - eller vad det nu är! Fast idag skiner solen och eftersom jag är här, så lever jag ju efter de "svenska sommarreglerna": Solen skiner, och då måste jag vara ute, för man vet aldrig när det händer igen... Ha det bra!

  Camilla: För att inte prata om vilken oerhört nyttig kunskap just detta är...;)

  Camilla:

  SvaraRadera
 14. Hej, ja det här var kul att läsa om. Jag brukar använda ordet i samband med hastighet, snabb som en guttaperka t.ex. Och så började jag fundera vad är det jag säger egentligen, googlade och så kom du upp. Tack för att du gett en bakgrund, jättekul. Min fella’ spelar golf som en galning så nu ska jag testa hans golfkunskap med att nämna the guttie-ball......hoppas Singapore fortfarande ger dig glädje, min dotter bodde där i 4 år och det var en fascinerande stad men alldeles för långa resor. I och för sig bor jag strax utanför London så det fanns väldigt många flygalternativ men när barnbarnen började göra sin ankomst var det för långa avstånd tyckte jag och blev glad när de styrde kosan tillbaka till Englans. Tack för mig! Kerstin O i Sevenoaks

  SvaraRadera