söndag 28 augusti 2011

Hari Raya Puasa

Frånsett att det är intressant, så finns det ytterligare en stor fördel med att leva i ett land fyllt med så många olika nationaliteter och kulturer. Det är alla helgdagar det för med sig! Här firar alla olika religioner såväl sina, som varandras högtider, eftersom alla blir lediga på samtliga helgdagar. Firar och firar, men ledigt är det i alla fall...På tisdag den 30/8 är det dags att fira Hari Raya Puasa. Det är den muslimska högtid som avslutar Ramadan, fastemånaden. Ca 15% av singapores befolkning är muslimer, så det är ju en hel del människor som firar denna högtid "på riktigt", fast det är ju ändå fler som "bara firar ändå".

Själva festdagen förbereds långt i förväg, det ska sys både nya gardiner och kläder och mycket mat ska ätas när man har fastat klart. Förutom detta ska även husen prydas med fladdrande ljus.

Det inleds med att man ikädd nya kläder besöker moskéen för att sedan be de äldre om förlåtelse. Jag antar att det förutsätts att alla har gjort något de inte borde, eftersom just den biten verkar vara något alla ska göra. Sedan tillbringar man dagen med att besöka släktingar och vänner.

(Mer om Sultan mosque under etiketten "tempel och muséer)

En del typisk mat för den här dagen är Beef Rendang (kryddstark currybiff) och Lonton (riskaka i cocossås) plus  kakor av olika slag.

Som sagt, det är en av fördelarna med att få bo i ett land som Singapore, man upptäcker hur mycket olika traditioner det finns, beroende på varifrån man kommer och vad man tror på. Även naturligtvis att man får en liten annan syn på saker och ting, att man kan se saker ur andra perspektiv än tidigare.

Den här gången tänker vi överlåta själva firandet till de som kan, själva drar vi bara fördel av ledigheten och åker till Bintan,den lilla indonesiska ön strax söder om Singapore, för att spela golf och njuta av tillvaron i två dar - det är också ett sätt att fira Hari Raya på...

10 kommentarer:

 1. Vår skola firar också Ramadans avslut (Eid) och har stängt i två dagar. Tack för religionen :) Det är mysigt med nåt ledigt bara så där ibland...

  SvaraRadera
 2. Hmm...varför får inte VI vara lediga då? ;)
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Låter som en god idé med fler helgdagar, tycker jag. Förstår inte varför SD så förtvivlat försöker sätta sig emot det här hemma...
  Däremot förstår jag inte tanken med att den yngre generationen per automatik står i skuld till den äldre.

  SvaraRadera
 4. trillingnöten: Ja, visst är det!?

  Camilla: För att allt kan ju inte vara rättvist...?

  Nilla: Vi kanske ska skapa en facebook-grupp: Vi som vill ha många helgdagar ;)

  SvaraRadera
 5. Fantastiskt! Både det där med fler helgdagar och att få leva så nära andra kulturer!

  SvaraRadera
 6. känner plötsligt ett behov av att uppfinna nya helgdagar!
  kram E

  SvaraRadera
 7. I tidningen MåBra står det så här:

  "Genom att lusläsa tre databaser med information om människors välbefinnande har författaren Dan Buettner hittat några viktiga faktorer som skapar lycka i livet:

  1. Bo i Singapore..."

  Tyckte att det var så kul att jag måste skriva det till dig! Sen kommer allt möjligt som att känna sig trygg och bo på en lugn plats nära vatten osv, men att det toppar att bo i Singapore var ju rätt kul!

  Stämmer det? ;)

  SvaraRadera
 8. DOB: Jag tror att det skulle vara en mycket uppskattat verksamhet!

  Joanna: Kul! Jo, jag tror att det kan stämma, och gissningsvis är just trygghetsfaktorn en stor bidragande orsak till detta.

  SvaraRadera
 9. Singapore blir bara mer och mer lockande...
  Kram

  SvaraRadera
 10. Det är ett fantastiskt ställe och du är välkommen om du skulle komma på den idén!

  SvaraRadera