torsdag 22 september 2011

Partly cluody with afternoon showers


Jag hara fått frågan flera gånger om vad det är för "typ av årstider" i Singapore och aldrig riktigt kunnat besvara den. Om man tittar i affärerna just nu, så har de plockat fram "vinterkollektionen", vilket är som det mesta annat, "Same, same but different..."

Hur som helst, jag dök in på en massa vädersighter för att få klarhet i hur det hänger ihop och jag blev så mycket klokare...eller inte... För er som känner att ni vill öka ert kunskapsområde med en massa "lagom rörigt och mer eller mindre begripligt" angående Singapores klimat, kommer här en liten sammanfattning! (Skulle det vara så, att någon mot förmodan skulle vilja förkovra sig mer i just detta ämne, så finns det massor med bra information om detta, det är bara att ge sig ut i internetdjungeln!)

Det finns två huvudperioder, Northeast Monsoon Season (dec-mars) och Southwest Monsoon Season (juni-sept). Däremellan infaller två stycken inter-monsoon-periods (april-maj och okt-nov). I princip handlar det alltså om att vinden vänder!

Den regnigaste perioden ska vara under dec-jan och den torraste febr-mars. Annars känns det som om den huvudsakliga skillnaden är att under den ena perioden infaller regn och åska på förmiddagen och under den andra på eftermiddagen.


För visst är det så, att det regnar oftast någon gång under dagen och då kommer det inte lite! Jag hittade en siffra som säger att den genomsnittliga årsnederbörden är 2342 mm/år i Singapore, att jämföras med det regnrikaste området i Sverige, Sarekfjällen, som får 1800 mm/år. Den stora skillnaden är väl att här torkar det upp lika fort som det kommit ner!


För övrigt är det är inte så stor variation på väderleksrapporterna här, det är nästan så man kan gissa sig till vad som komma skall... Här är rapporten för den kommande tiden:


3 Day Outlook:

Friday: Partly cloudy 31/23 Degrees Celcius
Saturday: Late morning and early afternoon showers with thunder 32/25 Degrees Celcius
Sunday: Late morning and early afternoon showers with thunder 32/25 Degrees Celcius

16-30 sept:
During the outlook period, thundery showers are expected on 5 to 6 days mainly in the late morning and afternoon. In addition, widespread showers with occasional gusty winds are likely in the predawn hours and morning on 1 to 2 days. As periods of consecutive dry days can be expected in parts of the region during the fortnight, Singapore could be affected by haze on a few days.

Som sagt, "Same same but different..." 

10 kommentarer:

 1. "showers with thunder" och "monsoon seasons" rullar riktigt vackert på tungan. Väderpoesi.

  SvaraRadera
 2. Jag reste en del i Singapore för några år sedan, och upplevde då att en standardprognos som alltid fungerade oavsett årstid var:
  "30 grader och möjligen en kortare regnskur" ;-)

  Mvh

  SvaraRadera
 3. Steve: Ja, så kan det kanske vara...

  Krister: Den standardprognosen håller än!

  SvaraRadera
 4. Jag har också slagits övr väder rapporterna, de är rätt lika, dag från dag, månad från månad.

  Regnskur, skufall,, jag brukar fundera på vad benämningarna här resp. hemma i Svedala.

  Ha de

  SvaraRadera
 5. Känns som att vi haft 3000 mm här sedan du åkte och det torkar INTE bort.

  Nåja, sista tävlingen för året på söndag och sista för mig som ansvarig :).
  Nästa år gör jag som alla andra, 100:-, fika och slå ut.

  Kram

  SvaraRadera
 6. Här har det idag haft vänligheten att blåsa 11 m/s sydlig vind med ett skyfall på diagonalen och en del närgången åska... men va faan!?! Jag rockar på och tar dagens käftsmällar med ett poetiskt leende!
  kram

  SvaraRadera
 7. Beträffande vädret så har det definitivt skett förändringar pga Global warming. Regnar och stormar mer skulle jag vilja påstå. Översvämningarna har drabbat miljoner människor i norra Thailand, det är så sorgligt!!

  SvaraRadera
 8. Katarina: Vi får göra som engelsmännen - hitta på massor med olika ord för regn!

  Patric: Det låter väl trevligt - inte med 3000mm regn, men med fika och slå ut :)

  DOB: Alldeles rätt, varför ska man bekymra sig över sådant man ändå inte kan göra något åt!?

  Susanna: Visst är det läskigt, frågan är hur det tänker sluta...

  SvaraRadera
 9. Du saknar inte de svenska årstiderna när du är därnere?

  SvaraRadera
 10. Jo, det gör jag faktiskt, fast varje gång jag gör det så försöker jag komma ihåg att jag kommer att hinna få alldes tillräckligt av dom ändå...

  SvaraRadera