onsdag 26 september 2012

Bound feet

Askungens systrar kan slänga sig i väggen! Efter att ha sett de skor som kvinnor med "bound feet" kunde klämma in sina fötter i, har de där båda syrrorna inte en chans!

I Melaka, i närheten av Jonker Street, med alla sina antikvitetsaffärer, hittade vi en affär där de sålde små söta handgjorda skor i siden med lädersulor. Det vore lögn att påstå att skorna inte var gudomligt söta, men när man vet varför de är så små, ser man charmen med skorna på ett litet annat sätt.


Skor som de här bars av kvinnor som skulle vara vackra och ha större chans att, på grund av sin attraktiva framtoning, ha lättare att gifta sig med rätt (gärna förmögne) man. Ju mindre fötter, desto vackrare var de och desto större chans att det skulle gå bra. Nu har jag svårt att tro att de skulle kunna bra i de här skorna, men det är ju en annan sak...

Enligt vår vän i affären så fick vackra kvinnor bära skorna för att de inte skulle kunna rymma ifrån sina män, och i dom skorna har jag svårt att se hur någon skulle kunna gå någonstans alls.

För att fötterna skulle rätt storlek, helst inte större än 3-4 inches (max 10 cm), bröts tårna på flickorna vid tre års ålder, och sedan lindades fötterna stenhårt så att de inte skulle växa. Och om det lyckades så blev det vackra(?) "3-inches golden lotus feet". Tack och lov är detta numer förbjudet, men skorna finns alltså här att köpa.Enligt affärsinnehavaren, så är han ensam om att sälja de handtillverkade skorna idag. Det behöver ju inte vara helt sanningsenligt, men oavsett vilket, så var det värt ett inköp. Nu ska de här små skorna få pryda någon hylla i sitt nya hem, för jag kan definitivt lova att det inte ens med det bästa "askunge-syster-knep" går att få ner mina 37:or i de skorna!


8 kommentarer:

 1. Som tur är behöver man inte förstå allt och förstår man inte kan man bara konstatera att, så här var det en gång i tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vissa saker är oerhört svåra att förstå...

   Radera
 2. Fy, vilken gräslig tortyr. Passar taxen Lukas tycker jag att det ser ut som.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att Lucas skulle bli fantastiskt vacker iklädd fyra sådana!

   Radera
 3. Svar
  1. Fruktansvärt! När jag "googlade runt" lite för att läsa mer om det hittade jag bilder på hur fötter som varit utsattat för denna behandling såg ut och det var inte någon vacker syn!

   Radera
 4. Hemsk sedvänja som orsakade mycket lidande hos de kvinnor som fick fötterna snörda.Fast skorna är ju vackra på sitt sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skorna är väldigt vackra, och på något sätt får man försöka glömma varför de ser ut som de gör...

   Radera