tisdag 25 september 2012

En helg i Melaka, del 2

Som sagt, helgen i Melaka gav oss många nya intryck att smälta på vägen hem. Det fanns en hel del att se, en del mer intressant och givande än annat. Något av det mest färgsprakande (bortsett från blomstercyklarna då), var nog de graffitimålade husen längs Melakafloden.Floden rinner rakt igenom staden, och där kan man, som på alla andra ställen som har vatten i staden, ta en båttur för att se allt från vattenhållet så att säga. Det gjorde vi, och bortsett från att vattnet verkade vara precis så smutsigt som det ser ut, och inte luktade ett dugg bättre, så var det en trevlig båttur som kantades av vackert målade hus och badande jätteödlor.År 2010 startade staten "Melaka River Art Project", som innebar att graffitikonstnärer ombads att måla husfasaderna längs floden och resultatet blev minst sagt imponerande!


Vi gjorde även en promenad (anledningen var inte att hålla värmen, det gick alldeles utmärkt ändå!) till Bukit Cina, en av de äldsta kinesiska kyrkogårdarna utanför Kina. Här finns mer än 12 000 gravar, varav den äldsta som hittats ska vara från 1622.


Att gravar kan se ut på många sätt, det vet jag, men det här var första gången jag hittade en där någon fått med sig huset.


Marknader är naturligtvis ett måste när man är på sådana här platser, Melaka icke undantaget! Det finns div läckerheter att handla, såsom svart kyckling om man vill ha det, eller varför inte en torkad ödla att knapra på?Ingen av dessa godsaker provades av oss, men däremot grillad liten fisk och "fiskbullar" i olika skepnad, dock utan något bejublat resultat. Men det fanns många som tyckte annorlunda.
Majoriteten av befolkningen är muslimer, men även buddhisterna utgör en stor andel av befolkningen. Sedan finns det även hinduer och kristna, så moskéer, tempel och kyrkor fanns det gott om. Nu besökte vi inte så stort antal sådana, utan gick väl mest lite pliktskyldigt in i några tempel, det känns ju inte som om vi lider någon brist på sådana där vi är "till vardags", men visst är de pampiga och vackra, och framför allt de där "små figurerna" som man ibland kan hitta på taket till dessa byggnader.


Ett mycket trevligt hotell bodde vi på. Centralt beläget och med väldigt trevlig personal. Tack Katarina för tipset!14 kommentarer:

 1. Vilka häftiga målningar på husen!

  SvaraRadera
 2. Jattevackra hus!! Maste aka dit!!!

  SvaraRadera
 3. Häftiga målningar på husen, intressant gravplats, coolt med ödlorna i kanalen, fascinerande marknader med all märklig mat.. Ressugen? jag? nä inte alls...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det finns väl ingen anledning att lämna det vackra Karlstad...;)

   Radera
 4. Verkligen en färgstark stad! Du skriver verkligen bra resereportage.Det är så intressant att följa med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det är så kul att du vill vara med!!

   Radera
 5. Svarta kycklingar och torkade små ödlor... Helt plötsligt framstår min älskade surströmming som väldigt normal...

  SvaraRadera
 6. Åh, fina Mealcka, som absolut är värt att resa till, kul att ni gillade det.. Så ni fann också det lilla trevliga hotellet med dess fina personal. Kul.

  SvaraRadera