Något av det roligaste med att vara med och skriva i SWEA Magazine, är alla spännande uppgifter som det kan föra med sig. Till exempel som nu, när jag fått i uppdrag att skriva om "10 små singaporianska rätter". De flesta av "måste-smaka-rätterna" har jag hunnit testa, men här upptäckte jag en rätt som gått mig helt obemärkt förbi.
Det handlar om en rätt med anor bakåt till 1800-talet, och som heter Bak kut teh, vilket i direktöversättning blir ungefär "köttbenste", och det är väl ganska exakt vad det är.
Sagt och gjort, ut på spaning efter denna mer eller mindre spännande rätt, och visst gick den att finna. Jag lyckades hitta en restaurang där de flesta typiska kinesiska rätter serverades för en billig penning på Foodstreet i Chinatown, där jag kunde inta mitt livs första "revbenste".
Det är minst sagt välkokta revben, som serveras i en slags buljong, kryddad med vitlök, nejlika, kanel och coriander. I soppan kan man också hitta svamp och tofu.
Det smakar väl ungefär som det låter, ingen direkt smaksensation, men absolut helt ok. Sedan är det väl inte helt enkelt att äta revben med pinnar, men skam vore det väl om man inte skulle äta det på "riktigt vis" om man nu ändå ska äta det...
Låter gott tycker jag!
SvaraRaderaSom sagt, helt ok utan att för den skull vara någon smaksensation.
RaderaLåter onekligen som en märklig rätt. Fast det verkar mer ha karaktären av soppa än av te.
SvaraRaderaDet har mer smak av soppa än te också, såvida inte det finns ett te med köttsmak...
RaderaDe har ingen korg med kryddor på bordet som skall ner i soppan? Intressant!
SvaraRaderaNix - ingen korg med kryddor, "bara" ett litet fat med soja och chili
RaderaPassar du på och lära dig att laga alla "singaporianska" rätter också?
SvaraRaderaSvaret får nog bli (tyvärr) att det inte är fallet, i alla fall inte så mycket. Lagar faktiskt oerhört lite mat hemma över huvudtaget. Jag får väl ta tag i det och börja laga singaporianskt när jag kommer tilbaka "på allvar".
Radera