torsdag 10 januari 2013

e-bok eller inte e-bok, det är frågan...

Jag satt precis och läste en artikel i dagens SvDsom handlar om hur dåliga vi svenskar är på att läsa e-böcker.  Egentligen borde det ju inte vara så, en e-bok tar ingen plats, den samlar inte damm och ingen behöver gå i någon slags ångestdimma inför beslutet om man ska göra sig av med den gamla trasiga boken eller inte.

Vari ligger då problemet? Jag läser e-böcker på min "gamla feta" iPad, böcker som jag lånar på biblioteket och det är ju helt suveränt! Jag behöver aldrig bekymra mig för återlämningsböter för efter utgången tid försvinner boken "bara sådär", och då är det bara att låna om den, plus att den inte tar någon plats.

Lik förbaskat så lyckas jag komma hem med ett gäng böcker efter att ha gjort en vända till bokhandeln som jag bara inte kan låta bli! Och ja, jag tycker det är lite mysigt att ha boken i handen när jag läser. Och ja, uppenbarligen tycker jag om att ha en massa dammsamlande gamla böcker (som dessutom ramlar isär när man öppnar dom), ihopträngda i bokhyllan där det absolut inte får plats fler böcker.

Sunda förnuftet säger dock att det borde vara mycket bättre och enklare med e-böcker, så visst kan man fundera på varför just vi, här i Sverige skulle vara sämre än andra på det här med att anamma e-böcker, om det nu är så att det är fallet...


15 kommentarer:

 1. När jag väl läser så vill jag ha en bok i handen, bläddra, läsa och sakta ta mig vidare. Lägga den åt sidan och återkomma när jag känner för det. För länge sedan tyckte jag mycket om att se många böcker i bokhyllan men den vällustkänslan har jag släppt. Var det t o m lite fåfänga att ha många böcker i hyllorna? "Enbokihandenkänslan" behåller jag dock tills vidare. Trots att jag är "enarmad".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det är något med "att ha böcker i bokhyllan", precis som du säger. Jag gjorde mig av med massor med böcker när vi flyttade och det var jättesvårt! (och jag har fortfarande alldeles för många kvar!)

   Radera
 2. E-bok är hur bra som helst. Det behövs ingen läslampa när skärmen lyser, inga läsglasögon och man blir inte heller trött i armen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig, men jag har fortfarande inte övergett det "gamla hederliga viset" jag gör både och, så numer har jag alltid två böcker på gång.

   Radera
 3. Har inte provat på det där med e-bok ännu. Kanske därför att jag blir så trött i ögonen efter en längre tid vid datorn. Inbillar mej då att jag inte ska klara av att läsa en e-bok under en längre tid. För jag läser mycket, och är en bok bra så kan det hända att jag lägger den ifrån mej först när den är slut.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde precis som du, att det skulle var ajobbigt att läsa, men det är det faktiskt inte!

   Radera
 4. Jag har inte provat att läsa e-bok av den enkla anledningen av att jag inte gillar att läsa längre tid på datorn. Blogginlägg går bra men att kura ner sig i sängen med en e-bok?? Nej tack, jag kör med den gamla vanliga stilen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag säger som jag sa till Tina, det går bättre än man tror!

   Radera
 5. Jag tycker om känslan av att köpa en bok, känna på fodralet, känna doften av nytryckt papper, ha det som "dekoration" bredvid sängen och sen klämma in den i bokhyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om allt det där, och det är just de sakerna jag ska träna mig i att vara utan...

   Radera
 6. Jag gillar vanliga böcker, men när vi ska börja resa på längre resor med husbilen utomlands tror jag att e-böcker kan vara smidigt av packningstekniska skäl!

  SvaraRadera
 7. Jag är inte för att läsa längre texter på datorn (och säkert inte på padda eller liknande heller). Vill ha känslan av boken i handen. Kunna bläddra lite fram och tillbaka, se hur mycket av boken som är kvar, kunna sitta med pennan och markera eller kommentera.. Man ska väl inte döma ut något man inte har provat, men jag tror att det vill mycket till för att jag skulle börja med e-böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, det går bättre än man tror...(kanske inte att göra antecningar, men annars!)

   Radera
 8. E-böcker är nog inget för mig, jag vill hålla i boken och kunda vända sida, om jag nu läser en bok. Åh, vad jag kommer ihåg tiden när jag som 10-12 åring gick till biblioteket och lånade fem-böcker ;)
  Nu för tiden använder jag mig istället av ljudböcker via Storytel. Suveränt bra, lyssnar på mina promenader och när jag går och lägger mig. Lite trist är det ju att vissa uppläsare är så dåliga så de förstör hela boken. I det läget kanske jag borde fundera på att läsa boken själv istället, men det blir inte på datorn.

  SvaraRadera