torsdag 16 oktober 2014

Utflykt på sydliga breddgrader

SJ gjorde sitt jobb och jag kom såväl fram som tillbaka, så efter en helg i Sveriges sydligaste delar är jag åter tillbaka på hemmaplan.

Tåg är ett helt ok fortskaffningsmedel, men sex timmar med två byten känns nästan i mesta laget. Det är under en sådan resa man förstår att Sverige är rätt långt. Och ändå är det väldigt mycket längre kvar åt andra hållet!


Mitt första ordentliga besök i vårt sydligaste landskap blev en mycket trevlig tilldragelse. Visst har jag varit i Skåne tidigare, men då har det varit på genomresa för att ta mig ändå längre söderut, det vill säga att jag har väl besökt något färjeläge ett antal gånger, men det räknas liksom inte...Den här gången blev det på riktigt! Och inte så lite på riktigt heller, mina underbara kamrater tog mig runt på en massa ställen. Inte nog med att jag fick utforska Lund, där utgångspunkten var, utan vi hann med Lomma, Malmö, Smygehuk, Ystad, Skanör och Falsterbo så man skulle kunna säga att det var en helg då jag fick upptäcka stora delar av Skåne.


Att vädret visade sig från sin allra bästa sida var ju ingen nackdel om man säger så...18 grader varmt och solsken i mitten av oktober kan ju aldrig bli fel! Det innebar att lördagslunchen intogs på en av alla mycket välbesökta uteserveringar i Malmö. Och med tanke på det antal människor som parkerat i solen på det torget, så skulle man kunnat tro att det var en helt annan årstid!


Vad vore väl ett besök i Malmö utan att se den något "spacade" byggnaden Turning Torso. Speciell är väl det minsta man kan säga om denna vridna 190 meter höga byggnad med sina 54-våningar som sträcker sig upp mot himlen med utsikt över hamnområdet. Frågan är väl hur länge Malmö ska vara den plats som inhyser Skandinaviens högsta byggnad.En snabbvisit på ett av Skandinaviens största shoppingcenter, Emporia, blev det också - med betoning på snabb. Vi tog en av alla rulltrappor (som är konstruerade på ett sådant vis att man aldrig vet riktigt vart man hamnar om man åker) upp på taket för att beundra utsikten, och det kan ju vara ett nog så bra sätt att använda ett shoppingcenter på.Eftersom vi nu hann med så himla mycket mer, så stannar säkert inte min Skånehelg vid ett inlägg, så det kommer mera...

24 kommentarer:

 1. Jag har alltid tyckt om att åka tåg men det verkar som om tågen inte är lika påtlitliga som de var på 60- och 70-talen.
  Så vackert det är med gränderna och de gamla husen.
  Man blir nästan litet yr både av byggnaden (hur ser rummen ut egentligen? :)) och rulltrapporna.
  Tur att du hittade hem igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var ju inte in i någon lägenhet utan fick snällt hålla mig på lite avstånd, men något säger mig att de inte är helt lätta att möblera...

   Radera
 2. Precis som du har jag liksom alltid bara åkt genom Skåne, men dina bilder och upplevelser gör att man kanske skulle åka dit på semester. Turning Torso har jag monterat många gånger i "mina" tidningar på jobbet. Ett sådant coolt bygge skulle jag önska mig att det fanns även i Stockholm.
  Emporia har en av mina kollegor lovordat.

  PS. Du tar så fina bilder, du borde förstora dom (740 px)! DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det blev en mycket positiv bild av detta landskap så jag får nog åka tillbaka för att "titta på" den östra sidan också. Kul att du tycker om bilderna!

   Radera
 3. Oj vad du hann med mycket.

  SvaraRadera
 4. Det finns mycket vackert i Skåne. Jag är i Skåne just nu, fast inte i en del jag brukar besöka som Österlen. Och här är det minsann inget fint väder! Alltså norr om Helsingborg.

  Jag är fascinerad över att du har lagt ut det här inlägget imorgon. Det tycker jag är bra gjort ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Österlen hanns inte med nu så det får bli nästa gång. Det med att jag lade ut gårdagens inlägg idag hade jag inte upptäckt förrän du påpekade det, och frågan är om det går att göra om den bedriften?!

   Radera
 5. Härliga bilder och hārlig resa!

  SvaraRadera
 6. Later som en harlig resa och Skane ar sa vackert!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blev ett första besök som smakade mer.

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Oj då, ett + i kanten till SJ. Det måste glädja deras marknadsavdelning.
  Det var i sanning ett späckat Skånebesök. Emporia kan väl inte ha imponerat på dig med tanke på alla de köpcenter du visat från Singapore.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ett mycket läckert byggt shoppingcenter, men just den ådran hos mig (om jag nu någonsin har haft någon!) är ju lite mättad om man säger så...

   Radera
 9. Jaha, är du ute på vift i vårt avlånga land Sverige, trevligt!!!

  SvaraRadera
 10. Ja det gäller ju att vidga vyerna på hemmaplan också!

  SvaraRadera
 11. Måste avslöja att jag aldrig varit i malmö!! Det måste det bli ändring på känner jag... turning thurso verkar cool! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en mycket speciell byggnad - minst sagt!

   Radera
 12. Det var ingen dålig helg, så mycket du hann med. Inte ens jag har varit på Emporia ännu. Som vanligt ett härligt inlägg med massor av bilder. Det spelar ingen roll var i världen du befinner dig, du skriver alltid lika läsvärda blogginlägg.
  Kram Kim :-D

  SvaraRadera
 13. Kommer du hit till Österlen en rätt soldag tror jag att du kommer att köpa ett till sommarställe. Med ställen ni hann med. Du var i min stad. Dessutom har du varit på ett ställe som jag ska besöka någon gång i klart väder och fota. Längst upp på Emporia. Tack för ett trevligt inlägg med hemkänsla. Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Österlen finns på listan över det jag ska besöka vid nästa skånevisit.

   Radera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera