måndag 19 januari 2015

En söndag på Sentosa

Om man nu befinner sig som vi, mitt i en storstad och temperaturen hela tiden kretsar runt 30 grader (stackars oss!!) så kan det vara skönt att bege sig till havet. Det är ju inga större problem med tanke på att vi befinner oss på en till ytan rätt liten ö som ligger mitt i ett rätt stort hav, alltså finns det stränder åt alla håll.

Just den här gången blev det ön Sentosa som var utflyktsmålet. Det är en rätt liten ö, cirka fem kvadratkilometer som numer inhyser det mesta som kan önskas i sysselsättningsväg och om man anstränger sig lite kan man även lyckas med bedriften att hitta en lugn plats någonstans.


Under andra världskriget, när japanerna bestämt sig för att ockupera Singapore, höll de sina krigsfångar här, men även japanerna fick ju ge sig så småningom och efter krigsslutet har det varit många turer kring ön. Någon gång på 70-talet bestämdes i alla fall att det skulle bli en plats för rekreation och stränderna började göras i ordning.


1972 fick ön sitt nuvarande namn "Sentosa" som på Malay betyder något i still med "lugn och fridfull", vilket kanske inte är helt överensstämmande med sanningen idag. 1974 var linbanan klar för att ta besökare till ön, och så småningom byggdes även en monorail. 1992 färdigställdes vägen som sammanbinder den lilla ön med den "stora ön" och idag finns även en boardwalk om man skulle föredra att ta sig till Sentosa till fots. Nu behöver man inte vara rädd att det ska bli en alltför lång och arbetsam promenad ut eftersom det är ett antal rullband på vägen plus div restauranger om man skulle få ett plötsligt blodtrycksfall innan man kommer fram.

Om man går över hängbron befinner man sig på den sydligaste punkten av "Continental South East Asia

Väl där finns det i alla fall dryga två kilometer sandstrand och det är fullt möjligt att bada, även om det i mina ögon inte är så där väldans lockande med tanke på alla stora conteinerfartyg som ligger och väntar på att lastas eller lossas vid en av världens största hamnar. Men det är häftigt att sitta vid någon av de många restauranger som finns utefter stränderna och titta på havet, båtarna och palmerna.


Om man nu inte vill ta det lugnt så finns det minst sagt alternativ här, det finns casino, Universial studios, tivoli, undervattensvärld, wavehouse, vattenland, lekplatser i jätteformat, museum, utsiktsplatser, linbanor... och mycket mer. Som turist finns det 14(!) hotell att välja på och om ni frågar mig, så har jag en känsla av att den här ön, i likhet med Singapore i övrigt, snart kommer att vara bra mycket större än sina nuvarande fem kvadratkilometer.


Och kanske det ligger något i det som singaporianerna själva mer eller mindre skämtsamt säger att ordet "Sentosa" står för: "So expensive and nothing to see also"...
14 kommentarer:

 1. Det var verkligen intressant. Hittade hit via Anne Marrie i Weed.
  Bloggning är nåt fantastiskt, är det inte? Man lär sej sååå mycket.
  Dom där tre "pannkakorna" i sista bilden måste vara svenskar. :)

  Ruth i Virginia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Kul att du hittade hit! Faktum är att de där "tre pannkakorna" är asiater, tro´t eller ej...

   Radera
 2. Som Singaporian behöver man aldrig sakna söndagsutflyktsmål.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är ingen större risk, om man säger så...

   Radera
 3. Oj, så skönt det ser ut!
  Och tack igen för en ny utflykt! Jag förminner värmen, något fuktig, ända hit just nu. Utanför mitt fönster har lite snö fallit under natten och faktiskt så ser det rätt så trevligt ut det också.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, visst är det så, att med värmen följer en hel del fukt! Och visst är snö fint det med, om den bara kunde få ligga kvar när den äntligen kommer!

   Radera
 4. Sentosa besokte vi flitigt och sarskilt nar man kunde aka over med "taget" sa blev det extra roligt for barnen. Harlig utflykt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så. Men nu börjar det bli så mycket jippon det nästan är i mesta laget. Och om man ser till de byggen som är på gång så kommer det mera...

   Radera
 5. Tredje gången gillt som jag kommenterar det här! Jag tycker att det är väldigt omtänksamt att man inte behöver svälta om man väljer boardwalken dit. Undrar hur lång den är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra att du inte gav upp! Boardwalken är ca 700 meter lång och där finns 4-5 matställen och några affärer också...just in case, liksom...!

   Radera
 6. 30 grader låter litet väl mycket för mig faktiskt. Plus fukt. Tycker 30 grader med torr luft som vi har räcker och blir över.
  Hur som helst ser det skönt ut med vatten och att kunna sitta vid vatten.
  Låter ju väldigt betryggande med både rullband och restauranger. Man vet ju aldrig hur man klarar sig under 700 meter. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej 700 meter kan vara långt...tur att det finns rullband nästan hela vägen ;) Jag kan hålla med om att 30 grader och väldigt hög luftfuktighet är i mastigaste laget.

   Radera
 7. Fina mysiga bilder, och tack för lite mer vetande.
  Ha nu en skön tisdag.

  Hejsvejs!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket och det samma till dig!

   Radera