fredag 16 januari 2015

Tillbaka i värmen

Sådärja, nu har jag lämnat snö och is för ett varmare klimat ett tag. Hur länge det blir den här gången är det ingen som vet och vi får väl se om det fortfarande är halkigt när jag återvänder eller om det blir till talgoxarnas vårsång och takdropp.

Resan gick bra, och alla transportmedel var i tid. Det är egentligen rätt fantastiskt, det där med att ena dagen befinna sig i ett vintrigt Sverige, iklädd jacka och halsduk för att nästa dag sätta på sig kortbyxor och kliva ut i 30 graders värme. Lite mysko kändes det att promenera till stationen på onsdag morgon iklädd ett par tunna skor och försöka parera de värsta isknölarna och de slaskhögar som bildats efter snön som kommit under natten. Lika mysko som var det att komma fram och inse att dessa tunna skor plötsligt var alldeles för tjocka för en gassande sol och 30 grader.

Under tågresan mot den kungliga huvudstaden fick jag för övrigt sällskap av en dam som verkligen såg ut som man tänker sig att en "dam" ska se ut. Hon var mycket elegant klädd, välfriserad och makeupen var perfekt. På ena handleden fanns två guldarmband medan den andra pryddes av ett armband tillsammans med ett armbandsur. På fingrarna fanns förutom de välansade röda naglarna även 11(!) ringar med varierande antal briljanter. När hon dessutom ur den bruna märkesväskan plockade upp ett nummer av Svensk Damtidning insåg jag att det här verkligen var "en dam".

Mitt emot henne satt undertecknad på väg mot varmare breddgrader, en person som efter morgonens hårtvätt skakat det torrt, skippat det där med make up (som vanligt alltså), iklätt sig ett par bruna bekväma byxor att resa i med ett mycket omatchande rosa skärp (som inte tjuter i säkerhetskontollen), en huvtröja och med tanke på den okristligt tidiga timmen, fanns det säkert påsar under ögonen också...

Som kontrast kan det nämnas att på den sista etappen Bangkok - Singapore, hade jag sällskap av en icke så välklädd kinesisk man som snabbt som ögat slet av sig sina skor och satte på sig ett par rutiga tofflor, virade  in sig i en filt och började snarka högljutt och det hela tog ungefär fem minuter.

Det är för övrigt en av många intressanta saker med att resa, det där att man träffar på så många olika personer. Under min väntan på flygavgången från Arlanda inhandlade jag "ett glas lugnande" och under tiden jag satt och sög på innehållet (samtidigt som jag intalade mig själv att det inte är farligt att flyga) fick jag sällskap av ett par på väg någonstans ut i världen. De var inte i behov av något lugnade, utan hade inhandlat en varsin kopp kaffe och satt och ondgjorde sig över priset de betalat samtidigt som mannen i sällskapet halade upp sin matsäck bestående av morötter och ett kokt ägg. Det känns i och för sig helt ok, men det som gjorde att det var lite svårt för egen del att inte sitta och småle i smyg, var när kvinnan hela tiden ställde frågan till sin morotstuggande man huruvida han trodde han skulle klara sig tills han fick mat på flygplanet, så jag antar att han tillhörde den sorten som behöver något i magen för att inte bli kinkig...

Efter dryga 20 timmar på resande fot var jag äntligen tillbaka i värmen. Det finns dock en nackdel med att åka eftermiddagsflyg ifrån Sverige, och det är att det är helt hopplöst att sova, vilket innebär att när man landar på förmiddagen, sådär lagom mör, så är det bara att försöka hålla upp ögonlocken tills det blir kväll och man äntligen får inta horisontalläge och blunda. Sagt och gjort, efter ett och ett halvt dygn i mer eller mindre vaket tillstånd kan jag säga att jag somnade skönt för att vakna tolv(!) timmar senare. Så länge vet jag inte när jag sov senast, och jag kan ju berätta att när jag vaknade hade jag beviset på att jag inte är 25 år längre och anledningen till att jag inte ska befinna mig i liggande position så länge - att ta sig ur sängen var ett helt företag, så stel i rygg och nacke! Ja, ja, det är väl bara att inse att nu gäller det att jobba med jetlagen, men det är väl smällar man får ta, och det är ändå ett rätt ok problem, för nu har jag i alla fall inte problem med halkrisken när jag går ut...


16 kommentarer:

 1. Jag sitter här i ett mörkt och kallt Tyskland när jag läser ditt inlägg. Utanför hör jag hur det liksom plaskar på asfalten när bilarna kör förbi. Tänker att det kanske inte vore så dumt att vara där du är nu. Fast jag försöker ha lite tålamod och vet att det inte dröjer sååå länge tills vi har 20 grader - för det räcker för mig.
  Jag tycker också att det är intressant att studera alla människor när man är ute och reser. Fast å andra sidan räcker det med att jag står i kassan på macken en söndagmorgon och då får man höra en hel del där med.
  Hoppas att din vistelse blir lång och skön!
  Ha en fin helg!
  Kram Elle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har faktiskt lite rätt, att vänta på de där ljuvliga vårtemperaturerna är inte fel det heller.

   Radera
 2. Det är fascinerande medresenärer du träffsäkert beskriver. Ett uppslag till romandebut kanske. Den skulle jag läsa med stor behållning.
  Här är morgonen grå och det viner isande vindar utanför mitt fönster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man vet aldrig, vi får väl se vem av dem som får agera mördare...;)

   Radera
 3. Det kan vara värt att resa så länge. Bara man får komma till värmen ;)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, och just nu är ju inte det svenska vädret så mycket att stå efter.

   Radera
 4. Visst är det intressant att resa och reflektera över alla människor man möter längs vägen. Man möter ju människor som man kanske annars aldrig skulle möta...

  SvaraRadera
 5. En viss skillnad på temperaturen. Fast nu skiner solen och det är nästan så att man får lite vårkänsla. Man får tänka positivt för att klara vintern på hemmaplan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju faktiskt inte så långt kvar tills det blir vår!

   Radera
 6. Att beskåda resenärer är nästan alltid givande. Jag tycker du ska vänta till du är säker på att den svenska våren är här. /Bosse L

  SvaraRadera
 7. En enkel sammanfattning av väderläget hos dig: Soligt! :)
  Skönt att resan gick bra och allt klaffade.
  Nej, att resa så långt tar på krafterna och att komma ikapp med dygnsrytm osv. Härligt att du kunde sova så många timmar i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu börjar det ordna upp sig med alla tider, så det ska nog gå den här gången också.

   Radera
 8. Så smart av dig att återvända till Singapore. Sitter själv i en flygstol just nu och känner igen dina roliga observationer. Ja inte har jag en dam bredvid mig, ingen morotknaprande herre heller, men det är himla kul att observera folk!

  SvaraRadera