måndag 12 januari 2015

Utrotningshotade ljud

Nix, det är ingen felstavning i rubriken, det ska handla om just utrotningshotade ljud. Jag läste en artikel i SvD under veckan om en man som samlar på olika utdöende ljud. Och tydligen finns det en samling sådana på ett museum i Norrköping.

Prylar som försvunnit pratas det ju om ibland, men just ljud har jag väl aldrig ägnat några längre tankestunder åt. Men visst är det lite så om man nu börjar tänka efter. Det finns massor med ljud som håller på att försvinna, om de inte redan är borta. Som till exempel snurrskivan på en telefon, knattret  och plinget från en skrivmaskin (Ni vet det där "pling" som kom varje gång det var dags att dra tillbaka den där spaken upptill på maskinen),  ett kasettband som spolas tillbaka, för att inte tala om ljudet från en filmprojektor.

När jag en gång för ett antal år sedan (troligen betydligt fler än det känns som) gick min fritidspedagagutbildning ingick ett ämne som hette "tekniska hjälpmedel" och förutom att vi fick lära oss hantera en diabildsprojektor och en oh-apparat så fick vi även lära oss att ladda och använda en filmprojektor. Och visst var det något speciellt med det ljudet, det knastrande och rasslande som uppkom under tiden man stod bredvid och bad en stilla bön att det skulle fungera, och sedan lättnaden när nedräkningen på duken från tio till noll kom och filmen äntligen kunde börja! För att inte prata om hur det lät hela tiden eftersom filmerna konstant knastrade och hoppade under visningarna. Visst blev det enklare när videoapparaterna intog scenen, men inte tillnärmelsevis lika spännande!

Nu finns det alltså en massa olika ljud på det här museet och det finns även en websida där man kan gå in och lyssna på olika ljud om man skulle tycka det var kul. Lite konfunderad är jag dock över vilket ljud som är det mest avlyssnade på den här sidan, det är nämligen tandläkarborren! Jamen vilka är det som utsätter sig för det ljudet om man inte behöver? För egen del blev jag lite glad när jag såg att ljudet finns där, det kanske betyder att det är något mindre ljudligt instrument på väg in i våra tandläkarmottagningar.


16 kommentarer:

 1. När jag tänker till så finns det en hel del ljud som inte längre finns.
  Kan jag skriva så? Ja visst,ljuden finns ändå bevarade i mitt minne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller absolut med, det är klart att det finns ljud som inte finns!

   Radera
 2. Svar
  1. i alla fall något man inte reflekterat speciellt över tidigare.

   Radera
 3. Men hjälp vad knäppt med ett museum! Lite rolig tanke iofs, men i alla fall!! Just tandläkarborren kan jag gärna glömma dock ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det där med tandläkarborren kändes helt klart lite sådär...

   Radera
 4. Ljudmuseum, vilken grej. Nästa gång jag passerar Norrköping ska jag ha det i åtanke. Håller med, tandläkarborren kan jag vara utan. Det måste vara någon sorts tandfetischister som älskar att plåga sig med det oljudet.

  SvaraRadera
 5. Om du passerar Norrköping, och om du tittar in på detta ställe kan du väl tala om ifall det är något man ska satsa på.

  SvaraRadera
 6. Det är intressant med olika fenomen som försvinner och som en yngre generation inte ens vet om och känner till. När Michael och jag bodde på Hawaii visste en yngre tjej i en kontorsaffär inte ens vad en skrivmaskin var!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk om hon visste vad hon gått miste om ;) (Troligen visste hon inte heller om hur man använder tip-ex på riktigt!)

   Radera
 7. Vilken rolig ny tanke! Har inte tänkt på utrotningshotade ljud förut.
  Tandläkarborr, skrivmaskin o s v minns man ju.

  SvaraRadera
 8. Det ljud jag tänker på först; är ljudet som uppstår när du bläddrar genom massor av CD-skivor i sona plastfodral i butiken. Det ljudet finns inte längre i vardagen. Kommer ihåg den stora musikbutiken i två våningar vid Sergels torg i Stockholm; det var en annan tid det. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller raspet från en ofta spelad LP-skiva.

   Radera