torsdag 16 juli 2015

Finbesök i Karlstad

Nu har vi fått finbesök i stan minsann! Ostindienfararen Götheborg är här och hälsar på. Det stora och pampiga skeppet har lagt till hamnen för att kunna beundras av oss under några dagar.


För er som inte vet något om farkosten (vilket inte jag heller gjorde för några dagar sedan!) kan jag berätta att det är en kopia, byggd så nära originalet som möjligt, av det skepp tillhörande Ostindiska kompaniet som förliste utanför Nya Elfsborgs fästning 1745.


Skeppet som byggdes 1738 hann göra tre resor till Kina innan det mötte sitt öde. Den sista resan tog hela 30 månader på grund av ett antal stopp med ogynnsamma vindar, och då de äntligen nådde Sverige igen med all sin last, då förliste skeppet, en ynka kilometer från land.


Man lyckades dock rädda hela besättningen och en tredjedel av lasten, men resten blev kvar i havet tills 1984 då några eldsjälar började rädda det som var kvar och fick iden att bygga en kopia för att försöka ta sig till Kina.


På nationaldagen 2003 sjösattes skeppet och nu seglar det runt på en slags turné och visar upp sig. Det är det största segelskepp som rört sig på Vänerns vatten och visst är det maffigt där det står till allmän beskådan med sina 58 x 11 meter och master som sträcker sig 47 meter upp i luften. Det är lite så man förväntar sig en flagga med en dödskalle och tillhörande benknotor samt en ögonlappsförsedd pirat som står högt uppe bland masterna.


Som sagt, en mycket pampig farkost och visst är det fantastiskt att några verkligen lyckades med det de föresatte sig den dagen man kom på att försöka bygga upp det förlista skeppet igen och att man fick allt att fungera. Bara en sådan sak som att få alla snören(!) på rätt plats verkar vara en bedrift av modell större i min värld!


Kul att vi fick vara med och se den och i morgon seglar hon vidare för ytterligare beskådan i någon annan Vänerhamn...


17 kommentarer:

 1. Waow vilket vacker skepp! Häftigt att det har byggts upp igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var det så, och vilket jobb det ligger bakom!

   Radera
 2. Som ett rikt piratskepp :) vilket kul idé!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, bara själva piraterna som saknas!

   Radera
 3. Jag såg henne när hon var i Norrköping för några år sedan. Helt magnifikt. Då gick det även människor i tidstypiska kläder på kajen bland alla besökare. Det skulle vara häftigt att få se henne i fullt segel blåsande iväg, inte bara liggande vid kajen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan vara så att jag försöker vara på plats när hon seglar iväg, bara för att...

   Radera
  2. Gör det om du kan och det går. Det tror jag blir en upplevelse.

   Radera
 4. En synnerligen vacker uppenbarelse. Nog torde det vara ett grannlaga jobb att hålla reda på alla "snören".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, och framför allt att veta vilket snöre man ska dra i ;)

   Radera
 5. Ostindienfararen Götheborg såg jag i Stockholm 2008. Å det skeppet är verkligen mäktig. Förstår inte heller hur man kan hålla ordning på alla dessa "snören". Å om de har trasslat in sig är det ju inte en lyftkran som ordnar upp det, utan en människa som kliver upp på masten och...

  Det finns uppenbarligen många bloggare runt Vänern. Har sett Ostindienfararen Götheborg ett antal gånger de senaste veckorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag skulle tro att vi är några stycken...

   Radera
 6. Det var ett pampigt skepp.
  Nog förväntar man sig nästan att se en pirat med lapp för ögat någonstans. ;)
  Vänern är ju nästan som ett litet innanhav så skeppet har säkert bra med utrymme. Blev nyfiken på hur det kom till Vänern och det kunde man se här: http://www.soic.se/en/euro-tour-2015/

  SvaraRadera
 7. Jag hörde att den var på besök, jättemaffigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite häftigt att få besök av något liknande är det ju.

   Radera
 8. Wow, vilket ståtligt skepp! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var minst sagt häftigt!

   Radera