måndag 27 juli 2015

"Lilla huset i Bulgarien"

Det blev en resa till Bulgarien i år också även om det ett tag som ut som om det inte skulle bli av. Inte så länge dock, men fem dagar i värmen tillsammans med döttrarna blev det, och som sommaren utvecklat sig här på hemmaplan så är inte det där med värme helt fel...


"Det lilla huset i Bulgarien" ligger mitt mellan den mysiga staden Balchik och turistorten Albena vid Svarta havskusten. För er som inte har läst dem tidigare, och som inte känner till området, finns tidigare inlägg med fler foton och mer information om såväl Balchik som Albena här och här.


För att ta sig till den här delen av Bulgarien flyger man lämpligast till Varna, varifrån det är cirka fyra mil till Balchik. Den här gången testade vi ett för oss nytt flygbolag, nämligen Serbia Airlines från Stockholm med mellanlandning i Belgrad. Helt ok bortsett från att det var mindre bra tider, men om man letar efter billiga avgångar är det smällar man får ta!


I år blev det mycket promenerande. Det löper ju en underbart vacker strandpromenad hela vägen från Balchik till Albena. Nu ska det väl sägas att den är väl inte sådär väldigt välordnad hela vägen på grund av allt kraftigt regnande som området utsatts för. Vägen har bitvis rasat så det var ett litet äventyr att försöka ta sig fram på slingrande stigar som trampats upp i de raserade partierna. Men det gick, och fram kom vi!


Mycket bad blev det vid stranden i Albena, en sex kilometer lång sandstrand med vit finkornig sand. Om man vill så finns det tillgång till solstolar med parasoller, men man kan också göra som vi gjorde. Köpa sig en liten parasoll och slå upp i början av stranden där det inte finns några hotell och inga stora solstolsområden. Däremot finns det små restauranger utmed hela stranden där man kan få sig något gott till livs.


Det blev naturligtvis också ett antal besök i Balchik. Dels för att handla lite, och dels för att äta på några av de mysiga restaurangerna som ligger på rad utmed havet. Bulgarien är ju fortfarande ett land där det är billigt för oss svenskar. Speciellt att äta och dricka ute.


Sedan avnjöt vi givetvis nyplockade solvarma tomater och gurka från trädgården. En trädgård där det finns väldigt mycket mer, men där vi troligen inte heller i år kommer att befinna oss då det är dags att skörda vindruvor och fikon, men något annat år ska vi väl lyckas med detta... Nu går vi mest omkring och bara tycker det är fantastiskt med allt som växer och speciellt mysigt är det nog med alla vindruvsrankor. (Ja, det är någon som tar hand om och sköter trädgården, vi är ju liksom inte där så ofta...!)


Lite grönsaker åkte faktiskt med i bagaget hem, så några ekologiska chopskasallader ska det väl kunna bli här hemma också!


Jag har sagt det tidigare, och säger det igen, Bulgarien är trevligt och prisvärt. För er som inte varit där och vill prova något nytt så är det absolut ett resmål att ha i tankarna när ni planerar nästa semester. Och för er som förknippar Bulgarien med Sunny Beach - sluta med det, det finns en annan sida också!


Den här gången spelades det ingen golf, men om någon vill veta mer om det, så finns lite info och läckra bilder från Thracian Cliffs, en mycket spektakulär och vacker golfbana utanför Balchik här.

12 kommentarer:

 1. WOW! Minns dina inlägg om huset mycket väl, men dom här bilderna är ju ännu mera imponerande - det är ju en hel vingård. Helt suveränt!
  Nästan synd att ni aldrig är där, för det ser verkligen vackert ut. Å Sunny Beach har vi varit på under 1980-talet - å det var verkligen ingen höjdare. Bra att du tvättar bort den stämpeln genom att visa upp ett helt annat Bulgarien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En dag så småningom kanske vi kommer att kunna vara kvar och ta reda på alla vindruvor, man vet aldrig :) För egen del har jag aldrig varit i Sunny beach, bara hört talas om det hela, och det räcker förmodligen...

   Radera
 2. Det måste kännas extra bra att ha varit ner och tittat till huset. Dessutom fick ni uppleva lite sommar och bad oxå.
  Skönt med egen "trädgårdsmästare" då det ser ut att växa rätt bra där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns väldigt bra att det blev av, även om det bara blev en kortis.

   Radera
 3. Ser fint ut! Peter brukar tro att det är kriminellt och att det är lätt att bli rånad där och är osäker på att ta dit husbilen. Men det kanske är fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan väl inte svara på hur det ligger till med den saken, så mycket erfarenhet har jag inte av landet, men eftersom turismen ökar så kan man väl hoppas att det fungerar även där. Hur det är med möjligheter att ta sig fram och övernatta säkert med husbil har jag i ärlighetens namn inte en aning om, men det lilla jag har sett av landet, så är det väldigt trevligt.

   Radera
 4. Verkligen fint hus ni har. Och så stora odlingar dessutom. Förstår att det behövs en trädgårdsmästare.
  Planerar ni att vara där mer framöver? Kanske som ett mål vid pensionen?
  Vackert är det i alla fall. Kan ingenting om Bulgarien skall villigt erkännas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får väl se hur det kan bli i framtiden. Förhoppningsvis kommer vi att ha möjlighet att spendera mer tid där.

   Radera
 5. Det verkar som ni hade fina dagar med blandade aktiviteter. Huset ser fint ut från utsidan. Inser att ni fick se er för när ni vandrade i terrängen. Jag minns hur förvånad jag blev när bilförare plockade av vindrutetorkarna och navkapslarna och la in dem i bilen innan de låste den. Sådant hade jag aldrig sett eller hört talas om tidigare. Vi bodde en vecka i Varna och nästa i Sofia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med vindrutetorkare och navkapslar var nytt för mig också, och förhoppningsvis tillhör det historien...

   Radera
 6. Vilket fint ställe. Jag har en väninna från Bulgarien och hon är ju ofta där, själv har jag aldrig varit där. Kanske blir det nästa resmål.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan nog vara värt att prova. Och framför allt när du kan få lite "inside information".

   Radera