lördag 23 januari 2016

Stamford Raffles, "the Father of Singapore"



Vid Singapore River står han med armarna i kors och spanar ut över "sitt land". På platsen där han sägs ha klivit i land första gången han kom hit, sir Thomas Stamford Raffles, "the Father of Singapore".


Redan vid dryga 20 år blev han stationerad i Malaysia och arbetade som sekreterare åt den engelska guvernören. Han återvände dock till England och hann med att bli änkeman, gifta om sig, skriva en bok och bli adlad innan han så småningom återvände till Asien efter att ha blivit utsedd till guvernör på Sumatra.

Han nöjde sig inte med det, utan fortsatte att leta efter något bra strategiskt ställe i Sydostasien att utgå ifrån. Och så en dag hittade han till den södra spetsen på den malaysiska halvön och 1819 klev han iland på det ställe som idag kallas "Raffles landning spot" i Singapore.

Raffles såg alla möjligheter som fanns här med det strategiska läget och efter bara några få år hade fiskebyn med sina cirka 1000 invånare förvandlats till en blomstrande engelsk koloni med den viktigaste hamnen i regionen. Landet fortsatte att växa och invånarantalet likaså, och resultatet blev en rätt häftig stad, fjärran från den plats han en gång klev iland på.


Herr Raffles blev inte så gammal, utan han avled 1826, bara 45 år gammal, men Singapore fortsatte utvecklas och förblev i Engelsk ägo ända fram till 1965 då landet blev självständigt. Men som sagt, statyn av sir Thomas Stamford Raffles står där och tittar ut över landet han en gång hittade, och vad han skulle säga om han såg det idag kan vi bara gissa oss till...

10 kommentarer:

  1. Mycket intressant historiebeskrivning. Tack! Ja, britterna har varit lite här och där, på gott och ont!
    Ha en trevlig weekend!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, engelsmännen har gjort avtryck lite överallt i vår värld.

      Radera
  2. Jasså, hade ingen aning om detta! Kul att få sig en dos historia på detta lättsamma trevliga sätt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att kunna stå till tjänst med något "nyttigt" :)

      Radera
  3. Tack för den intressanta lektionen. Tänk vad man lär sig när man läser bloggar. Tycker att den sista bilden är riktigt häftig och jag tror nog att Sir Thomas Stamford Raffles hade gillat dagens Singapore skarpt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag också han hade gjort och visst hade det varit intressant att veta hur han tänkte sig framtidens Singapore.

      Radera
  4. Så fick jag ytterligare fördjupa min numera ganska omfattande kunskap om Singapore.
    Det var tider det, när britterna bara kunde åka runt och sätta ner foten och vips hade man skaffat sig ännu en koloni. Kanske lite väl förenklad beskrivning , men det känns ändå så.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som sagt, kanske en aning förenklat men inte långt från sanningen!

      Radera
  5. Engelsmännen har verkligen varit i farten och tagit stora delar av världen i besittning.
    Antar att man pratar engelska i Singapore och att man kan göra sig förstådd som turist.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Engelska är ett av fyra officiella språk (förutom Malajsiska, mandarin ochtamil) och man gör sig förstådd som turist även om den inhemska "singlishen" kan vara svår att förstå.

      Radera