torsdag 23 april 2015

Oil pulling och kanelbullar

Det är minsann inte alldeles enkelt att veta vad som är nyttigt och inte. Det som är nyttigt idag kan troligen vara dödligt imorgon och det vi undvek igår kanske vi tuggar i oss för fulla muggar idag.

Jag läste en artikel från Expressen där det fanns ett antal ätbara varianter uppräknade, sådana som vi av olika anledningar mer eller mindre försökt undvika tidigare, men som forskarna nu fått klart för sig är riktigt nyttiga. Nu behöver man kanske inte bry sig så mycket om detta, om det inte råkar dyka upp något som man behöver ta fasta på, som till exempel att popcorn kan vara riktigt nyttigt. Enligt uppgift så ska de vara fulla av antioxidanter, och det är ju himla nyttigt. Alltså kan jag definitivt äta popcorn med gott samvete! Dessutom ska de vara bäst om man poppar dem själv i en gryta med olja -  precis som jag vill ha dem! (Meningen efter, den där att man inte ska salta på dem om de ska vara riktigt nyttiga, den hoppade jag över..)

Kanel är ju ytterligare något som varit väldigt nyttigt under en period, men nu kanske inte är riktigt lika bra efter att man upptäckt att det finns ämnen som kan vara farliga även här. Fast å andra sidan såg jag något om att man ska få i sig mer än en tesked kanel om dagen för att det ska vara skadligt, så jag tror att alla kaffebrödsälskare kan fortsätta äta sina kanelbullar med gott samvete.

Naturligtvis fanns det mer uppräknat som inte varit sådär väldigt känt för att vara bra för oss, som till exempel ägg som var bannlyst under en period för att det höjde kolesterolet, nu är det däremot bra att äta! Men något av det mest fascinerande är väl ändå det här med det fleromättade och mättade fetter. Frågan är vad man ska tro på? Just nu exploderar ju marknaden av kokosoljor i alla dess former. Och eftersom jag tillhör de som nästan smög ner ett paket kokosfett i matkorgen varje år till jul för att sedan med lite dåligt samvete gjorde denna vansinnigt onyttiga ischoklad, så tycker jag det är lite spännande att se den totala omvändning just kokosfettet fått.

Och ja, jag har börjat använda det på lite olika vis och det senaste rönet jag gått på är det här med "oil pulling". För er som mot alla odds skulle ha lyckas undvika att veta vad det är, så kan jag berätta att det innebär att man tar en sked kokosolja i munnen och sköljer runt, vilket ska resultera i bra andedräkt, bra hälsa, bra och vitare tänder och allt annat som kan få oss att må bättre. Med andra ord rena mirakelkuren!


Nu kanske det inte fungerar riktigt så, men vem kan stå emot att få hela vita tänder, bra andedräkt och ett långt och friskt liv bara genom att skölja munnen med kokosolja varje morgon? Nu är det inte så himla enkelt som det låter. Nu är det ju så att man ska ha en matsked olja i munnen och skölja runt i 20 minuter! För er som inte testat kan jag berätta att det går inte! I alla fall inte i min värld! Jag har testat och om jag tar en tesked olja i munnen så har den växt till minst fem matskedar eller så efter två minuter, och sen är det kört! Dessutom läste jag någon av alla hälsoexperter som uttalat sig i ämnet och hon avslutade sin artikel med att berätta att "inte nog med att det är nyttigt, det är roligt också", men det kan jag tala om att det är det inte!

Men en tesked i två minuter kanske är bättre än ingenting alls... Jag kan ju i alla fall få lite av allt det där man får om man lyckas helt och hållet...

Sedan läser man en variant där någon varnar för att äta smör, grädde, feta ostar och crème fraîche medan nästa säger att man absolut ska äta de "äkta feta" produkterna och undvika lättvarianter av olika slag. Nej, jag säger som jag alltid har gjort, att även om jag går på olika rön då och då (som att springa omkring och se ut som en gurglande groda på mornarna), så tror jag det absolut bästa är att äta lagom mängder av det man vill så länge man själv mår bra! (Vilket innebär att jag kommer att fortsätta salta mina popcorn!)

26 kommentarer:

 1. Så skönt det känns att trädgårdssäsongen är här så att jag kan frossa i egenodlat.
  Popcorn gillar jag inte, oavsett hur de saltats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med egenodlat låter onekligen väldigt gott.

   Radera
 2. Jag (som jobbar med folkhälsa och nutrition på KI) kan bli ganska trött på media som får det att se ut som att rekommendationerna ändras dramatiskt hela tiden. Det gör de inte! Det har skett små förändringar över tid men inga dramatiska sådana. Det som tidningarna gör är ju antingen att lyfta fram livsmedel ur olika aspekter (mat är ju komplext så ett livsmedel som har en positiv egenskap kan ju parallellt ha en negativ egenskap) eller då låter de olika röster i samhället höras, dvs inte bara de som forskar om nutrition utan lite vem som helst som råkar ha en synpunkt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, men lite spännande är det ju med tanke på hur vi människor är funtade och går på allt (i alla fall väldigt mycket!) av det som skrivs. Nu tror ju jag att det är bäst att ha ett lagom intag av det mesta, men visst påverkas man lite även om man inte tror det.

   Radera
 3. Vad rolig du är! Men det ligger mycket allvar i det du skriver och visst känner man sig hjälplös efter att ha läst alla dessa rön av diverse ofta självutnämnda experter! Själv är jag inne i en kanel, gurkmeja, kokosfett period just nu ... Tror alltid på dessa två kryddor men just nu extramycket :) Annars är lagom är bäst den bästa principen och lte vanlig sund skeptisk klokskap ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltså någon mer än jag som lever med gula gurkmejefingrar och gula fläckar på köksbänken, men vad gör man inte för att vara nyttig ;) Skämt åsido, jag använder också en hel del gurkmeja och massor med ingefära och ja, jag tror det är jättenyttigt!

   Radera
 4. Ja jag håller med dig. Och jag kommer också fortsätta att salta mina popcorn. Ij lööv popcorn. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mer salta popcorn till folket!! :)

   Radera
 5. Ja du, rönen ändras ju från år till år om man tänker efter.
  Nu är jag ju ingen sötis och har aldrig gjort eget popvorn heller, än mindre ischoklad, men jag försöker äta varierad och äter bara det jag gillar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hemmapoppade popcorn som är så gott! Du vet inte vad du går miste om ;)

   Radera
 6. Osaltade popcorn kan jag också vara utan. Där hade du fått mig att bli sugen, så skräms du med 20 minuter. Så lång tid som de alltid sa förr när jag ringde och beställde en hämtpizza. Jag tycker det är en evighet att gurgla i två minuter. Vad trött jag är på alla rön som jag fått intutat i mig under mina tjugo fem år som extra söt. Plötsligt ska man göra precis tvärtom. Jag instämmer istället i dina slutord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 20 minuter med något som ska sköljas runt i munnen är en evighet! Jag klarar fem!
   Popcorn ska vara salta! Här är det väldigt populärt med söta, och ibland har det lyckas smyga sig ner ett sött bland de salta biopopcornen och det är inte gott!!!

   Radera
 7. Man kan använda kokosoljan som hudkräm också säger sådana som vet. Jag har aldrig provat, men jag har vänner som har. Det ska vara helt underbart enligt dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gör faktiskt det, och jag kan bara hålla med. Det är fantastiskt! Lite beroendeframkallande till och med...

   Radera
 8. Ja jösses, mycket ska man ju höra innan öronen trillar av... Jag tror på dig, pop orn och vaarierad kost. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det! Med andra ord fortsätter vi som tidigare!

   Radera
 9. Jag tror att man skall äta olika saker i lagom mängd.
  Men något jag är glad att jag gjort är att jag numera köper mest ekologisk mat. I USA finns det så otroligt mycket "dålig" mat med tillsatser och GMO att man blir mörkrädd.
  Det där med kokosolja i munnen under 20 minuter låter litet märkligt. Men vem vet.
  Popcorn avstår jag gärna från.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, man vet aldrig...det kan ju var bra...;)

   Radera
 10. Hempoppade popcorn är ju jättegott men med salt. Annars är allt lagom bäst som du säger.

  SvaraRadera
 11. Det där med oil pulling var nytt för mig, men tvi vale för att gurgla runt oljan i tjugo minuter. Popcorn däremot, det gillar jag med, salta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har alldeles rätt - 20 minuter är mycket!

   Radera
 12. Precis så! Först blev man nojig, sedan resignerade man och nu lever livet som vanligt igen. Fast skölja med kokosolja tycker jag låter extremt äckligt. Blir det inte alldeles oljigt på tänderna? Tungan halkar runt och man får svårt att tala? Med resultet att omgivningen tror att man är på kanelen tidigt på morgonen.

  Kanel ja. Jag gillar kanel. Vi läste nog samma artikel. Sedan läste jag att det bara är kanel av vissa arter, inte all kanel (om man nu mot förmodan skulle dra i sig mer än en tsk per dag). På förpackningarna står det inte varifrån den kommer. Så hej hopp!

  Det senaste rönet som jag har läst om är att det finns arsenik i ris. Jahaja.

  SvaraRadera
 13. Ett tips kan vara att inte prata med någon under tiden man har kokosoljan i munnen ;) Du har helt rätt, det är inte speciellt mysigt, men vad gör man inte! Såg också det där med arsenik i ris, det låter ju lite sådär...

  SvaraRadera
 14. Ja, det är inte lätt det där!
  Jag tror att måttlighet är bra, vad det än gäller.
  Det svenska ordet lagom,som inte går att översätta till annat språk, stämmer in här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett väldigt användbart ord om du frågar mig!

   Radera