tisdag 7 mars 2017

Några dagar på en strandSå har vi gjort det igen, spenderat några härliga dagar på en strand någonstans... Det är bara att ödmjukt tacka för möjligheten ytterligare en gång. Inom en rätt snar framtid (så är det!) kommer möjligheten att åka på en kortsemester till en asiatisk strand att bli betydligt mer begränsad. Det är ju kanske inte riktigt det man gör från Sverige direkt...


Den här gången styrde vi kosan mot en thailändsk ö där jag inte varit tidigare, nämligen Koh Samui. Det här är en hyfsat stor ö (cirka 25x20 km) med fler än 60 000 invånare, och det finns gott om stränder. Vi hade ingen aning om vart vi skulle ta vägen, men efter ett antal goggle-sökningar beslutade vi oss i alla fall för att skippa de två största stränderna, Chaweng och Lamai, då vi kände att vi ville ha något mindre och lugnare. Valet föll så småningom på Bophut Beach, vilket vi inte alls ångrade.


Stranden ligger i norra änden av Koh Samui, precis vid den lilla byn "Fisherman's Village".


Det var ingen finkorning kritvit strand och det var inte heller kristallklart vatten, men det fanns ett varmt hav att bada i och en bra strand att tillbringa några dagar på. Om man inte har planer på att bygga ett droppslott på stranden så måste jag säga att jag föredrar lite grovkornigare sand eftersom inte den biter sig fast så väldigt. Det är liksom enklare att bli av med den varianten (om man inte vill ha en konstant semesterpeeling förstås...) efter en dag på stranden.


Vi blev lite fundersamma efter att ha läst en hel del recensioner om att det inte gick att bada för där var så många båtar precis vid byn, men det var ingen större fara alls. Det var i princip ingen båttrafikk alls och longtailbåtarna lyste helt med sin frånvaro.


Vill man ha lite klart vatten och en annan typ av stränder så går det alltid att göra dagsutflykter och en sådan med lite snorkling, kajakpaddling och "trappbestigning" roade vi oss med en av dagarna. I väntan på båtens avfärd fick vi alla en liten "frukostpåse", och med tanke på att den innehöll en banan och några stycken yttepyttekakor till kaffet så var det rätt skönt att vi hunnit förse oss med frukost innan vi åkte. När alla väl fått sina olikfärgade band runt handlederna, så man vet till vilken grupp man hör och inte kommer bort, så var det dags för avfärd.


Efter den turen måste jag erkänna att nu vet jag vad det innebär då reseledaren upplyser om att "de som är rädda för stora vågor bör inte följa med"...!!! Vågade gjorde det och väldigt blöta blev vi, men blöta skulle vi ju vara ändå och vi konstaterade att så länge besättningen inte sätter på sig flytvästar är det nog rätt lugnt...

Färden gick till Ang Thong Marine Nationalpark, ett område bestående av 42 öar. Ett sådant där härligt område där det känns som om stenarna vuxit upp ur havet och bara finns där ståtligt betraktande omgivningen.

Snorklingen var helt ok, kanske inte en sådan där fantastisk upplevelse, men fiskar fanns det och vi simmade runt lite och kikade på det som fanns. Det är ju lite svårt att rå på vädrets makter och så länge det blåser riktigt mycket blir ju inte vattnet sådär helt klart. Även kajakandet blev lite av en utmaning just på grund av blåsten, men det är väl inget större fel att plocka in ett träningspass på semestern!
Träningspass blev det även när vi skulle "bestiga de 150 meter (mycket branta!) trappor" som ledde upp till utsiktsplatsen över Emerald Lake och delar av nationalparken.Efter alla träningspass var det väldigt härligt att kasta sig i det ljumma vattnet och njuta av lite tid att bara vara på den fantastiskt fina stranden. Vi hade sådan tur att vår båt var den sista hela tiden, så det blev aldrig sådär mycket folk som det ibland kan bli på de här guidade turerna.Fisherman's Village är för övrigt en gammal fiskeby, men numer är det glest mellan fiskebåtarna. I stället är det turismen som sätter sin prägel på såväl byn som på stranden. Butiker, restauranger, och hotell avlöser varandra men på något vis kändes det ändå rätt lugnt.


Undantaget visade sig vara fredag kväll då det tydligen är stor marknad. Gatan som leder genom byn stängs av och fylls av diverse stånd som säljer allt man kan komma att tänka på.Det var även gott om stånd där det lagades mat på gatan, såväl mat som lockade mycket och sådan som kanske lockade mindre...fast även om vi fegade ur och inte smakade så konstaterade vi i alla fall att med tanke på åtgången så var troligen gräshopporna godare än larverna.Sedan är det bara att konstatera, att även om maten tyvärr har blivit väldigt turistanpassad, så är det thailändska köket helt fantastiskt. Och att avnjuta en god middag på en restaurang vid strandkanten är en väldigt härlig upplevelse.


Vårt hotell låg lite undan i ena änden av Bophut Beach. Ett inte alltför stort hotell precis vid stranden. Väldigt lagom för några dagars "bara vara" och avkoppling...


24 kommentarer:

 1. Åh, det är ju inte utan att man blir lite avundsjuk! Vilka upplevelser. I efterhand kommer ni att minnas en hel del just bara för att vattnet inte var helt perfekt och kristallklart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är många härliga minnen som ska bevaras i något fack någonstans!

   Radera
 2. Sååå härligt! Hälsningar från landet där det snöat på tvären hela dan ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har förstått att ni fick en del av den där vita varan från ovan...;)

   Radera
 3. Vilka underbara bilder både från Nationalparken och stranden. Då det snöar här just nu har jag scrollat upp och ned i inlägget ett antal gånger för att njuta lite extra:-)
  Gräshopparna hade jag nog testat men larverna hade jag låtit bli, precis som självaste lokalbefolkningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hoppade faktiskt även över gräshopporna, vi bestämde oss för att välja lite "safe" istället ;)

   Radera
 4. Så underbart det både låter och ser ut. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltid underbart med sådana där stunder på härliga stränder. Bara att njuta så mycket det går.

   Radera
 5. Så härliga bilder!!! Maten ser så god ut så jag dreglar, ja inte larverna och gräshopporna förstås:)
  Kram/Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det gäller att dregla över rätt matfat ;)

   Radera
 6. Så härlig upplevelse!!Både kajakfärd och snorkling. Ni gick inte sysslolösa och då menar jag att ni fick motion. Mysigt att sitta vid strand remsan och äta. Dock inte larver....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej sysslolösa är man aldrig, att "bara vara" är ju även det en fantastisk (och underskattad) sysselsättning.

   Radera
 7. Vilka sköna dagar ni fick på Kog Samui! Och visst är det fint att på ganska kort flygtid förflytta sig till ett annat land. Och jag gillar extra den söta flygplatsen på ön.
  Jättefina bilder och lite känner jag igen.
  Vi bodde några km från er men också i området Bohput Besch, på hotell "tha White House" också på stranden och vi var till Fishermen´s Village ett par gångeroch även till Koh Pangang och till nationalparken. Kännee igen det där med vågor och flytvästar....
  Dock blev det ingen kajakfärd för oss. Men minns fortfarande middargarna direkt på stranden och alla levande ljus.
  Och den thailändska maten är ju så god...
  Tack för en härlig resa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är flygplatsen på Koh Samui härlig! Så liten och din beskrivning "extra söt" var liksom mitt i prick. bara känslan av att vara utomhus hela tiden. Och det är verkligen en ynnest, det där att kunna ta sig en weekendtrip till något av de länder som alltid har tillhört de där "exotiska platserna så långt bort" för en billig penning.

   Radera
 8. Oh, du världen vilket ställe! Vad härligt det ser ut!
  Maten ser verkligen frestande ut, skulle nog vilja smaka den.
  Tack för vackra bilder och informativ text!
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var verkligen härligt! Och ja, maten är fantastiskt god.

   Radera
 9. Ingen trängsel där inte. Som gjort för en kort "bara vara"-semester.

  SvaraRadera
 10. Vilken härlig tripp ni fick dottern och du!
  Tack för en riktigt intressant "resa" som du berättar med humor i allt det informativa, bilderna inte att förglömma. Jag tar nog om det här inlägget en gång till och suger lite till på karamellerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fick vi verkligen, det blev några mycket mysiga dagar. Kul att du ville "följa med".

   Radera
 11. Hoppas du hade det mysigt tillsammans med dottern. Är hon hos dig i Singapore nu?
  Jag hoppade Singapore, var för trött efter långresan. Får bli nästa gång. Förstår på ditt inlägg att ni börjar planera för permanent hemfärd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon är kvar veckan ut på Koh Samui och dyker upp till helgen och stannar här några dagar innan hon åker tillbaka till Sverige. Och du har förstått helt rätt, nu drar det ihop sig till hemflytt.

   Radera
 12. Oj så många härliga bilder! Just denna årstid längtar man efter sol och värme. Emerald Lake fanns även i Kanada:) Det där med vågor gillar jag inte. Höll på att välta med en speedboat på Stilla Havet när vi var på Galapagos. Förstår att det är blandade känslor att flytta hem igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu känns det att det börjar ta slut på riktigt, och många blandade känslor är det förstås. fast vi har ju varit beredda i ett par år nu, så egentligen är det ju ingen överraskning direkt. Och det ska nog bli rätt skönt...

   Radera