onsdag 13 juli 2016

En vecka i mysiga Balchik


En tids bloggtystnad beror den här gången på en veckas vistelse i Bulgariska Balchik. Där har vi ju ett smultronställe, omgärdat av blommor, vinrankor och annat smått och gott. Eftersom jag har skrivit flera inlägg sedan tidigare om såväl Balchik som Albena så finns det här och här för er som vill friska upp minnet lite, eller för er som inte följt med på den resan tidigare.


Att tillbringa en vecka i huset här betyder att vara lite off från omvärlden. Här är nämligen helt befriat från internet, och inte har vi tv heller och det går faktiskt helt utmärkt! Nu måste jag väl i och för sig bekänna att det går ju att hitta wifi på de flesta restauranger så man kan hålla sig lite uppdaterad med det som händer plus att vi tillbringade ett antal kvällar på olika platser där det visades fotboll och serverades mat och dryck.


Den här gången skulle köket utrustas med diverse innehåll och eftersom det hade öppnat ett Ikea i den närbelägna staden Varna så blev det en utflykt dit. Döm om vår förvåning då vi klev in genom dörrarna och upptäckte att när man stod i sovrumsavdelningen och vände sig åt ena hållet så var köksutrustningen där och vid en liten vridning ytterligare ett halvt varv så hittade man allt som behövs till ett badrum. Med andra ord, troligen det absolut minsta Ikea som finns! Fördelen med det hela var att det blev en väldigt snabb ikeatur, plus att det troligen blev billigare än det skulle ha blivit om det hade varit normalstort.


Nu innehöll inte veckan bara shopping och fotboll utan det hanns även med sol och bad, god mat och mycket promenader utmed det vackra havet.Dessutom blev det massor av tid över för att bara vara, vilket tyvärr ofta är en underskattad sysselsättning.


Vi har ju som sagt en hel del vinrankor med härliga vindruvsklasar hängandes. Nu har vi inte varit på plats ännu då de är mogna men någon gång ska vi väl lyckas med det också. Tur är det väl att vi har en "hustomte" tillika trädgårdsmästare som sköter om allt. han skördar även vindruvor och tillverkar rakia, en variant av snaps, och den här gången fick jag med mig en flaska hem så nu får det bli till att dricka bulgarisk rakia gjord på egna vindruvor, vilket känns lite speciellt.
Den här gången gjorde vi även ett besök i det botaniska trädgården, men det får bli ett helt eget inlägg en annan dag...


18 kommentarer:

 1. Jo, jag minns dina inlägg om Balchik. Förstår bara inte varför du/ni spenderar så lite tid där. Jag menar en vecka per år i ett hus med trädgård och "vingård" som man har köpt verkar ju i minsta laget om man säger så.

  Varna känner jag igen. Var där under 1980-talet och då fanns det absolut ingen Ikea. Då fanns det knappt nå't ätbart på hyllorna i affärerna om man säger så

  Men vilken tur för er att ni hade kontakt med civilisationen på pubarna åtminstone - tänker på fotbolls-EM såklart:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förhoppningsvis kan det komma att bli mer tid en dag, just nu är det lite svårt att få ihop det... För övrigt är det nog inte bara Varna som är annorlunda idag. Skulle gissa att du skulle bli positivt överraskad över mycket om du reste dit idag.

   Radera
 2. Det är nästan så att jag avundas er att vara utan TV och internet. Nästan.
  Jag skulle klara mig utmärkt, jag skulle ha så mycket att sysselsätta mig med! Mina båda herrar - en helt annan sak!

  Härligt ställe! bara hört gott om Bulgarien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett mycket härligt ställe - absolut värt ett besök!

   Radera
 3. Ert sommarställe ser helt fantastiskt ut, tråkigt att inte kunna spendera mer tid dör. Samma sak gäller oss. Vi har varken internet eller tv men oj vad man umgås och pratar med varandra ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. En dag så småningom kan det komma att bli mer tid spenderad där.

   Radera
 4. Kanske bra med lite tid off från internet? Men ärligt talat så skulle jag ha svårt för det, haha. I övrigt ser det väldigt fint ut!!! Hälsningar från Tjeckien!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, man kan ju fuska lite ibland... Ha det bra på er resa!

   Radera
 5. Jag har väntat på nåt inlägg från ert hus i Bulgarien och här kom det.
  "Bara vara", utan TV och internet. sån lyx ska man unna sig.
  Egen hustomte och egen rakia, mera lyx.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns mycket lyx här! Och förhoppningsvis ska vi kunna "lyxa till oss" under längre tid så småningom...

   Radera
 6. Ser helt fantastiskt ut! Kan vara skönt att inte alltid ha all media igång.
  Kul med det lilla IKEA, visste inte att de hade så små vauhus.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland är lite mediefri tid rätt skönt...

   Radera
 7. Så härligt du verkar haft det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var verkligen en skön vecka.

   Radera
 8. Nej, Bulgarien har jag aldrig besök. Men smakat raki i grannlandet Rumänien en gång på 70-talet. Raketbränsle eller något åt det hållet.
  Ha det!

  SvaraRadera
 9. Vad skönt det låter. Att bara vara. Inte dumt att ha en hustomte som fixar. Jag blir nostalgisk när jag ser de fina bilderna och tänker på de egna minnen som jag har från Varna. Då fanns där inget alls IKEA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det har nog hänt rätt mycket i månat bulgariska städer de senaste åren.

   Radera