tisdag 23 augusti 2016

Chopskasallad och rakia

Tänkte stanna i Bulgarien lite grann och då nämna två saker det är svårt att undvika om man är där. Troligtvis finns det en hel det kan vara svår att undvika, men en gissning är att de flesta som varit på plats har ätit chopskasallad och druckit rakia. Inte nödvändigtvis samtidigt, men det är inte heller helt  omöjligt.

Chopskasallad serveras nog mer eller mindre överallt där mat finns att få tag i. Egentligen inte speciellt märkvärdigt, men oj så gott! Det är helt enkelt en sallad med grunden gurka tomater och fårost (någonstans såg jag att det skulle ha att göra med de bulgariska färgerna grönt rött och vitt, men jag har en känsla av att det är en efterkonstruktion). Gurkan och tomaterna är skurna i väldigt mycket större bitar än vad vi vanligtvis skär våra salladsgrönsaker i och sedan toppas det hela med riven fårost. Varje restaurang har sedan sin egen touch på det hela med lök, oliver, persilja eller något annat man kan ha i och sedan avslutas det hela med lite olja, vinäger, salt och peppar. Visst låter det simpelt? Det är det också, men oj så gott!


Något som enligt uppgift ska vara väldigt bra för matsmältningen är att ta ett glas rakia innan maten. Rätt eller fel, det överlåter jag åt er att bestämma själva. Något säger mig att vi kanske inte är lika övertygade om den funktionen här, men man vet ju aldrig...

Rakia är en alkoholhaltig dryck som görs genom att destillera jästa frukter, men den kan också göras på endast vindruvor. Normalstyrkan ligger på 40% även om den hemgjorda oftast har en högre alkoholhalt. Egentligen är det skillnad på rakia och grappa men ibland tror jag inte skillnaden är sådär väldans stor. De dricks i alla fall på liknande vis, det vill säga till maten, och den officiella orsaken är säkert det där med matsmältningshjälpen.

Den här gången fick jag med mig en flaska som är gjord på den egna vindruvsskörden, och visst är det lite speciellt. Men om det är sådär väldans gott kan ju diskuteras, men lite får man kanske anstränga sig om man vill att matsmältningen ska fungera ordentligt...


6 kommentarer:

  1. Jag har aldrig varit i Bulgarien och aldrig ätit den där salladen. I Albanien och Makedonien blev vi däremot konstant bjudna på "Raki", förmodligen ungefär detsamma ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle inte tro att det är någon större skillnad.

      Radera
  2. Du skrev ju i en kommentar (om jag minns rätt) att Bulgarien har förändrats sedan 1980-talet när vi var där. Men jag lovar att den salladen lever än. För den fanns redan då. Å efter två veckor med den som "kompis" på varje restaurang var vi rätt trötta på den kan jag säga. Ungefär som "grekisk sallad" i Grekland. Rakia - ja, även den fanns på den tiden. Maken gillade den skarpt. Men eftersom jag inte dricker sprit och bara smuttat på grappa så vet jag att jag skulle ogilla drycken även i hälsosyfte;-) Ungefär samma sak som med Fernt Branca och Underberg - trots att de ska vara såååå bra för hälsan...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det kan ju finnas andra nyttiga saker att välja istället...;)

      Radera
  3. Titta! Samma som i Serbien! Men så är det, maten (och spriten) har ju en tendens till att likna varandra över landens gränser.

    Även i Serbien serveras rakija eller annat starkt innan maten och det blev ramaskri (nåja, det blev stor diskussion kring bordet) när mannen min tog sin EFTER maten. Där gör den ju ingen nytta, tyckte de andra men jag la mig i och sa att i resten av Europa dricker man det starka till (snaps) eller efter (avec till kaffet) så nu fick de allt ge sig.

    Det hjälper ju till att lösa upp/ta hand om/hjälpa till med fetterna i maten, har jag hört.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det kul med alla olika seder och bruk! Rätt eller fel har inte så stor betydelse egentligen, tar man bara seden dit man kommer brukar det bli himla bra :)

      Radera