måndag 8 juni 2015

Fårskallar och champagne

Marknader är alltid kul, och att gå på matmarknader i olika länder är fantastiskt kul om ni frågar mig. Då kan man hitta en massa olika (mer eller mindre) matnyttigt som ofta är väldigt typiskt just för det landet.


I Palma finns en gigantisk saluhall, Mercat de L'olivar där man kan hitta allt mellan himmel och gjord. Här finns massor med olika fisk och skaldjur (Jag erkänner att det innebär mycket blandade känslor att det är så färskt att många fortfarande lever), korv, skinka, kött i alla möjliga (och omöjliga?) varianter, frukt och grönsaker samt även köksredskap och andra saker att inhandla.
Även om man inte vill handla något är det en fröjd för alla sinnen att bara gå omkring där inne. De färgsprakande grönsaksstånden och det ständiga sorlet från alla människor samt alla syn- och doftintryck kan vara ett äventyr bara det.
Ok, alla intryck kanske inte är positiva, det kan ju finnas ett och annat som kan få motsatt effekt. Till exempel är det ju inte alla som uppskattar dofterna från fiskdiskarna, några kanske inte ens skulle kalla det "dofter". Sedan finns det ju även synintryck som troligen skulle kunna hjälpa somliga på traven att bli vegetarianer. Det där med fårskalle eller komage till exempel är väl kanske inte riktigt min grej...
Jag hade svårt för mat som tittar på mig redan innan, och jag kan inte säga att det blev bättre efter det här!


Något däremot som tilltalade mig mycket var den trevliga champagnebaren där man kunde ta igen sig en stund före eller efter shoppingen. Och om man tycker det är en bra idé kan man köpa några ostron som man sedan kan skölja ner med champagnen. Det kan ju vara en trevlig variant till 11-kaffet om man säger så...29 kommentarer:

 1. Jag är också tokig i marknader och saluhallar. Champagnebaren låter som ett bra alternativ till kaffe o bulle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst gör det , något att satsa på kanske...!

   Radera
 2. Precis som du älskar jag matmarknader utomlands. Hötorgshallen i 08 kan då verkligen slänga sig i väggen om man säger så. Älskar dofterna - allihopa faktiskt och gillar ju testa "ovanliga" saker. Synd bara att man inte kan göra det om man bor på hotell;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får man väl helt enkelt lämna hotellet och ge sig ut i "världen utanför" för att hitta den där mer spännande maten ;)

   Radera
  2. Ååh. Matmarknad med champagnebar. Undrar ändå alltid varför jag inte varit på Mallorca. :)

   Radera
 3. Att botanisera på en riktig matmarknad är en upplevelse utöver det vanliga. Alltså sånt som är välgörande att få sig till livs ibland. Jag fastnade särskilt för den där 11-kaffevarianten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst låter det trevligt! Det kanske är läge att starta en "champagneria" det kanske är precis vad som saknas för en perfekt stadsbild ;)

   Radera
 4. Oj, vad härligt att besöka den där marknaden. Ser verkligen gott ut. Roligt att kunna köpa med sig något spännande. Hoppas få se lite bilder från Bulgarien i sommar!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det hoppas jag med, men vi får se hur vi kan lyckas få till det. Vi trodde ju att vi skulle vara hemma "på riktigt" men nu blev det ju inte riktigt som vi tänkt oss, men som sagt, vi får se vad som kan hinnas med...

   Radera
 5. Härligt att kunna köpa mat som inte är förpackad och dessutom färsk.
  Håller dock med dig om att jag nog också undviker mat som tittar på mig.
  Jag blir riktigt hungrig när jag ser dina bilder. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det finns vissa bilder man kan bli hungrig av och vissa som man (i alla fall jag) kanske inte blir fullt så sugen på mat av...

   Radera
 6. Matmarknader är intressanta när man är utomlands. De berättar ju en del om landets matkultur.
  Fiskdiskarna ser ofta likadana ut i länderna runt Medelhavet och däromkring.
  Jag förundras alltid över att det finns så stora mängder fisk och undrar förstås om de går åt innan kvällen är inne...Men kanske de inte är så noga och säljer dem följande dag också?
  Maten ska helst blunda för min del också men man vänjer sig kanske om man måste?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med angående försäljningen av mängden fisk. men väldigt ofta ser man hur urplockat det blir framåt lunchtid, men det måste ju bli fiskar över och frågan är vad de gör med den. När det gäller det där med mat som inte blundar så stämmer det säkert att man vänjer sig om man måste, även om det känns lite tveksamt...

   Radera
 7. Älskar att gå runt och kolla på mat på det sättet! Det är roligt även här i franska mataffärer. Här finns också lite konstigheter på inälvshyllan, men annars ser det mesta gott ut. Fårskalle blir jag inte sugen på. Ändå har jag ätit det några gånger, på Island där det är en traditionell rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmm, det känns inte som något måste att testa, men man ska aldrig säga aldrig...

   Radera
 8. Jättefint inlägg och som vanligt kanonbra bilder.
  Det jag har på näthinnan nu är fårskallar!
  Scrollar upp till körsbärsbilden igen för att avprogrammera ögonen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stackare! Fårskallar på näthinnan kan inte vara bra, jag ber så mycket om ursäkt och ska försöka gottgöra det på något vis ;) Tills dess får du kanske nöja dig med körsbären!

   Radera
 9. Saluhallar har allt en egen atmosfär. Trevligt att strosa omkring bland korvar, fiskar och fåraskallar.

  SvaraRadera
 10. Frukt, grönt, kryddor, blommor tittar jag gärna på. Men det där andra - nej tack. Och så stinker det. Och fy för fårskallarna. Urk. De måste nog ha en champagnebar för att hjälpa folk att förtränga intrycken.

  Hos mig stinker det också ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det vara, champagnebaren kan alltså ha en specifik uppgift!

   Radera
 11. Vilken härlig matmarkand! Besöker gärna sådana. Finns alltid mycket att titta på.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Matmarknader är alltid intressant, speciellt då det är på platser som har en annan matkultur.

   Radera
 12. Jag gillar också att besöka olika typer av marknader. Ibland blir jag positivt överraskad. Alltid lär jag mig något nytt. Däremot gillar jag heller inte att bli uttittad hur som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mat som tittar på en kan inte vara nyttig!

   Radera
 13. Älskar marknader och den där såg ut att ha massor av gott att köpa. Och kanske även en å annan sak som det räcker med att titta på. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart är det så, vissas saker ska man bara titta på!!

   Radera