tisdag 16 augusti 2016

Citius Altius Fortius

Det var de tre orden han yttrade, dominikanermunken Henri Didon, i samband med en prisutdelning vid OS-tävlingarna i Paris år 1891. Och jag antar att det gäller än, för det är väl det OS går ut på, "snabbare, högre, starkare", eller...

Jag förmodar att det inte har gått någon förbi att det pågår ett sommar-OS just nu. Visserligen sker de flesta tävlingarna under svensk nattetid på grund av den tidsskillnad som finns mellan Sverige och värdlandet Brasilien, men det visas ju sammandrag under dagtid om någon inte skulle råka orka spendera nätterna framför tv:n.

Eftersom det nu är så att det här håller på, tänkte jag mata er med lite onödig kunskap som alltid är bra att ha (ni vet det där med Rickard Sjöberg och så...man vet aldrig när onödig kunskap kan komma till användning). Jag har hittat alla uppgifter på olika websidor och har inte grottat ner mig i sanningshalten i uppgifterna, så ni får väl ta det med en nypa salt.

I början utfördes de olympiska spelen till guden Zeus ära och pågick i fem dagar och de allra äldsta spelen man känner till gick av stapeln 776 f.kr. De grenar som ingick i spelen var pankration, löpning, längdhopp, spjut, diskus, vapen, brottning samt boxning. Om det finns någon mer än jag som inte vet vad "pankration" var kan jag berätta att det är en slags blandning mellan brottning och boxning där det mesta (utom att peta varandra i ögonen) var tillåtet. Om jag ska försöka komma på något motsvarande idag, så skulle det väl vara MMA.

Tävlingarna var en slags utslagstävling där det var två finalister kvar till slutet som då gjorde upp om segern genom att brottas nakna insmorda i olja. (Det kanske vore något att ta upp till nästa OS, vem vet...)

Det brukar ju vara så, att det är när friidrotten börjar som det känns som OS "på riktigt", men även simningen är ju väldigt mycket OS, inte minst i år, för det är ju så, att vi tycker alltid bäst om de idrotter det finns svenska medaljhopp i. (Jag antar att det inte är så många som är intresserade av damernas sjukamp längre, men tänk vad vi tyckte det var kul för ett antal år sedan!) Om man ska gå på det, så var troligen dragkamp en stor folksport runt förra sekelskiftet, det var nämligen just den grenen Sverige tog sitt första OS-guld. Tillsammans med Danmark i Paris-OS 1900 blev det guld i just dragkamp.

Nu handlar ju tyvärr inte OS bara om idrott längre, det finns mycket annat som spelar in, inte minst pengar, men om det tänker jag inte orda vidare. Jag kan ju bara nämna att bara invigningen i Peking-OS kostade i runda slängar 100 miljarder dollar, och det kan man ju fundera på hur vettigt det är...

Sedan finns det ju lite annat att syssla med den här årstiden än att bara kontrollera vem som är snabbast, starkast eller hoppar högst...


12 kommentarer:

 1. Här kontrar jag med Pierre de Coubertin som sa: Det viktigaste är att delta inte att segra. 1896.

  Men skit samma. Sveriges damer vann mot Brasilien - en skrällseger, precis som mot USA. Dags att vli av med Tysklandsspöket.

  Har inte kollat OS alls annars. Har till och med missat Usain Bolts seger över 100 meter. När OS visas mitt i natten vår tid så tappar jag liksom intresset...

  SvaraRadera
  Svar
  1. En spännande match blev det och nu pratar jag om fotbollsmatchen, handbollsmatchen försöker jag mest glömma... Men som sagt, nu är det dags att visa att det går att slå Tyskland!

   Radera
 2. Citius Altius Fortius alltid kul med lite allmänbildning :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mer eller mindre nyttig sådan...;)

   Radera
 3. När jag en gång 80-talet bilade runt Peloponnesos så stannade jag till vid Olympia och gick ner i startställning i startblocken ( en rad av stenar). Det kändes mäktigt på nåt sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som ett rätt spännande resmål, kanske vore något att satsa på...

   Radera
 4. Jag har faktiskt märkt att OS pågår, trots att jag är väldigt sportointresserad. Däremot gillar jag kantareller väldigt mycket! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan väl hålla med om att kantarellerna är nog så viktiga, men sedan har jag ju lite svårt att hålla mig från OS-sändningarna också...

   Radera
 5. Men MMMM vad gott det påminner om min barndom när vi gick och jagade kantareller i skogen för fullt. Bara synd att skogens guld krymper till hälften i stekpannan, lite som avdragen skatt haha.

  Idag har jag billiga sovrumstips på bloggen:)

  Ha en kanonvecka!

  LOVE Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visserligen har de vissa likheter, skatten och kantarellerna, men jag föredrar nog det sistnämnda ;)

   Radera