torsdag 20 januari 2011

Att bestiga ett singaporiskt berg


Kan ju säga att det gick rätt fort att komma upp till toppen - Singapores högsta berg ligger i Bukit Timah nationalpark och sträcker sig 163.63 m.ö.h. Med andra ord skulle man kunna påstå att Singapore är ett rätt platt land. Fast å andra sidan är det ju inte så stort, så det kanske är tur att det inte finns något högre berg, för det skulle ta alldeles för stor plats, och då skulle det ju inte bli något land kvar...I vilket fall som helst, Buktit Timah är en stor nationalpark som ligger endast ca 10 km från stadskärnan. Det är en av världens två urbana regnskogar, och den andra ligger i Rio de Janeiro. Det ska finnas massor med olika växter och djurarter i Bukit Timah, även om vi vid det här tillfället inte träffade på speciellt många djur över huvudtaget. Jag tror att just där vi var, dit är det väldigt många som åker mest för att motionera. Även om inte 163 meter är så speciellt högt, så är det säkert både en "bra och givande motionsslinga".
Eftersom vi åkt ifrån myggmedlet så var det ju tur att det fanns en liten affär som sålde förnödenheter, såsom myggmedel och vatten precis vid starten, och nu pratar vi myggmedel! Jag vet inte vad det var i det - och troligen vill jag inte veta - men inte en mygga kom ens i närheten av mig (jag som normalt sett bara behöver visa mig för att bli anfallen av någon liten blodsugare) under hela skogsturen!Här finns fem olika markerade slingor att välja på av olika svårighetsgrad. (Det finns även slingor för cykelåkning) De lättare går utefter asfalterade vägar och de svårare på stigar som sluttar mer eller mindre uppför och nerför. Till stor del är det byggda trappor som man går på, dock med väldigt opropotioneliga steghöjder - i alla fall för oss som är begåvade med ben av den kortare sorten!Under vandringen uppåt ser man på flera ställen grottor, insprängda i berget. Det är minnen från den japanska invasionen under andra värlsdskriget. (Grottorna är numer försedda med gallergrindar för att skydda fladdermössen som finns där från nyfikna människor) 1942 intog japanerna Bukit Timah, och det var där britterna slutligen gav upp. Härifrån kunde de ha bra kontroll över landet och de byggde även ett monument på toppen "Syonan Chureito", som de själva rev innan de allierade kom och tog tillbaka landet 1945. Idag finns det inga spår efter det japanska monumentet, utan det enda som sträcker sig upp mot skyn på toppen av berget är en telefonmast av det mindre vackra slaget.

Som sagt, nu har vi i alla fall bestigit Singapores högsta berg, vilket kanske inte är en så stor bedrift, eftersom det endast är knappt tre gånger Bryngfjordsbackens höjd, men det var en trevlig utflykt. Nästa gång ska vi ta någon annan del av nationalparken där det förhoppningsvis finns fler andra varelser än motionerande homo sapiens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar