lördag 22 januari 2011

Maid i pool eller inte?


                                            

-Strict and well trained by own training centers
-Refundable placement free by pro-rate
-Unlimited replacement within one year

En annons för valpförsäljning? Nix! Det är taget från en annons för en maid-förmedling i  tidningen "The Straits Times"!

Jag har ingen siffra på hur många maider det finns här, men jag har en känsla av att de flesrta familjer har en boende hos sig. Många maider kommer från Filippinerna och Indonesien och bor i en familj där de tar hand om det mesta; barnen, de gamla, matlagning, städning, matinköp...

I vår lägenhet finns det en liten avdelning där det är meningen att det ska bo en maid., men i det rummet har vi ställt vår strykbräda och faktum är, att det får inte plats så mycket mer! (eftersom jag inte har så jättemycket för mig på dagarna, så kändes det väl kanske lite överkurs att ha maid!!) I anslutning till detta rum finns det också en toalett med dusch - visserligen bara med kallvatten, men det finns ju en dusch... och som tur är ligger även rummet i anslutning till köket så det är nära till spis och diskho!

Nu känns det som om jag raljerar lite, och det gör jag väl... jag vet att många som kommer hit får det jättebra, och det är så här det är, även om jag har jättesvårt att förlika mig vid tanken. Något som faktiskt har spätt på det hela lite för min del, är de senaste dagarnas debatt i tidningarna om huruvida en maid ska få bada i poolen som tillhör de boende eller inte.

Det finns alltså condominiums där det sitter förbudsskyltar mot maider i poolen! Det är sant! Detta i dag, i ett modernt västerländskt samhälle, eller...? Det fanns argument som att "de är smutsiga", "de kan ändå inte simma," "vi har en barnpool där maiden kan gå i med kortbyxor, men det finns inte någon anledning för henne att vara i den stora poolen", "om vi tillåter maiderna i poolen kommer det att bli för mycket folk" o.s.v. För mig är det helt osannolikt att det förekommer något dyligt nu, här idag!

Nu ska det sägas till Singaporianernas försvar, att det har kommit väldigt många upprörda svar och många har höjt sina röster mot detta förlegade tänkesätt som vi väl ändå måste säga att det är!?  Förhoppningsvis blir det en fortsatt debatt, och det ska bli väldigt spännande att se var det slutar...
(kommentarerna är tagna från asiaone.com)

4 kommentarer:

 1. Spännande att få en glimt från fjärran land. Jag kommer att tänka på pigdebatten här hemma. Min mamma (som föddes 1918) jobbade som piga i unga år vilket innebar att hon bodde i pigkammaren hemma hos godsägaren eller direktören (eller vad han nu var för nåt) och skötte allt från barnomsorgen till matlagning. Men hon fick inte äta tillsammans med familjen hon bodde hos. Intressant att se hur olika debattfokus är i de olika kulturerna.

  SvaraRadera
 2. Lite spännande är det att konstatera att det skulle kunnat ha varit här och nu...

  SvaraRadera
 3. Hur kan de veta vem som är hembiträde i badbasäsongen?

  SvaraRadera
 4. Det är hon som badar med skurborsten i handen ;)

  SvaraRadera