lördag 15 januari 2011

Orchard Central

Orchard Central har varken med tåg eller bussar att göra, utan är ytterligare ett av alla de shoppingcenter som finns i det något (!) affärstäta Singapore.Det här är ett av de senast öppnade shoppingcentren och slog upp portarna sommaren 2009. Jag har börjat förstå, att om man ska öppna något nytt här, så gäller det att vara speciell på något sätt, och det här är inget undantag. Orchard Central, som ligger ganska så mitt på Orchard Road, är singapores största vertikala shoppingcenter. Här har man alltså byggt på höjden och det består av tolv våningar uppåt och två våningar neråt.

För att ta sig upp kan man endera ta någon av de 12 glashissarna som finns, eller varför inte en av alla de 52 rulltrapporna. Faktum är, att några av dessa rulltrappor går på utsidan av byggnaden, så om man inte är höjdrädd kan man ta sig hela vägen upp på utsidan! Bara det är faktiskt en upplevelse, så det kan man ju faktiskt roa sig med även om man inte är speciellt intresserad av shopping.


Bara Willy Wonka som saknas...
Rulltrappa på utsidan av byggnaden

För övrigt finns det faktiskt en hel del annat att underhålla sig med här. Det finns ett flertal olika skulpturer man kan titta på, bl.a. en 20 meter hög "gubbe" som man kan följa uppåt våning för våning. Här finns också världens största inomhus-klättervägg som sträcker sig 30 meter (fem våningar) upp.


20 meter "gubbe"......och 30 meter klätterväggEller varför inte spela golf? Jodå, här finns en "Max swing indoor golf" där man kan få hjälp med att justera sin swing - med eller utan proffesionell hjälp. Om man inte nöjer sig med det, kan man spela golf i något av de 8 rummen som finns för ändamålet. Med hjälp av 3D kan man spela 18 hål på St Andrews Old Course och det kanske kan vara något att bryta av shoppingen med!? Jag har inte testat vare sig klätterväggen eller golfspelet, och just nu känns det väl inte heller aktuellt att göra, men man vet aldrig...

Naturligtvis finns det även restauranger och fik, varav flera har veranda ut mot vägen så man kan titta på Orchard road "litegrann sådär från ovan" medan man äter. Förutom de restauranger som ligger högst upp, finns också en liten park med växter och ett litet vattenfall. Även en liten park med figurer för barnen att roa sig i medan mamma och pappa äter färdigt.


Själv har jag varken ätit eller handlat något här, utan bara gått omkring och facsinerats av byggnaden och det som den innehåller. Det kan vara så, att det gäller för fler än mig, för tydligen så har en del affärer haft problem p.g.a. för få kunder vilket jag inte är så förvånad över, för de gånger jag har varit där tror jag nästan aldrig jag har sett någon befinna sig i en affär mer än expediten.

Oavsett om man vill shoppa, swinga, klättra, äta eller bara titta, så är det värt ett besök, för det är ett speciellt ställe - som så mycket annat i den här staden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar