tisdag 13 maj 2014

Vesak Day

Idag firar vi Vesak Day. Eller firar och firar, det är i alla fall en helgdag då det är väldigt många som firar denna Buddhistiska högtid. I Singapore firar vi ju allt, oavsett vilken tro vi bekänner oss till och det är rätt behändigt faktiskt...

Vesak day, eller "Buddhadagen" som den även kallas, firas till minne av Buddhas födelse, upplysning och död. Det är ju himla käckt att ta allt på en gång så slipper man fundera över vad det egentligen är vi firar. Fast med tanke på att vi inte har så många olika tillfällen för just sådana helgdagar i Sverige kanske det är tur att vi firar vid olika tillfällen. Annars skulle det väl bara vara ägg i julklappssäcken.

Eftersom Buddhismen är väldigt stor här så firar man just Vesak ordentligt i alla tempel och de är ju rätt många till antalet i den här stan. Vesak infaller en fullmånedag i april/maj då det sägs att Buddha föddes för sisådär dryga 2500 år sedan. (det finns även länder som har en fast Vesak-dag, men på många ställen är den rörlig eftersom det ska vara fullmåne)

Säga vad man vill, men det är intressant att få lite inblick i de religioner som finns här och vad det är som firas vid alla de olika helgdagarna. Och när det gäller just Buddha, om han har kommit på bara en bråkdel av alla kvoteringar som tillskrivs honom så var han verkligen en mycket klok man...


Do not dwell in the past, do not dream of the future, 
concentrate the mind on the present moment.

10 kommentarer:

 1. Jag tyckte väl att det borde vara dags igen. Ja, att fira nåt där borta hos dig.
  Det där med att leva i nuet har fått många omskrivningar genom åren. Själv försöker jag så gott det går. Det känns väldigt bra när jag kommer på mig att fullt ut göra det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle verkligen önska att det fungerade bättre i praktiken än det gör!

   Radera
 2. Helgdagar kan det ju inte finnas för få av om du frågar mig. Å efter vitatet att dömma var Buddha en klok kille.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror han hade rätt sunda idéer den mannen.

   Radera
 3. Det finns verkligen manga, de flesta, helgdagar som man "firar" utan att vet riktigt varför egentligen...
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt inte så mycket emot det, jag tycker det är rätt trevligt med helgdagar...

   Radera
 4. Man firar faktiskt en Wesak-högtid även i Mt Shasta!
  Det är en Wesakfestival som man firat här under många år. Ser att den ägde rum den gångna helgen och jag visste uppenbarligen inte om den. ;)
  http://www.wesak.us/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju inte hinna med att fira allt hela tiden...;)

   Radera
 5. Dessa helgdagar håller på att göra mig galen, vet inga människor som har så mkt helger som denna religion. Ingen som firar direkt, möjligen svichar de in i templet för att sedan hasta vidare till ett varuhus för att shoppa, njaaaa Buddha fungerar i tanken men inte i praktiken, tyvärr!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker i och för sig det är rätt trevligt med helgdagar, jämfört med antalet vi har här känns det absolut som det är för få i Sverige! (Tur att vi jämnar ut det med våra "klämdagar"...;)

   Radera