onsdag 14 maj 2014

Sandflies - en pina mitt i paradiset

Man säger ju att även solen har sina fläckar och visst är det så. Det finns vissa saker man kan vara utan även på dessa omkringliggande paradisöar. Inte så många, men en absolut helt onödig detalj är sandflugorna! De är visserligen små, men ack så otrevliga.

Jag tillhör kategorin människor som alltid utsätts för bett oavsett om det handlar om myggor, knott eller just dessa otrevliga små strandmarodörer. Eftersom jag nu vet med mig att jag är en sådan är jag alltid fullt utrustad, fast ibland räcker det inte riktigt till...


Det var väl den enda nackdelen jag kan komma på med vistelsen på Besar, där fanns det gott om sandflies. Huruvida det berodde på att vi smakade väldigt gott eller för att vi var de enda godsaker som gick att uppbringa på stranden vet jag inte, men många bett blev det.

Jag var i och för sig förberedd på det, men trots det hann ett antal med att hugga in på mig mellan besprutningarna av min lekamen. Det värsta med de här betten är att de kliar så infernaliskt och om man börjar riva blir de väldigt lätt infekterade .Låter man dem "bara" vara så ger de sig så småningom, men de sitter kvar länge. Mycket längre än myggbett och åtgången av tea tree oil i lindrande syfte är stor just nu...(för övrigt en fantastiskt användbar vätska)

Det fanns även flygande varelser av en mer intressant variant på ön, nämligen fladdermöss. Den art som kallas "Island Flying Fox". Dagtid hängde de i kokospalmerna upp och ner insvepta i sina vingar och rätt som det var talade de om var de befann sig genom att ge upp några slags jätteskrik. Om orsaken var att grannen försökte ta deras plats eller om de drömde mardrömmar vet jag inte, men något hände i alla fall med jämna mellanrum.

För övrigt så lät de riktigt mycket i skymningen när de började röra på sig samt i gryning när de återvände till sina sovplatser. Förmodligen hade de väldans svårt att komma överens om vem som skulle sova var, men bara de väckt upp oss och upplyst oss om att de var tillbaka och att de nu skulle inta sovställning så somnade de sött hängandes i palmgrenarna.


Det är så häftigt att se dem hänga där i träden och att se dem börja sträcka ut vingarna för att sedan ge sig iväg. De är ju inte speciellt små, även om det är svårt att få det att framgå på bild. För övrigt är jag inte ens säker på att ni ser att det är fladdermöss på bilderna, men bättre än så blev det inte. (Det var ju det där med naturfotograf och så...) Ni får helt enkelt tro mig på mitt ord - det är fladdermöss som hänger där bland bladen!


Något som inte jag lyckades med, men däremot en av mina kompisar gjorde, var att fånga en som flög på bild, och det var verkligen häftigt att se dem ge sig iväg på kvällen...20 kommentarer:

 1. Usch, avskyr sandflugor och fick massor av bett da vi var pa Bintan. Har arr fortfarande (efter 7 ar...)!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de små elakingarna verkar finnas på de flesta platser med sandstränder här i krokarna.

   Radera
 2. Förstår dig. Jag gillar inte heller småkryp. Helst dom som bits...
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Bitande insekter är en negativ sida som man gärna glömmer när man ser dina fina bilder. Vi har inte ens mycket myggor där jag bor, vilket jag är mycket tacksam över. Minns hur jag som barn smorde in mig med myggstift och annat för att slippa de obehagliga betten.
  Vad vi däremot har här mellan husen på kvällarna är fladdermöss. Men lite mindre än dina. Våra ser ut som fåglar. Visste inte att de hänger ute i träden, jag trodde de sökte mörker.
  Ha en fortsatt fin och bettfri vecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att det finns platser som är i princip myggfria - så underbart!!

   Radera
 4. Även Paradisen har små "störningsmoment" som ser till att besökare inte glömmer i första taget ( m t p Pias kommentar).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det, men alla typer av souvenirer är inte kul...

   Radera
 5. Jag fick ca 400 bett av sandlugor på benen när vi var i Thailand, inte sååå kul. (Jag vet antalet, för yngste bonussonen roade sig med att räkna...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var beredd och hade förberett mig så jag klarade mig med 20-talet bett (vilket är lite i sammanhanget), medan mina kamrater hade betydligt fler röda minnen från dagarna på stranden.

   Radera
 6. Bra att du "toppar" inlägget med härliga bilder:-) Sandflugor är en plåga. Har inte råkat ut för dom många gånger, men de få gånger jag gjorde det höll jag på att bli vansinnig. Betten kliar ju i tre veckor, å dessa varelser väljer kontigt nog bara väl valde ställen att bita i...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom är inte roliga alls! Nu börjar mina lugna ner sig men det går fortfarande åt lite extra Tea tree oil...

   Radera
 7. Knott och flygfän är en plåga! Igår upptäckte jag en app som ger en knottprognosen för skottland. Haha. En rätt bra ide, Västkusten i Skottland har ju massa knott så det kan ju vara bra att veta var de för tillfället är värst och flest. Verkar finnas en app för allt....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där se man... Frågan är om det finns något man inte kan hitta i app-väg vid det här laget. Synd att jag inte är så tekniskt bevandrad, annars kunde jag ju "uppfinna" någon egen variant.

   Radera
 8. Myggor älskar mig av någon anledning. Får alltid massor med bett. Hade så många vid ett tillfälle på Hawaii att jag kände mig riktigt sjuk.
  Sandflugor ger väldigt kliande och jobbiga bett.
  Antar att det är vad vi pclså kallar "no-see-ums" här i USA. Fick in en del i en lägenhet och de där betten kliade länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kategorin människor tillhör jag också. Jag brukar säga att "det är tur att det är några som bevisligen älskar mig" fast just de ömhetsbetygelserna skulle jag kunna klara mig utan...

   Radera
 9. Häftiga varelser! Ja, alltså fladdermössen, inte sandflugorna. ;-)
  sv:
  Jag gör mitt bästa! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de större varelserna var något trevligare än de små!

   Radera
 10. Nu ska varken du eller Freedomtravel behöva drabbas av sandflugor igen....jag har nämligen haft samma bekymmer som ni. Tills en dag då en äldre thailänsk man knackade mig på axeln, under min morgonpromenad och rekomenderade att alltid använda kokosolja....I förbyggande syfte, så numera smörjer jag alltid in mig I olja....och hittills har jag aldrig blivit brand av solen eller fått några fler sandloppebett. Ju billigare olja desto mer effektiv....och mer illaluktande ;) testa nästa gang.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! När man vet vad alternativet är så kan det vara värt att lukta illa!

   Radera